Self/less

SelflessJaar: 2015
Regie: Tarsem Singh
Cast: Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Matthew Goode, Ben Kingsley, Victor Garber, Derek Luke

Het verhaal:
Een welvarende oude man (Ben Kingsley) met kanker die het einde van zijn leven nadert, ondergaat een medische procedure waarbij ze zijn brein in een jonger lichaam plaatsen. Al snel komt hij erachter waar zijn nieuwe lichaam vandaan komt en moet hij vluchten voor het bedrijf dat hem het zwijgen op wil leggen.Het oordeel:
Self/less zal de boeken in gaan als de vierde film van regisseur Tarsem Singh die vaak de visuele trukendoos wagenwijd open zet. The Cell (2000) en The Fall (2006) zijn hier sprekende voorbeelden van en dan vergeten we gemakshalve het matige Immortals (2012) maar.

Het plot waarin een rijke maar terminaal zieke zakenman de intentie heeft om van lichaam te ruilen met een gezonde jongeman klinkt meer Sci-Fi dan dat de film daadwerkelijk is. Derhalve zou je Self/less meer kunnen omschrijven als een actiethriller dan Sci-Fi. De overdracht van de zielen deed me denken aan het zeer vermakelijke Face/Off (1997) maar waar John Woo een bizar uitgangspunt als basis gebruikte voor een stevige actiefilm wil Singh meer ethische vraagstukken oproepen.

Op zich is daar niets mis mee want niet al dit soort films hoeven te resulteren in hersendood popcornvermaak. Een probleem wordt het echter wel wanneer de dialogen veel te uitleggerig zijn zonder dat er daadwerkelijk iets interessants wordt gezegd. Het geeft Self/less een wat pretentieuze ondertoon waarbij het lijkt alsof men moeite had om een goede richting te vinden. In het begin wordt de rol van Damian nog vertolkt door de altijd charismatische Ben Kingsley waarbij je twijfelt of dat deze zakenman keihard is of juist heel begaan is met zijn pupillen. Het is een tweestrijd waar overigens niet lang bij stil wordt gestaan maar dat wel als treffend voorbeeld fungeert.

De daadwerkelijke overdracht van de zielen is magertjes en weet geen indruk te maken. Desondanks blijft de film in de eerste 45 minuten goed genietbaar. Hierdoor is dank verschuldigd aan de aanwezigheid van Kingsley en de swingende setting in New Orleans. Veel beter wordt het er niet op wanneer Damian visioenen krijgt en hierdoor op zoek gaat naar de vrouw en kind voor hem onbekend zijn. Vanaf dat punt wordt het verhaal wel erg voorspelbaar en is het duidelijk hoe de kaarten geschud zijn. Niet veel langer laat de afloop zich eveneens raden maar dan duurt de film toch nog wel zeker 50 minuten.

Tussendoor gloort er nog wel enige hoop in de vorm van een paar stevige actiescènes die er niet om liegen. Met name de close combat gevechten springen hierbij in het oog en het maakt pijnlijk duidelijk dat meer van dit soort taferelen zeker tot een betere film hadden kunnen leiden. Het is een spijtige conclusie want talent zowel voor als achter de camera is zeker aanwezig. Ryan Reynolds zie ik graag aan het werk en hij doet het opnieuw niet onverdienstelijk. Kingsley heeft een uitstraling waar je u tegen zegt en het is jammer dat hij al zo vroeg uit de film verdwijnt. Matthew Goode en Natalie Martinez spelen naar behoren zonder uit te blinken.

55

 

4 gedachtes over “Self/less

 1. Nostra 19 juli 2015 / 21:40

  Wist niet dat deze van Tarsem Singh was. Voor mij genoeg reden om ‘m te willen zien. Zelfs van Immortals heb ik erg kunnen genieten. Ziet het er visueel allemaal weer net zo indrukwekkend uit als z’n eerdere films? Weet dat degene die de kostuums deed overleden is na Immortals als ik het me goed herinner.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 20 juli 2015 / 19:16

   Op visueel gebied is het zijn minste tot nu toe. Kleurt veilig binnen de kaders en het is dat ik zijn naam bij de credits zag anders had ik niet geloofd dat dit een film was van Singh.

   Like

 2. Paul 20 juli 2015 / 07:30

  Ik ben wel nieuwsgierig naar deze film, maar ik ga er niet voor naar de bioscoop. Ik wacht wel even netjes op de Blu-ray Disc 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s