Fifty Shades of Grey

Fifty Shades of GreyJaar: 2015
Regie: Sam Taylor-Johnson
Cast: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Eloise Mumford, Victor Rasuk, Luke Grimes, Marcia Gay Harden, Rita Ora e.a.

Het verhaal:
Anastasia is net afgestudeerd aan de universiteit, samen met haar beste vriendin Kate. Terwijl Kate aan de slag gaat bij een lokale krant, komt Anastasia moeilijk aan de bak met haar universitaire graad en besluit ze een baan aan te nemen in een bouwmarkt. Op een dag vraagt een zieke Kate haar om een interview over te nemen met ene Christian Grey. Een succesvolle entrepreneur en miljardair. Het blijkt het begin te zijn van een bijzondere relatie.

Het oordeel:
Alleen diegenen die de afgelopen twee jaar onder een steen hebben geleefd zullen niet weten wie of wat Fifty Shades of Grey is. Het is DE verfilming van de gelijknamige bestseller (in Nederland uitgebracht als Vijftig Tinten Grijs) die bij het vrouwelijke publiek als warme broodjes over de toonbank ging. Ik zelf heb het boek niet gelezen en na het zien van deze Hollywoodfilm ben ik er niet enthousiaster door geworden.

Na het zien van deze verfilming roept Fifty Shades of Grey een aantal vragen bij mij op. De belangrijkste hiervan is de volgende: welke vrouw kan mij in godsnaam uitleggen wat er zo aantrekkelijk is aan het personage Christian Grey? Wat is er gebeurd met de wereld dat Christian’s gedrag als geaccepteerd en zelfs sexy wordt ervaren? Ik kan het je verzekeren dat wanneer ik dezelfde streken uithaal bij mijn vrouw, ik niet alleen een echtscheiding aan mijn broek heb hangen maar dat ik er ook van langs zou krijgen met een koekenpan. Het denigrerende gedrag van Christian is zo ongelooflijk asociaal dat ik het gewoon niet snap dat vrouwen hiervoor vallen. Is het vanwege de rijkdom? Zien vrouwen Christian nog steeds als sekssymbool als deze in de bijstand zou zitten of hebben we dan ineens van doen met een gevaarlijke stalker?

De tweede grote vraag richt zich op het idiote gedrag van Anastasia want als kijker tast je compleet in het duister over de vraag wat deze jongedame ziet in de vreselijk onsympathieke en vrouwonvriendelijke Christian. Anastasia is vreselijk naïef en haar constante twijfel over het wel / niet tekenen van het contract begint al bij de derde twijfeling te irriteren. Wat al helemaal niet helpt en serieus afbreuk doet aan dit product zijn de tenenkrommende dialogen. Ondergetekende kwam niet meer bij tijdens het emotionele breekpunt van de film wanneer Christian iets van zichzelf prijsgeeft: “Because I’m fifty shades of fucked up, Anastasia”. Serieus mensen, wie praat er nu zo? Deze film grossiert in veel van dit soort tenenkrommende momenten die louter op de lachspieren werken.

Het maakt Anastasia en Christian dat sprookjesfiguren. Deze mensen zijn niet echt en het is te hopen dat pubers niet het gedrag van deze protagonisten als algemeen geaccepteerd gedrag gaan zien. Uiteraard moeten ook nog het element der romantiek besproken worden. Naar verluidt staat het boek vol van de erotische scènes maar zelfs hier slaat de film een flets figuur mee. De erotische scènes zijn op één hand te tellen terwijl er tevens geen sprake is van echte BDSM. Het meest pijnlijke moment is Anastasia die op haar achterwerk geslagen wordt met een riem. Dat noem ik geen BDSM. Had Christian een rubber hoofdmasker en Anastasia een ball gag gegeven en dan pas hadden we iets dat in de richting kwam van BDSM.

