A Very Murray Christmas

JA Veryaar: 2015
Regie: Sofia Coppola
Cast: Bill Murray, Paul Shaffer, Micahel Cera, George Clooney, Miley Cyrus, Dimitri Dimitrov, Rashida Jones, Amy Poehler, Chris Rock, Maya Rudolph, Jason Schwartzman

Het verhaal:
Bill Murray is geboekt voor een kerstcabaretshow in het Carlyle Hotel in New York, maar door een sneeuwstorm zijn er geen gasten en amper publiek. Met een enorme portie tegenzin probeert hij onder de live uitzending vandaan te komen maar uiteindelijk probeert hij het er, samen met de personeel en gasten, het beste van te maken.

Het oordeel:
In 1999 leverde actrice Sofia Coppola een geweldig regiedebuut af met het aangrijpende The Virgin Suicides (1999). Met Lost in Translation (2003) behaalde ze haar grootste succes tot nu toe want daarna ging het qua niveau wel achteruit. Marie Antoinette (2006) stak visueel prima in elkaar maar ontbrak het aan body terwijl Somewhere (2010) en The Bling Ring (2013) de inhoud hadden van een lege huls.

Netflix originals staan doorgaans voor kwaliteit en de streamingdienst heeft de lat de laatste maanden alleen maar hoger en hoger gelegd. Mijn filmhart begon dan ook te juichen toen ik een paar maanden geleden het nieuws vernam dat er een kerstspecial aan kwam met Bill Murray, een blik Hollywoodsterren en onder regie van Sofia Coppola. Je zou haast kunnen denken dat het niet mis kon gaan maar spijtig genoeg zorgt A Very Murray Christmas er niet voor dat we massaal in de kerststemming gaan komen.

A Very Murray Christmas is een 50 minuten durende special waarbij feit en fictie in elkaar overlopen. Bekende mensen als Bill Murray en Paul Schaffer spelen zichzelf maar een aantal andere acteurs / actrices zijn in character. In deze setting is het uitgangspunt dat een schoorvoetende Bill Murray binnen enkele ogenblikken live moet gaan voor een kerstspecial maar dit gegeven wordt al redelijk vroeg los gelaten. Van een coherent verhaal lijkt geen sprake te zijn en deze special lijkt aanvankelijk niets meer te zijn dan een excuus om zoveel mogelijk sterren bij elkaar te brengen en de drank rijkelijk te laten vloeien.

Het is een samenzijn dat aan elkaar hangt van muzikale intermezzo’s waarin er natuurlijk kerstliedjes ten gehore worden gebracht. Het probleem is echter dat de halve cast niet zuiver kan zingen waarbij Bill Murray zichzelf ontpopt als een zeer beroerde zanger. Ik ben geen jurylid van The Voice maar kan toch wel stellen dat Murray allesbehalve zuiver zingt. Voor George Clooney geldt hetzelfde maar die probeert zich nog heel opzichtig achter een kerstboom te verschuilen. De nummers worden aan elkaar gebreid door weinig opzienbarende dialogen die eigenlijk ook helemaal nergens grappig zijn. Jammer van al het aanwezige talent maar het devies is echt wel om A Very Murray Christmas gewoon te negeren.

40

8 gedachtes over “A Very Murray Christmas

 1. Gwen 26 december 2015 / 14:14

  Jammer. Het leek me wel leuk. Maar goed, ben nog steeds niet in de kerststemming dus deze kan ik makkelijk overslaan.

  Liked by 1 persoon

   • Jessica 30 december 2015 / 23:47

    Absoluut. Op een gegeven moment heb ik hem op de achtergrond laten spelen en ben ik ondertussen een boek gaan lezen. Het kon mij gewoon echt niet meer boeien :p

    Like

 2. Meneer Vevie 28 december 2015 / 11:34

  Jammer, idd. Wou deze ook nog eens zien. Misschien ooit nog eens, maar is zeker geen Netflix-prio.

  Like

 3. Nostra 29 december 2015 / 23:56

  Ik ben er niet aan toegekomen ook al was ik wel van plan ‘m te zien….hoef dat dus niet meer te doen…

  Liked by 1 persoon

 4. BJ. 30 december 2015 / 20:33

  Inderdaad helaas verkeerd inzetten van het talent van Murray.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s