Schone Handen

Schone HandenJaar: 2015
Regie: Tjebbo Penning
Cast: Thekla Reuten, Jeroen van Koningsbrugge, Teun Kuilboer, Cees Geel, Angela Schijf, Bente Fokkens

Het verhaal:
Sylvia (Thekla Reuten) en haar man Eddie (Jeroen van Koningsbrugge) leiden een luxeleventje in Amsterdam Oud-Zuid met hun twee kinderen. Wat de bron van die luxe is, heeft Sylvia verdrongen. Want Eddie houdt zijn bloeiende drugshandel buiten de deur. Een brutale politie-inval en vernederende huiszoeking schudden Sylvia wakker.

Het oordeel:
Hoewel ik een liefhebber ben van de Nederlandse film ben ik onbekend met de eerdere films (Morlang en Great Kills Road) van regisseur Tjebbo Penning. Voor zijn derde titel greep hij terug op de bekende bestseller van René Appel.

De vrouw des huizes die verlangt dat haar man zijn criminele activiteiten staakt omwille van de kinderen. We hebben het vaker gezien waardoor dit uitgangspunt anno 2015 geen originele indruk wekt. Qua uitgangspunt vergelijkbaar met The Sopranos en het eerste seizoen van Penoza en helaas kan Schone Handen niet voorkomen dat deze vergelijking constant op de loer ligt. Omdat dit verhaal zich eveneens afspeelt in Amsterdam is het zelfs een kunst om 108 minuten niet aan de NPO serie te denken.

En dat betekent weinig goeds voor deze thriller dat kampt met een gebrek aan geloofwaardigheid. Bijzonder discutabel zijn namelijk de standpunten en beweegredenen van hoofdpersoon Sylvia. We leren dat ze al lange tijd af weet van haar man’s criminele activiteiten maar door een huiszoeking en een mogelijke liquidatie besluit ze om te breken met haar echtgenoot. Jarenlang heeft ze de vruchten geplukt van haar man’s werk, het leven gaat ze voor de wind, iedereen is gelukkig en de urgentie om te vluchten ontging mij dan ook. Temeer ook omdat Eddie verder een liefhebbende vader en echtgenoot is.

Dit laatste gegeven zorgt er voor dat in het laatste half uur het script volledig ontspoort door van Eddie een brandstichtende psychopaat te maken. Hij heeft hiervoor op zakelijk gebied ook de nodige tegenslagen gekent maar de transformatie naar engerd is veel te extreem. De karakterontwikkeling van dochter Daphne helpt de geloofwaardigheid ook niet echt vooruit want terwijl ook zij gelukkig is wil ze ineens niets meer afweten van haar vader wanneer ze getuige is van een mishandeling. Ook op dit vlak wordt enige nuance gemist maar het blijkt dat het nog erger kan wanneer de zoon een onbegrijpelijke actie uitvoert.

Dit alles maakt van Schone Handen nog geen slechte film. Er valt genoeg op aan te merken maar het tempo ligt lekker hoog waardoor je wat sneller over de oneffenheden heen stapt. Belangrijker is echter dat deze misdaadfilm over een getalenteerde cast beschikt. Hierbij dien je wel door het platte en veel te overdreven accent van voornamelijk Thekla Reuten heen te prikken maar zij zet wel een solide rol neer zoals we dat van haar gewend zijn. Het is echter wel Jeroen van Koningsbrugge die de meeste lof oogt want alhoewel dit niet zijn beste rol is doet hij het prima als de steeds wanhopiger wordende Eddie. Goede bijrollen zijn er voor een sterke Teun Kuilboer en aanstormend talent Bente Fokkens.

60

Advertenties

2 reacties op ‘Schone Handen

 1. Nostra 17 september 2015 / 08:49

  Tsja, de Nederlandse film weet me nog steeds niet echt te trekken, dus vraag me af of ik deze film ooit nog een keer ga kijken.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 17 september 2015 / 17:39

   Zelfs als je jezelf bedenkt en je op de Nederlandse films gaat storten kun je deze missen als kiespijn. Hier mis je namelijk helemaal niets aan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s