Trainwreck

TrainwreckJaar: 2015
Regie: Judd Apatow
Cast: Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, Mike Birbiglia, Tilda Swinton, John Cena, Daniel Radcliffe, Marisa Tomei

Het verhaal:
Sinds ze een klein meisje was, is het in Amy’s (Amy Schumer) hoofd gestampt door haar vader (Colin Quinn) dat monogamie niet realistisch is. Amy is nu een schrijfster voor een tijdschrift en geniet van een onbevangen leven, vrij van verstikkende, saaie en romantische betrokkenheid. In werkelijkheid zit ze echter in een soort van sleur. Wanneer ze begint aan een nieuw artikel voor het tijdschrift begint ze iets te voelen voor het onderwerp, de charmante en succesvolle sportarts Aaron Conners (Bill Hader).

Het oordeel:
In het landschap van de Amerikaanse komedie is de naam van Judd Apatow niet weg te denken. Zelf was hij als regisseur verantwoordelijk voor The 40 Year Old Virgin (2005), Knocked Up (2007), Funny People (2009) en This Is 40 (2012) en hij produceerde o.a. Freaks and Geeks (1999 – 2000), Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004), Talladega Nights (2006), Pineapple Express (2008) en Bridesmaids (2011).

Zowel critici als het filmpubliek hoor je er regelmatig over klagen dat Amerikaanse komedies vaak te lang duren. Vrijwel alle films van Apatow hebben hier eveneens mee van doen en in die zin zet Trainwreck de traditie voort. Het is niet iets om trots op te zijn want voor een ogenschijnlijk plotloos verhaal als dat van Trainwreck resulteert dit in een lange zit. Een half uur korter had Apatow’s nieuwste absoluut beter gedaan. Al was het alleen maar omdat de grapdichtheid veel en veel beter was.

De humor is namelijk een groot pluspunt en in stand up comedian Amy Schumer vond men een goede hoofdrolspeelster. In de eerste helft zijn de opmerkingen van de onaangepaste Amy eerlijk en lekker grof waardoor haar gebrek aan acteerevaring niet de hoofdrol opeist. Het is in dit stuk dat Trainwreck op haar best is, de grappen met goede regelmaat aan de man worden gebracht en er een sport van wordt gemaakt om de echte sporthelden te herkennen (LeBron James heeft een erg leuke bijrol).

Maar dan is het wachten op een degelijk plot dat maar nooit echt wil vlotten. Amy’s ontrouw en one night stands gaan door herhaling een beetje vervelen, de bizarre werkrelaties zijn niet meer geestig en de troebele relatie met haar zus lijkt in de verkeerde film te zijn gestopt. En dan is er nog de grote plotwending waarin Amy valt voor de stuntelige charmes van een dokter. Dit resulteert in een grote aanpassing van het geheel want de scherpe randjes worden ingewisseld voor de platgereden paden van de romantische komedie. Vanaf dan serveert Amy hier en daar nog wel venijnige speldenprikjes maar hilarisch wordt het nergens.

En hiermee is het contrast met de eerste helft van de speelduur erg groot. Het cynisme van Amy die op alles en iedereen commentaar heeft die langzaamaan transformeert in een verliefde dromer die ze zo verafschuwt. Het is een doodsteek voor Trainwreck dat de geloofwaardigheid van het verhaal al vroeg op het spel zet door een wereldberoemde chirurg op deze weinig appetijtelijke dame te laten vallen. Het is slechts een enkel voorbeeld van de problemen waar Apatow’s nieuwste mee te kampen heeft. Vermakelijk zolang deze duurt maar Trainwreck ben je aan het einde van de dag vergeten.

60

Advertenties

4 reacties op ‘Trainwreck

 1. Gwen 14 september 2015 / 18:25

  Oh jammer. Ik kan Schumer wel waarderen dus ik ga de film nog een kans geven.

  Liked by 1 persoon

 2. Riinyosa81 14 september 2015 / 18:29

  Aan haar heeft het in ieder geval niet gelegen. Zeker voor iemand die haar acteerdebuut maakt doet ze het goed. Het is alleen het erg matige script en de lange speelduur die irritatie bij mij opwekten.

  Like

 3. Nostra 17 september 2015 / 08:47

  Begrijp je kritiek, maar zelf had ik dat gevoel veel minder dat de film te lang was. Natuurlijk zie je de verandering van haar karakter aankomen, maar dat had denk ik ook niet echt anders gekund.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 17 september 2015 / 17:38

   Tsja, doorgaans zijn dit soort films wel aan mij besteed maar mijn vrouw en ik keken elkaar letterlijk aan toen de film zeker nog 50 minuten duurde. Niet verveeld maar heb betere komedies gezien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s