Daredevil: Seizoen 1

DaredevilJaar: 2015
Created by: Drew Goddard
Cast: Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Vincent D’Onofrio, Ayelet Zurer, Rosario Dawson

Het verhaal:
Matt is een jonge man die als kind blind is geraakt. Het ongeval waarbij hij zijn zicht verloor, heeft ervoor gezorgd dat al zijn andere zintuigen enorm versterkt raakten. Al vroeg ontwikkelt Matt een afkeer tegen het onrecht dat zijn stad plaagt. Hij besluit dan ook om hier tegen in opstand te komen. Overdag is Matt dan ook een advocaat die door middel van de wet de stad veiliger/rechtvaardiger probeert te maken. Wanneer de zon ondergaat pakt Matt zaken op een andere manier aan. Dan doet hij een masker op en gebruikt hij zijn vuisten om het onrecht de kop in te slaan.

Het oordeel:
Drew Goddard schreef slechts enkele afleveringen voor Buffy: The Vampire Slayer, Angel en Alias maar kreeg genoeg vertrouwen om het scenario van Cloverfield (2008) neer te pennen. Hierna was hij als schrijver en producer betrokken bij de hitserie Lost waarna Goddard zijn regiedebuut maakte met het geweldige Cabin in the Woods (2012). Als schrijver en producer is hij nu betrokken bij de totstandkoming van Daredevil.

Waar in de bioscoop de Marvel films steeds maar opnieuw hoge ogen weten te gooien wil het met series Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter nog niet zo vlotten. Ze behalen weliswaar degelijke kijkcijfers maar de meningen over de kwaliteiten van deze series lopen sterk uiteen. Beide producties zijn broadcastseries en hierin schuilen natuurlijk enige beperkingen in het tonen van bijvoorbeeld geweld. Bij Netflix ontstond het idee om eveneens in te springen op de hype rondom superhelden en komt nu met Daredevil waarmee ze de vervelende nasmaak van de gelijknamige film weg proberen te spoelen.

Netflix laat zich nooit uit over kijkcijfers maar dat Daredevil al na 11 dagen na de première groen licht kreeg voor een 2e seizoen is veelzeggend. En het is eigenlijk al vanaf het begin meteen raak want in alle facetten proef je dat Daredevil van de buitencategorie is. Hell’s Kitchen is een vreselijke nare wijk om in te wonen. Het is grauw, donker, onheilspellend en wordt bevolkt door legio criminelen. De makers van Daredevil zijn niet terughoudend en toont New York van haar meest duistere kant. Sowieso is de cinematografie om door een ringetje te halen want naast de grimmige overall look zijn veel vechtpartijen prachtig gefilmd. Aan het einde van seizoen 2 komt er bijvoorbeeld een lang shot voorbij waarin Matt afrekent met gespuis in de gang van een flatgebouw. Een scène die nu al legendarisch genoemd mag worden.

Wat deze serie zo bijzonder maakt is dat ervoor gekozen is om van de protagonist geen superheld te maken. Matt Murdock is een man met zo zijn eigen gebreken en bezit niet over superkrachten. Na een ongeluk zijn Matt’s zintuigen verscherpt maar daar blijft het dan ook bij. Illustratief zijn bijvoorbeeld de consequenties na een zoveelste confrontatie met vechtjassen. De misdaadbestrijder moet zijn dappere optredens steeds bekopen met kneuzingen, zwellingen, pijnlijke ledematen en het nodige bloed. Na een pittig gevecht kan het dus zo zijn dat we Daredevil lange tijd niet in actie zien komen. Matt Murdock is een man van vlees en bloed maar dat maakt deze serie zo ongelooflijk sterk. Een ander pluspunt is dat de makers weinig tijd reserveren voor de aanloop naar de transformatie tot Daredevil. De makers hadden hier makkelijk een heel seizoen voor uit kunnen trekken maar nu moeten we het doen met een handvol flashbacks. Wel net zo verfrissend.

Helemaal geweldig wordt het echter pas wanneer antagonist Wilson “Kingpin” Fisk ten tonele verschijnt. Vanaf dat moment heb je helemaal het idee dat je naar een fijn ontwikkelde karakterstudie zit te kijken want Fisk is een prachtig uitgewerkt personage. Het criminele mastermind dat uiterst koelbloedig een medewerker executeert door diens schedel te kraken met behulp van een autoportier maar zo sociaal zo onbeholpen wanneer hij zich in drukke gezelschappen bevind. Fisk moet zijn positie zien te verdedigen ten opzichte van andere criminelen maar wordt daarnaast ook tot over zijn oren verliefd op kunstkenner Vanessa. Hun opbloeiende romance krijgt eveneens alle ruimte om te schitteren zodat je tot op zekere hoogte ook veel sympathie kunt hebben voor beide personen.

De serie zou echter niet zo goed zijn geweest zonder hulp van de getalenteerde cast. Charlie Cox is een openbaring als titelheld maar zelfs hij kan niet voorkomen dat hij bij vlagen overklast wordt door een ijzingwekkende Vincent D’Onofrio als Fisk. Deborah Ann Woll en Elden Henson brengen als Matt’s assistenten wat luchtigheid in het geheel terwijl erg degelijke rollen neergezet worden door Ayelet Zurer als Vanessa en Rosario Dawson als Matt’s flatgenoot die de ondankbare taak heeft om de durfal steeds op te mogen lappen.

90

2 gedachtes over “Daredevil: Seizoen 1

  1. Gwen 10 augustus 2015 / 16:45

    Wow! Een 9! Ik heb een paar afleveringen gezien, maar het sprak me niet zo aan. Toegegeven, ik heb nog maar weinig van Fisk gezien dus misschien moet ik nog even doorzetten. 😉

    Like

  2. Nostra 16 augustus 2015 / 20:00

    Ik kan me helemaal vinden in je score, fantastische serie met goed acteerwerk en de gevechten waren spectaculair in beeld gebracht. Topserie en ik kan niet wachten op het tweede seizoen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s