42

42Jaar: 2013
Regie: Brian Helgeland
Cast: Chadwick Boseman, Harrison Ford, Nicole Beharie, Lucas Black, Alan Tudyk, John C. McGinley

Het verhaal:
Het verhaal volgt de innovatieve manager van een honkbalteam Branch Rickey. Als kaderlid van de Major League Baseball organisatie veroorzaakte hij een grote controverse bij die organisatie, door de Afro-Amerikaanse Jackie Robinson aan te stellen bij de Brooklyn Dodgers. Niet alleen was dit de eerste stap naar een legendarische carrière, maar ook werd Robinsons aanwezigheid in de prestigieuze MLB competitie als een doorbraak gezien in de honkbalwereld zelf. Het stond voor verdere professionalisering, in een competitie die voorheen gedomineerd werd door blanken.

Het oordeel:
Scenarioschrijver en regisseur Brian Helgeland kennen we van titels als Payback (1999), A Knight’s Tale (2001) en The Order (2003). Hierna liet Helgeland het regisseren voor wat het was en verzorgde hij de scripts voor o.a. Man on Fire (2004), The Taking of Pelham 1 2 3 (2009), Green Zone (2010) en Robin Hood (2010). 10 jaar na zijn laatste regieklus kroop Helgeland weer op de stoel voor 42.

Een autobiografische sportfilm over honkbal en de altijd nog in Amerika actuele rassendiscriminatie. Het zijn nu niet bepaald onderwerpen waar wij in Europa voor warm lopen en dat is ook de verklaring dat 42 vrij geruisloos hier direct op DVD verscheen. Dat is jammer want 42 hoeft niet onder te doen voor een film als 12 Years a Slave die in hetzelfde jaar verscheen en wel een bioscooprelease kreeg in Nederland. Dat wij Nederlanders weinig met honkbal zouden hebben is een argument dat geen steek houdt want de sport staat niet centraal in deze biopic. Het verbazingwekkende relaas van de eerste kleurling in de Major League Baseball echter wel.

42 is een goed in elkaar gezette autobiografische film waarin het volstrekt lompe en onbeschofte gedrag van overwegend veel rednecks niets minder dan beschamend zijn. Uiteraard komt Jackie Robinson ook een aantal blanken tegen die hem de helpende hand bieden maar de meeste moesten indertijd niets van hem weten en zelfs teamgenoten lieten hem glashard vallen. Uiteindelijk werd hij in het team zelf wel geaccepteerd maar juist in de registratie van deze groepsdynamiek raakt Helgeland niet de kern. We zien een aantal losse scènes waarin de onvrede van de selectie duidelijk wordt maar de omslag komt als een donderslag bij heldere hemel. In dit opzicht blijft 42 teveel aan de oppervlakte.

Volgens de kenners is de verfilming van Jackie’s levensverhaal redelijk authentiek en dan nog is het haast onvoorstelbaar welke obstakels deze sportman diende te overwinnen in zijn carrière. Ontroerend of meeslepend wordt het geheel echter nooit maar is vooral te danken aan het feit dat we dit soort verhalen al veel vaker voorbij hebben zien komen. We weten allemaal dat de gekleurde medemens het vroeger niet makkelijk heeft gekregen en de laatste jaren worden we overspoeld met films die deze kwestie uitvoerig behandelen. Helemaal niet erg natuurlijk maar het nieuwe is er echt wel af. En hoe beschamend het gedrag van een aantal blanken ook moge zijn, het weet simpelweg niet (meer) te ontroeren.

In look-a-like  Chadwick Boseman heeft men wel een uiterst likeable Jackie Robinson gevonden die de film boven de middelmatigheid uit doet stijgen. Zijn personage is er één van vlees en bloed en hij krijgt genoeg ruimte en diepgang om te schitteren. Een 2e sterke rol wordt neergezet door Harrison Ford die in de nadagen van zijn carrière excelleert in vaderlijke rollen. Onlangs ontpopte hij zich al als scènesteler in The Age of Adaline en hoewel hij ditmaal minder op de voorgrond treedt in zijn vertolking van Branch Rickey dankzij een geloofwaardig accent spot on.

65

Een gedachte over “42

  1. Nostra 16 augustus 2015 / 20:01

    Sportfilms zijn niet echt m’n ding, dus deze sla ik over.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s