In Search of a Midnight Kiss

In searchJaar: 2007
Regie: Alex Holdridge
Cast: Scoot McNairy, Sara Simmonds, Brian McGuire, Kathleen Luong

Het verhaal:
Het is 31 december. De 29-jarige Wilson woont net een paar maanden in Los Angeles en is er hopeloos eenzaam. Met aansporing van z’n beste vriend gaat hij op het internet op zoek naar een date voor de oudejaarsavond. Hij plaats een advertentie onder de naam ‘misantroop zoekt misantroop’. Een jonge vrouw, die door het houden van een soort auditie ook een geschikte date zoekt om het oude jaar af te sluiten, reageert op zijn advertentie. Wat volgt is een dag waarop met oude zaken wordt afgerekend en waar wordt gewerkt aan een nieuw begin voor het nieuwe jaar.

Het oordeel:
Naast mijn doorlopende abonnementen bij bioscoopketen Pathé en VOD dienst Netflix wil ik eens per half jaar afwisselend nog weleens een tijdelijk abonnement nemen op HBO en Film1. Dit om de nodige achterstanden weer weg te werken, te bingewatchen EN om die ene verborgen filmparel tegen te komen. Het gebeurt zelden maar In Search of a Midnight Kiss is het wel. Nog nooit had ik van het bestaan van deze film gehoord dus kon ik helemaal blanco in stappen.

De opgewonden Wilson besluit het gezicht van de vriendin van zijn kamergenoot te photoshoppen op een naaktmodel. Hij begint de hand aan zichzelf te slaan terwijl hij niet door heeft dat zijn beste vriend zometeen de kamer in komt wandelen. Het is slechts het begin van een aaneenschakeling van hilarische taferelen die hierna volgen en het toont direct aan wat voor humor je mag verwachten in In Search of a Midnight Kiss. Zo schunnig als zojuist vermeld wordt het al snel niet meer en vanaf het moment dat Vivian ten tonele verschijnt wordt het geheel direct wat meer volwassener en realistischer.

Want het realisme is een grote steunpilaar in deze sterke independent. Misschien is het daarom dat Holdridge ervoor heeft gekozen om het geheel in stemmig zwartwit beelden te schieten al zouden budgettechnische redenen (hij is voor slechts $ 25.000 gemaakt) meer voor de hand liggen. Nooit heb je het gevoel dat Wilson en Vivian personages zijn. De protagonisten lijken vooral op mensen van vlees en bloed met ieder zo hun eigen gebreken. Gesprekken vallen stil, sommige stiltes zijn pijnlijk, gesprekken vallen in herhaling en neurotische eigenschappen zijn vooral Vivian niet vreemd.

Het verhaal van de film ontvouwt zich in een tijdsbestek van 24 uur waarbij de twee hoofdpersonen veel bekende locaties in New York aandoen. Een vergelijking met het magistrale Before Sunrise (1995) is dan heel snel gemaakt maar toch bezit In Search of a Midnight Kiss een geheel eigen identiteit. Langzaamaan verschuift het komische aspect meer dan drama en bekruipt je het gevoel dat dit liefdeskoppel in de dop twee beschadigde zielen zijn. Hij verlangt terug naar zijn ex. Zij juist op de vlucht voor haar ex. Zeker in het laatste half uur wint de film aan kracht. Hoewel min of meer duidelijk is op wat voor einde wordt aangestuurd is de uitwerking heerlijk offbeat en schuilt de finesse hem juist in de kleine subtiele gebaren.

Gezien de rest van de productie is het jammer dat de cast niet optimaal presteert. Hoofdrolspeler Scoot McNairy is wel de juiste man op de juiste plaats. Zijn terughoudendheid en slungelige manier van doen is uitstekend. Minder sterk is Sara Simmonds als Vivian die in den beginnen heel neurotisch overkomt maar gaandeweg dit soort tics ineens achterwege laat. En dat is jammer voor een film die realisme zo hoog in het vaandel heeft staan. Brian McGuire is de kamergenoot met de lach aan zijn kont maar heel naturel is het allemaal niet.

80

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s