De (voorlopige) Top 10 van 2015

SimpsonNet als zovelen neem ik deze week de tijd om terug te kijken op het filmjaar 2015. Een jaar met, zoals altijd, een aantal teleurstellingen maar ook een jaar waarin sequels en reboots verrassend hoge ogen gooiden. Het vervelende aan het samenstellen van een Top 10 is echter dat je vaak veel titels niet zult hebben gezien. Voor mij geldt hetzelfde en zijn het vooral de filmhuis titels die ik doorgaans wat later zie. Daarom is het onderstaande dan ook een voorlopige Top 10 van 2015.

In mijn overzicht van de Flop 10 van 2015 had ik al de nodige linkjes naar overzichten van collega-bloggers opgenomen. Daar zijn vandaag nog bij gekomen:

Film: Best en worst van 2015 volgens Gwen
Onze topfilms van 2015 van de Protagonisten (M en V)
The worst of 2015 volgens Jacqueline

01.
Inside Out
Originaliteit in films is in een tijd die gedomineerd wordt door superheldenfilms, reboots en sequels niet meer zo vanzelfsprekend. Gelukkig heeft Pixar een naam hoog te houden en Inside Out laat nogmaals zien waarom deze animatiefilm op eenzame hoogte staat. Het concept is niets minder dan verbazingwekkend, inventief en bijzonder origineel. De uitwerking ervan niets minder dan meesterlijk. Het enige verwijt wat je de studio kan maken is dat deze animatiefilm ditmaal meer geschikt lijkt voor een ouder publiek.

02. Mad Max: Fury Road
In het kader van ‘nooit gedacht dat deze zo goed zou zijn’ wist George Miller vriend en vijand te verrassen met de reboot van zijn eigen geestekindje. Mad Max: Fury Road is een meedogenloze aaneenschakeling van schitterend vormgegeven achtervolgingen die weten te overtuigen doordat er zo min mogelijk gebruik is gemaakt van CGI effecten. Daarnaast vond men in Furiosa een legendarische actieheldin die direct haar plaats in de filmgeschiedenis op wist te eisen.

03. Star Wars: The Force Awakens
Voor J.J. Abrams en zijn team kun je na het zien van The Force Awakens niets anders dan bewondering hebben. Je moet het maar aandurven om één van de meest geliefde franchises ter wereld te voorzien van een nieuw avontuur. Dat The Force Awakens werkelijk waar tegemoet komt aan alle verwachtingen is hierbij veelzeggend. Diegenen die geen fan waren van het Star Wars universum worden dat wel na het zien van dit nieuwste deel. Kleine minpuntjes zijn een niet zo iconische schurk plus het feit dat een aantal vragen onbeantwoord blijven maar die zullen beiden beter uitgewerkt gaan worden in de later te verschijnen sequels.

04. Life Itself
De enige documentaire in de lijst is tegelijkertijd één van de beste die ik ooit heb gezien. Een portret over de meest bekende filmcriticus allertijden waarin talking heads, TV-fragmenten, quotes uit zijn recensies en beelden van zijn langslepende ziekte allemaal samen komen tot een bijzonder persoonlijk portret van een uniek mens. IJzersterk is ook dat filmmaker Steve James (Hoop Dreams) er niet voor schroomt om Roger Ebert’s minder fijne eigenschappen op de voorgrond te laten treden.

05. Steve Jobs
Hij lijkt niet eens op de oprichter van Apple maar dat weerhoudt Michael Fassbender er niet van om een weergaloze rol weg te zetten als een man die vervreemd is van zijn eigen omgeving. Op magistrale wijze worden de perfectionisme, meedogenloosheid en arrogantie van Steve Jobs in beeld gebracht. Meer nog dan het acteerwerk zelf is vooral het door Aaron Sorkin (The Newsroom) geschreven scenario dat van Steve Jobs een niet te missen film maakt. Een productie die je moeiteloos meerdere malen kunt gaan kijken aangezien de dialogen zo snel op je afgevuurd worden dat je niet in staat zult zijn om alles in je op te nemen.

06. Kingsmen: The Secret Service
In 2010 wist Matthew Vaughn (Layer Cake) de handen op elkaar te krijgen voor het opzwepende Kick-Ass dat een flinke knipoog herbergde naar de superheldenfilms. Met Kingsmen: The Secret Service kiest Vaughn voor een soortgelijke aanpak en neemt het hierbij de Britse spionagefilm op de hak. Een film vol verwijzingen naar klassieke films en TV-series en doordrenkt met zowel zeer gewaagde grappen als bikkelharde actiescènes. Op visueel gebied behoort de scène in het plaatselijke kerkje tot één van de hoogtepunten van 2015.

