Ooops! Noah is Gone

OoopsJaar: 2015
Regie: Toby Genkel & Sean McCormack
Cast: Dermot Magennis, Callum Maloney, Tara Flynn, Ava Connolly

Het verhaal:
Het einde van de wereld is nabij en de zondvloed komt eraan. Gelukkig voor de Nestrians Dave en zijn zoontje Finny is er de ark gebouwd om alle dieren te redden. Maar wat blijkt? Nestrians worden niet toegelaten op de ark! Met de onvrijwillige hulp van de twee Grymps Hazel en dochter Leah, weten ze toch aan boord te glippen, maar de twee kinderen vallen weer van boord. Ze moeten de vloed en hongerige roofdieren zien te overleven, terwijl Dave en Hazel hun vijandelijkheden opzij moeten zetten om hun kinderen te redden.

Het oordeel:
Tot voor kort had ik nog nooit van deze Duitse / Belgische / Ierse / Luxemburgse productie gehoord maar de trailer zag er best vermakelijk uit. Dat in combinatie met de liefde voor film die bij zoonlief al aanwezig is deed ons besluiten om er maar eens voor te gaan. In Nederland wordt Ooops! Noah is Gone uitgebracht in de bioscopen onder de titel Beestenboot.

Dat de trailer mij wel een glimlach op het gezicht bracht had te maken met het uitgangspunt waarbij het verhaal van de Ark van Noah ditmaal opgewarmd wordt voor de kleine medemens. Tamelijk essentieel hierbij is dat de film niet uit het oog moet verliezen dat het een kinderfilm betreft en dat het bronmateriaal met wat enige uitleg wel geschikt moet worden gemaakt voor de doelgroep. In dat opzicht kent Beestenboot een vreselijke start want erg veel zaken blijven onverklaard. De zondvloed wordt aangekondigd maar wat dit nu precies inhoud en wat de gevolgen hiervan zijn worden helemaal niet uitgelegd. Het is belangrijk dat de dieren meereizen op de Ark van Noah maar dat is dan wel het enige.

Zo begaan de makers wel meer van dit soort kolderieke fouten waarbij je jezelf afvraagt waarom ze er in godsnaam voor hebben gekozen om hun avontuur op te hangen aan het fabeltje van Noah’s Ark. Onbedoeld grappig bijvoorbeeld is dat wanneer de zondvloed van zich laat spreken het gewoon de gehele tijd droog blijft. De kleinsten zullen zich meer vergapen aan de felgekleurde animaties maar ouders zullen zich gaan vervelen. Met de huidige technieken is er nauwelijks meer sprake van animatiefilms die er slecht uit zien en visueel valt er niet veel op aan te merken. Het felle kleurgebruik springt hierbij in het oog en zonder werkelijk noemenswaardige scènes scoort de film op dit vlak een voldoende.

Spijtig genoeg is de creativiteit ver te zoeken en zijn de Nestrians het meest originele aan heel de film. Beestenboot bestaat vooral uit een uiteenlopend gezelschap dat naar een bepaalde bestemming reist terwijl ze onderweg bedreigt worden door moeder natuur. Dit doet sterk denken aan de Ice Age films maar gezien het uiterlijk van sommige personages is er daarnaast gretig leentjebuur gespeeld bij veel betere animatiefilms. Daarbij komt ook nog eens dat de dieren in Beestenboel vaak helemaal niet leuk zijn. De Nestrians die heel erg kunnen stinken en vaak willen knuffelen zijn het meest geslaagd maar van een walvis die als naam Obesey mee krijgt wordt ik niet vrolijk. Wat resteert is een visueel aangename film met een ongepast thema die vooral gericht is op de allerkleinsten die helemaal geen idee hebben waar ze nu precies naar zitten te kijken.

45

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s