De flop 10 van 2015

DohHet zijn de laatste uurtjes van 2015 en menig blogger is ongetwijfeld even bezig geweest om zijn / haar eindejaarslijstjes samen te stellen. Morgen volgt mijn persoonlijke Top 10 van 2015 en ondanks dat het een smakelijk filmjaar is geweest wil ik nu van de gelegenheid gebruik maken om mijn 10 grootste teleurstellingen van dit jaar te benoemen. Dit zegt niet zozeer wat over de kwaliteit van de film zelf maar wel over de verwachtingen die ik vooraf had.

Ben je overigens op zoek naar meer eindejaarslijstjes? Bekijk dan ook even:
Mijn filmjaar 2015 van Nostra
De beste films van 2015 volgens Paul
2015 in Theater, Film en Muziek van Kurt
Top 10 Beste films van 2015 volgens Jessica
Favoriete series 2015 van Daphne
De vijf beste en slechtste films volgens Patricia

Hierbij mijn Flop 10 van 2015 (klik op de titel voor de recensie).

01. Fifty Shades of Grey
Ga terug naar begin 2015 en stel 10 willekeurige vrouwen de vraag welke film ze het allerliefste zouden willen zien. Dikke kans dat er 9 van de 10 keer Fifty Shades of Grey genoemd werd en om erachter te komen wat de hype nu precies in hield liet ik me door mijn vrouw overhalen om naar de bios te gaan. Het resultaat was uitermate teleurstellend waarbij de hamvraag overeind blijft; wat vinden vrouwen toch aantrekkelijk aan denigrerende gedrag van Christian? Om nog maar te zwijgen over de seksscènes die alle grenzen van het fatsoen zouden opzoeken…

02. Self/Less
Ergens diep van binnen ben ik er nog steeds niet van overtuigd dat regisseur Tarsem Singh verantwoordelijk is voor deze rechttoe rechtaan actiethriller. De man die eerder visuele prachtwerkjes afleverde met The Cell (2000) en The Fall (2006) in combinatie met acteurs als Ryan Reynolds, Matthew Goode en nota bene Ben Kingsley. Een origineel concept dat een teleurstellende uitwerking kent.

03. Entourage
Misschien wel niet zo heel verrassend is de notering van Entourage de film als je bedenkt dat de laatste 3 seizoenen van de serie nauwelijks nog de moeite waard waren. Een ontzettend been there done that gehalte in combinatie met te terughoudende humor maakt Entourage tot een lange zit. Met alle cameo’s van Hollywoodsterren nauwelijks nog een verhaal om het lijf dus ik hoop van harte dat dit het laatste Entourage avontuur was.

04. Ted 2
Het origineel uit 2012 was een onverwachte monsterhit maar drie jaar later is de glans van die film een beetje onderuit gehaald met de sequel. Waar ik me indertijd prima heb vermaakt met de bromance is deze compleet afwezig in de sequel. Het verhaal neemt zichzelf daarbij ook nog eens veel te serieus en de geslaagde grappen zijn eveneens tot een minimum beperkt. Niet helemaal vervelend om naar te kijken maar wel een behoorlijke tegenvaller.

05. A Very Murray Christmas
Een Netflix original, een kerstmis special geregisseerd door Sofia Coppola (Lost in Translation) en met sterren als Bill Murray en George Clooney in de gelederen? Win, win en win, toch? Wrong! In theorie klinkt het erg verleidelijk maar in de praktijk is het een draak van een special waarin het uitgangspunt (de Christmas special live vanuit een hotel) al na 10 minuten wordt genegeerd en waarna we moeten luisteren naar slecht gezongen kerstliederen.

06. Knock Knock
De films van regisseur, producer en schrijver Eli Roth (Cabin Fever, Hostel) zijn altijd wel goed voor de nodige controverses dus aanvankelijk leek Knock Knock wel de moeite waard. Zeker gezien het feit dat Keanu Reeves gezien John Wick (2014) weer op de goede weg leek te zijn. Het probleem is echter dat het verhaal kampt met een geloofwaardigheids issues en een enorm gebrek aan spanning. Na 25 minuten zijn de kaarten wel geschud maar dan duurt de film nog een heel uur…

07. Ooops! Noah is Gone
De trailer van deze animatiefilm wekte mijn interesse vanwege de kinderlijke parodie op het verhaal van Noah en zijn ark. Eindelijk weer eens een film voor jong (leuke, frisse animaties) en oud (de vele verwijzingen naar het Bijbelse verhaal). Tenminste, dat dacht ik. De film schiet zijn doel voorbij omdat er voor kinderen teveel onverklaard blijft (wat is een zondvloed?), de personages niet leuk zijn en ons teveel doen herinneren aan veel betere animatiefilms waarin een bont gezelschap van A naar B reist (de Ice Age films).

08. Schone Handen
Als groot liefhebber van de TV-serie Penoza en Nederlandse films in het algemeen kon ik Schone Handen natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Zelfs een karakeractrice als Thekla Reuten kan erg weinig met het matige materiaal dat hier wordt aangereikt. De beweegredenen van haar personage zijn volstrekt ongeloofwaardig, er is een serieus gebrek aan spanning en niet alle personages weten met hun Amsterdamse tongval te overtuigen. Gezien het hoge tempo geen verschrikkelijke film om naar te kijken maar wij Nederlanders kunnen beter dan dit.