07. Sicario
Met Incendies (2010), Prisoners (2013) en Enemy (2013) heeft Denis Villeneuve zich ontpopt als één van de meest interessante regisseurs van zijn generatie en hoewel Sicario minder complex is past deze prent prima in dit oeuvre. Er zijn in 2015 weinig films voorbij komen die me een bijzonder onhaaglijk gevoel wisten te geven maar Sicario slaagde erin mij van begin tot eind op het puntje van mijn stoel te laten zitten. Het script is misschien nog eens niet zo bijzonder maar het sterke acteerwerk (Benicio Del Toro!) in combinatie met de weergaloze cinematografie van Roger Deakins en een ijzingwekkende score van Jóhann Jóhannsson maken dit verplicht kijkvoer voor iedere filmliefhebber.

08. Ex Machina
Dat low budget titels nog steeds recht van bestaan hebben bewijst Ex Machina wel want veel meer dan drie acteurs en een afgelegen hotel heeft men niet nodig om je als kijker helemaal mee te zuigen in een fascinerend kat- en muisspel. De nieuwste van Alex Garland  hangt aan elkaar van de filosofische gedachten en als publiek ontkom je er niet aan om eveneens mee te fantaseren over het fascinerende uitgangspunt. De sensuele, onderhuidse spanning tussen de drie personages is erg sterk maar met een wat straffer tempo had Ex Machina wellicht nog hoger in de lijst kunnen eindigen.

09. Me and Earl and the Dying Girl
Aanvankelijk had ik een gemakzuchtige kloon van The Fault in Our Stars (2014) verwacht maar de film is nog maar koud onderweg voordat ik op die gedachte terug moest komen. Me and Earl and the Dying Girl is origineel, fris, eigentijds en erg doeltreffend. De vriendschap tussen een timide scholier en een stervende tiener is naturel en komt nergens geforceerd over. Een prestatie van formaat maar er valt nog zoveel meer te genieten. Visuele vondsten, likeable personages, een fijne soundtrack en de vele verwijzingen naar klassieke films bijvoorbeeld. Do I need to say more?

10. Straight Outta Compton
Onlangs mocht ik 34 kaarsjes uitblazen dus ik ben te jong geweest om de opkomst en ondergang van N.W.A. bewust mee te maken. Dat neemt echter niet weg dat Straight Outta Compton een dijk van een film is geworden die zo zijn minpuntjes heeft (niet helemaal waarheidsgetrouw) maar enorm fascinerend is voor zowel fans als mensen die minder op hebben met de rapmuziek. Met een speelduur van 147 minuten lijkt de film zelfs nog te kort te zijn en dat is veelzeggend voor het niveau van deze biopic. Eng zijn de gelijkenissen van de jonge acteurs met de rappers die ze vertolken en vooral Jason Mitchell doet het subliem als Eazy-E.

Zeer eervolle vermeldingen die echt net niet in de Top 10 zijn beland zijn er voor Jurassic World, Ant-Man en The Martian.

12 gedachtes over “De (voorlopige) Top 10 van 2015

 1. De ProtagonistenDe Protagonisten (m) 31 december 2015 / 13:35

  Ook jij hebt weer een aantal films die ik nog niet gezien heb en wel graag wil zien. Life Itself had ik nog niet van gehoord, maar klinkt interessant. Steve Jobs helemaal mee eens en Ex Machine haalde onze top 10 net niet. Voor mij overigens we de verrassing van het jaar.

  Inside Out kan ik volgens mij niet omheen, die hebben bijna al onze collegabloggers 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 31 december 2015 / 21:20

   Een uitdaging voor iemand die het niet zo heeft op animatiefilm. Toch ben ik heel benieuwd wat jullie hiervan gaan vinden

   Like

 2. Gwen 31 december 2015 / 14:10

  Bedankt voor de shout out!

  Ik heb maar 2 films uit je top 10 gezien. Oeps. Volgens mij heb ik best wat goede films (nog) niet gezien van dit jaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. BJ. 31 december 2015 / 17:09

  Mooie lijst Kerel! Zie wel dat wij qua filmsmaak nog veel gemeen hebben.

  Jammer dat in de eerste week van het nieuwe jaar een paar films uitkomen die waarschijnlijk ook in een Jaarlijst zal eindigen en in Amerika of België al uit zijn. Dat had ik dit jaar dus met Birdman.
  Keep up the good work!!

  Geliked door 1 persoon

 4. KVSmiley 31 december 2015 / 17:10

  Sicario en Steve Jobs moet ik nog zien. Begin echt wel heel benieuwd te worden naar die twee. Star Wars vond ik top-entertainment, maar hij staat volgens mij iets te hoog. Voor de rest mooie lijst.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 31 december 2015 / 21:22

   Thanks. Veel plezier bij het bekijken van Sicario en vooral Steve Jobs

   Like

 5. Nostra 2 januari 2016 / 20:47

  Mooie top 10 met veel overeenkomsten. De films die niet in mijn top 10 stonden vielen er bij mij net buiten, dus we zitten eigenlijk wel op één lijn wat betreft de favorieten 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s