Paranormal Activity: The Ghost Dimension

Paranormal ActivityJaar: 2015
Regie: Gregory Plotkin
Cast: Chris J. Murray, Brit Shaw, Dan Gill, Olivia Taylor Dudley

Het verhaal:
De familie Fleeges, bestaande uit vader Ryan, moeder Emily en hun jonge dochter Leila, verhuist naar een nieuwe woning. In de garage ontdekken ze een videocamera en een doos met videobanden. Als ze door de lens van de camera kijken beginnen ze de paranormale activiteiten die zich rond hen afspelen te zien, met inbegrip van de wederopstanding van de jonge Kristi en Katie.

Het oordeel:
Als editor werkte Gregory Plotkin mee aan de totstandkoming van Terminal Velocity (1994), The Crow: City of Angels (1996), The Insider (1999), Friday Night Lights (2004) en World War Z (2013). Met Paranormal Activity: The Ghost Dimension maakt hij zijn regiedebuut.

Vier maanden voor de release van The Ghost Dimension tekende USA Today uit de mond van producer Jason Blum het volgende op: “Het komt tot een einde. Dit is het, de finale. We zeggen het voordat de film opent. We gaan deze horrorfranchise niet kapotmaken. Dit zorgt dat Paranormal Activity onderdeel blijft van deze cultuur en dat op een fantastische manier.” Nu valt over goede smaak niet te twisten maar blijkbaar waren de vorige sequels dus geslaagde films. De conclusie die je na The Ghost Dimension kunt stellen is dat de koek nu toch wel echt op is. Het is ergens toch wel bewonderswaardig hoe ze met een summier gegeven vijf films hebben weten te produceren maar hopelijk houdt Blum zich aan zijn woord.

Misschien liet ik het al een beetje doorschemeren maar ik ben niet de grootste fan van de Paranormal Activity reeks. De eerste vond ik ongekend spannend maar tijdens het tweede deel bekroop mij al sterk het gevoel van been there, done that. Dit soort liefs kijk ik echter bij voorkeur wel in de bios aangezien de ontelbare jumpscares het beste tot hun recht komen op een zo groot mogelijk scherm. Diezelfde jumpscares zijn ontdaan van iedere vorm van subtiliteit en als je de makers iets moet nageven is dat ze geen tijd verdoen met het bewandelen van onnodige zijpaden.

Ditmaal is de ghost photography een aardige toevoeging maar al met al ontloopt The Ghost Dimension het niveau van de sequels nauwelijks. Echt heel erg beroerd zijn de komisch bedoelde momenten waarin Moustache Mike voor de nodige relativering moet zorgen. Het is zo bespottelijk dat het beschamend wordt want het lijkt me niet dat je, wanneer je achterna gezeten wordt door een entiteit, maar aangeeft de volgende feestdag bij je moeder door te zullen brengen. Helaas grossiert men in dit soort momenten en nog steeds is iedere vorm van denkend vermogen van de personages veel te veel gevraagd.

Maar waar de meesten geïnteresseerd in zijn is de vraag of dat de film eng is. Het is maar waar je voorkeur naar uit gaat maar diegenen die deeltje 2 tot en met 4 konden waarderen zou hier ook wel mee uit de voeten kunnen. En ja, sommige momenten zijn heerlijk creepy maar deze momenten zijn spaarzaam en komen wel voort uit de jumpscare-loze momenten. Illustratief voorbeeld is het moment waarop Katie op een video van 20 jaar geleden beschrijft wat Ryan en Mike nu aan het doen zijn. De conclusie is dan ook dat The Ghost Dimension er vooral één voor de die hard fans is.

50

Advertenties

9 reacties op ‘Paranormal Activity: The Ghost Dimension

 1. Ingeborg Bertens 22 november 2015 / 11:26

  Was leuk, niet meer dan dat…
  En 3D voor die paar scènes was ook wel overdreven.
  Maar ben sowieso niet echt fan van zo n brilletje op, er zijn maar weinig films waarbij het toegevoegde waarde heeft..

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 23 november 2015 / 20:43

   Helemaal eens. Sterker nog, van de meer recente films vond ik alleen het 3D effect van The Walk nog iets toevoegen. Maar dan houdt het toch echt op.

   Like

   • Ingeborg Bertens 23 november 2015 / 21:42

    Zelfs bij the Walk vond ik m niet echt van toegevoegde waarde voor die paar scenes

    Like

  • Riinyosa81 23 november 2015 / 20:44

   In dat opzicht ben ik nog wel blij dat ik deze in de bios heb gezien voor de vele jumpscares. Anders was het helemaal een drama.

   Like

 2. Gwen 23 november 2015 / 15:13

  Ik was al na de eerste afgehaakt. Ik denk niet dat ik iets mis als ik The Ghost Dimension ook aan me voorbij laat gaan.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 23 november 2015 / 20:44

   Vond je het origineel dan niet goed? Als je één al niet leuk vond hoef je jezelf inderdaad niet te wagen aan al die andere sequels.

   Like

   • Gwen 29 november 2015 / 15:57

    Ik vond de eerste PA saai. :p

    Like

 3. Lieke 24 november 2015 / 14:26

  Zelf heb ik echt helemaal niks met deze films. Als ik een horror film wil kijken, wil ik het ook wel meteen even goed doen. Helaas dat er niet zoveel mensen van horror films houden in mijn omgeving en alleen durf ik ze niet te kijken, haha :’D

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s