Regression

RegressionJaar: 2015
Regie: Alejandro Amenábar
Cast: Ethan Hawke, Emma Watson, David Thewlis, David Dencik

Het verhaal:
Minnesota, 1990. Detective Bruce Kenner (Ethan Hawke) onderzoekt een zaak met betrekking tot een jonge vrouw genaamd Angela (Emma Watson), die haar vader John Gray (David Dencik) beschuldigt van een onbeschrijfelijke misdaad. Wanneer John onverwacht en zonder herinnering schuld bekent, wordt gerenommeerd psycholoog Dr. Raines (David Thewlis) ingesteld om hem te helpen zijn herinneringen her te beleven en lijken ze een gruwelijk nationaal mysterie te ontdekken.

Het oordeel:
Als regisseur is Alejandro Amenábar niet heel actief maar daarentegen staat wel dat zijn films stuk voor stuk de moeite waard zijn. Van de thrillers Tesis (1996), Abre los ojos (1997) en The Others (2001) tot het tranentrekkende Mar adentro (2004) en het historische drama Agora (2009).

In de wetenschap dat Amenábar zelf het scenario schreef, hij diverse overtuigende thrillers heeft ingeblikt en het feit dat Ethan Hawke de hoofdrol vertolkt, wekte deze opsomming bij ondergetekende de nodige verwachtingen op. Misschien te hoge verwachtingen waar nooit aan tegemoet kon worden gekomen maar achteraf resteert bij mij alleen nog het gevoel dat ik moeilijk kan bevatten dat dit een film is van de hand van Amenábar.

Met deze laatste zin claim ik niet dat Regression een slechte film is maar veel aspecten die werkten in zijn vorige films zijn hier nauwelijks zichtbaar. Het hele gewicht wordt op Ethan Hawke gelegd en hierdoor is het haast vanzelfsprekend dat hij een ontwikkeling doormaakt maar de rest van de cast zien we nauwelijks aan het werk. Zij dienen vooral als sparringspartner van Hawke of als beeldvulling en dit gebrek aan karakterontwikkelingen zagen we eigenlijk niet eerder in de films van Amenábar.

In essentie is zijn nieuwste film een politiethriller met horrorelementen die de fans van dit subgenre wel zou moeten kunnen bekoren. Wat goed werkt is de vreselijke naargeestige sfeer van het verhaal want vanaf de eerste minuut regent het al continu Minnesota en lopen alle personages er zo bedroefd bij dat je de makers ervan zou kunnen verdenken dat ze buiten het zicht van de camera een puppy onder schot houden. Met de look van Regression is weinig mis maar plottechnisch kunnen we niet hetzelfde zeggen.

Ditmaal leunt Amenábar namelijk op een grote twist die je van mijlenver aan zult zien komen. De verrassing mag voor de meer geoefende kijker geen verrassing heten en als je na ruwweg 45 minuten zelf het mysterie al hebt doorgrond is het spijtig om te zien dat Regression hierna nog een uur lang door sputtert. Het is een geluk dat Ethan Hawke op overtuigende wijze gestalte geeft aan de steeds wanhopiger wordende Bruce Kenner. Zijn spel in combinatie met de algehele grimmige sfeer bezorgen Regression alsnog een krappe voldoende.

60

5 gedachtes over “Regression

 1. Ingeborg Bertens 21 november 2015 / 19:31

  Leuke film, zat er goed in…. Kon iets korter maar ik zag eea dan natuurlijk ook niet aankomen 😉

  Geliked door 1 persoon

   • Ingeborg Bertens 23 november 2015 / 21:40

    Dacht dat jij m idd ook wel leuker vind en hoger zou waarderen

    Like

 2. Gwen 23 november 2015 / 14:44

  Jammer dat de film tegenvalt. Ik ga de film nog wel een kans geven wanneer het op VOD te zien is.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 23 november 2015 / 20:42

   Kun je gerust door. Prima kijkvoer voor als je zin hebt in een tussendoortje.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s