Is er werkelijk niets positiefs te melden over Filthy Shades? Jawel hoor. De soundtrack bijvoorbeeld vormt het beste aspect van de gehele film. Tracks van Beyoncé, Skylar Grey en vooral Ellie Goulding kennen stuk voor stuk een diepere laag dan het hele filmscenario bij elkaar. Ook de cinematografie springt in het oog want de locaties zijn zonder uitzondering mooi in beeld gebracht. Let maar eens op de panoramabeelden in Christian’s appartement bij nachtelijke scènes. Jammer alleen dat ze in de verkeerde film zijn gebruikt. Fifty Shades of Grey verdient enige credits voor het bieden van aangenaam tijdverdrijf. Het is op zo’n manier fout dat het ergens wel leuk is om naar te kijken… zij het wel om de totaal verkeerde redenen. Dit is wellicht niet mijn meest serieus geschreven recensie maar je kunt de film ook simpelweg niet serieus nemen.

Grote en minder grote namen als Angelina Jolie, Chris Evans, Ryan Gosling, Robert Pattinson, Scarlett Johansson, Jennifer Lawrence en vele andere Hollywoodsterren zijn vroegtijdig getipt voor de hoofdrollen. Ze kunnen achteraf opgelucht zijn aangezien ik me niet kan voorstellen dat deze rollen niet schadelijk zijn voor je carrière. Dakota Johnson geniet geen bekendheid bij het grote publiek maar is, voor nu, een ster dankzij haar vertolking van Anastasia. Ik zal niet claimen dat het Dakota ontbreekt aan acteertalent want ze is nog het enige kleine lichtpuntje op het gebied van acteerwerk. Charlie Hunnam zou oorspronkelijk de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening nemen maar liet verstek gaan om zich toch meer te kunnen richten op het laatste seizoen van Sons of Anarchy. Een mooi excuus zullen we maar zeggen. Tweede keuze Jamie Dornan is even inspiratieloos als zoutloos en presteert het om van Christian één van de meest gehate mannen te portretteren uit de recente filmgeschiedenis. Derde en laatste grote vraag; wat doet een karakteractrice als Marica Gay Harden in deze miskleun?

45

5 gedachtes over “Fifty Shades of Grey

 1. ingeborgbertensI 13 maart 2015 / 09:12

  “Alleen diegenen die de afgelopen twee jaar onder een steen hebben geleefd zullen niet weten wie of wat Fifty Shades of Grey is”
  Tsja daar zou ik graag aan toevoegen dat het met de mensen die na het zien van deze film nodig vinden om ri bouwmarkt te gaan, helemaal triest gesteld is… Waar ben je dan in godsnaam geweest?

  Wat is er aantrekkelijk aan het personage CG? Je kunt zeggen wat je wilt, maar voordat eea in beeld wordt gebracht is ie uiterst charmant, veel vrouwen vallen daarvoor, tevens het luxe leventje dat ie leeft dus misschien geldt voor velen rijkdom als “sexy en aantrekkelijk”, alhoewel ik dat in de film nu niet echt de reden vindt dat ze voor hem valt…

  Het soft SM gedeelte is leuk, niet verkeerd 🙂 maar het slaan met de riem zie ik meer als uiting van frustraties ipv BDSM. Met het denigrerende aspect heb ik niets, maar een koekenpan voor jou is nog subtiel omschreven 😉

  De opmerking van CG ri A is niet echt alledaags, maar in the Kingsman heb je op het laatst ook zo’n “opmerking” waarvan ik denk “is die dat wel en wie praat nu zo?”

  Tis niet vervelend dat Dakota J. deze rol speelt, echt een naïef meisje, zou ik één of andere grote naam zoals Angelina Jolie hierin willen zien? Nee hoor, weet niet of het dan nog een geloofwaardig naïef meisje is wat IK er in kan zien… En om eerlijk te zijn… Een Ryan Gosling is ook mijn favoriet niet, nee Charlie Hunnam zou idd leuker zijn… 🙂

  Like

  • ingeborgbertens 13 maart 2015 / 12:41

   Duhhh jij vroeg je toch wat dingen af? 😉

   Like

 2. Gwen 13 maart 2015 / 15:56

  Ik kan je niet uitleggen wat er aantrekkelijk is aan Christian Grey, want ik weet het ook niet. Onze recensies komen aardig overeen. Zelfs de vraag waarom Marcia Gay Harden in de film zit! lol

  Like

 3. riinyosa81 13 maart 2015 / 19:11

  Ik heb even jouw recensie opgezocht en die telt inderdaad veel opvallende overeenkomsten! Ook de vraag of dat CG zo aantrekkelijk zou zijn zonder geld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s