09. Regression
Opnieuw een notering die op basis van de betrokken namen toch wel een kleine deceptie kan worden genoemd. Regisseur Alejandro Amenábar (Tesis, The Others) tekende nota bene zelf voor het zwalkende script dat een intelligent spelletje met de kijker wil spelen maar zelf helaas bedrogen uit komt. Ditmaal zijn de kunstgrepen te doorzichtig en de combinatie thriller + een gebrek aan spanning = dit best problematisch. Daar kan zelfs Ethan Hawke geen verandering in brengen

10. Trainwreck
Ik ben wel te porren voor een comedy op zijn tijd maar de films van Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Bridesmaids) duren mij structureel een half uur te lang. Trainwreck houdt deze traditie in stand maar de film is op haar best in de eerste 45 minuten waarin Amy Schumer helemaal los gaat als de vrijpostige en onaangepaste Amy. Maar wanneer ze valt voor de charmes van een dokter neemt het verhaal een serieuzere wending en zijn de grappen bij lange na niet meer zo scherp. Met de aanpassingen van Amy werd haar eigen identiteit ontnomen maar dat geldt ook voor Trainwreck in haar geheel.

16 gedachtes over “De flop 10 van 2015

  1. Nostra 30 december 2015 / 23:37

    Met uitzondering van Trainwreck ben ik het met je eens wat betreft de films die ik uit deze lijst gezien heb.

    Geliked door 1 persoon

    • Riinyosa81 31 december 2015 / 21:23

      Trainwreck heb ik wel een voldoende gegeven dus slecht was deze niet. Het was gewoon dat ik er veel meer van had verwacht

      Like

  2. Gwen 30 december 2015 / 23:40

    Ik heb alleen Fifty Shades en Self/less gezien van je flop 10. Ik keek niet uit naar Fifty Shades, maar heb me er uiteindelijk wel mee vermaakt, omdat het zo hilarisch slecht was.

    Geliked door 1 persoon

    • Riinyosa81 31 december 2015 / 21:24

      Fifty Shades zorgt in ieder geval wel voor de nodige lachers inderdaad!

      Like

  3. Jessica 31 december 2015 / 00:33

    Dankje voor de verwijzing, lief! 🙂

    Wat betreft de top 10 heb ik lang niet alles gezien. Ik keek ook niet uit naar 50 Shades en heb zelfs getwijfeld het te kijken, maar ik vond hem in elk geval niet bijzonder. Self/Less vond ik echter wel erg leuk. Ted 2 is niet helemaal mijn ding, 1 ook al niet, maar 2 al helemaal niet. A Very Murray Christmas was één grote teleurstelling, en dan houdt het bij mij op. Trainwreck stond nog wel op mijn te zien lijst.

    Geliked door 1 persoon

    • Riinyosa81 31 december 2015 / 21:25

      Self/Less vond ik vooral gezien de reputatie van de regisseur teleurstellend

      Like

  4. Patricia 31 december 2015 / 11:39

    Uiteraard ben ik het volledig eens met je nummer 1 :). Ik heb veel films uit je lijstje nog niet gezien, maar dat komt omdat ik al vreesde voor een teleurstelling. Trainwreck vond ik overigens nog niet eens zo beroerd :). Oh, en thnx voor de link 😉

    Geliked door 1 persoon

  5. De ProtagonistenDe Protagonisten (m) 31 december 2015 / 13:03

    Hahaha ik heb alleen Entourage gezien. Deed me een heel klein beetje denken aan de The Hangover denken (mag ik dat zeggen?). Ik kwam er later pas achter dat er dus ook series van zijn gemaakt. Ik vond hem vermakelijk, maar niet meer dan dat.

    Like

    • Riinyosa81 31 december 2015 / 13:36

      Als je dit enigszins leuk vond dan kan ik je wel de eerste vier seizoenen aanbevelen. Die zijn wel erg sterk

      Like

  6. BJ. 31 december 2015 / 16:59

    Verrassende lijst! Had wel meer titels verwacht als Mortecai, Pixels, Jupiter Ascending of Taken 3. Sterke en terechte argumenten over jouw flop 10!

    Geliked door 1 persoon

    • Riinyosa81 31 december 2015 / 21:27

      Voor deze flop ben ik uit gegaan van de titels die mij teleurstelde adhv mijn eigen verwachtingen.

      Het is overigens bijzonder dat ik geen enkele titel uit jouw rijtje heb gezien dit jaar

      Like

  7. Ingeborg Bertens 2 januari 2016 / 18:18

    Heb niet alle films gezien, maar vond 50 Shades ook niet zo schokkend slecht te noemen…
    Nee dan Entourage, wat een bagger was dat zeg… lachwekkend gewoon.
    Van die zelfingenomen “jongetjes” die graag patserig doen duhh… Dan liever Christian Grey 😉

    Geliked door 1 persoon

    • Riinyosa81 3 januari 2016 / 13:32

      Het gaat er ook niet om hoe slecht een film was, het uitgangspunt voor de Flop 10 had te maken met de verwachtingen eraf die ik vooraf had. Entourage staat er ook in maar daar had ik ook niet zoveel van verwacht. Maar liever patserig gedrag dan zelfingenomen, onbeschoft en arrogant gedrag.

      Like

      • Ingeborg Bertens 3 januari 2016 / 13:50

        Zelfingenomen, arrogant en onbeschoft waren ze in Entourage niet?
        Nee die waren lekker “respectvol” bezig… 😂

        Like

Plaats een reactie