Kill Bill: Vol 2

Kill Bill 2Jaar: 2003
Regie: Quentin Tarantino
Cast: Uma Thurman, David Carradine, Daryl Hannah, Michael Madsen

Het verhaal:
Na de eerste twee namen op haar moordlijst te hebben doorgestreept vervolgt The Bride haar missie om wraak te nemen op haar vroegere handlangers: na O-Ren Ishii en Vernita Green is het nu de beurt aan Elle Driver, Budd en uiteindelijk haar baas Bill. Er is echter een onverwachte troef in het spel.

Het oordeel:
Na de onverwachte ontknoping van Kill Bill: Vol. 1 moesten wij filmliefhebbers 5 lange maanden wachten alvorens we getuige mochten zijn van het vervolg van The Bride’s bloederige wraakzucht. Zou deze net zo goed zijn als het eerste deel?

Pas nadat bleek dat Quentin’s Tarantino wraakepos de vier uur zou overschrijden nam de filmstudio het besluit om Kill Bill op te splitsen in twee delen. Het is dat je vooraf over deze informatie beschikt want inhoudelijk lijken beide delen weinig op elkaar. Natuurlijk staat de wraaktocht centraal maar waar in Volume 1 de martial arts en het Verre Oosten de boventoon voeren wordt dit in Volume 2 ingewisseld voor meer diepgang en lijkt het meer op een hommage aan de western. De zanderige vlaktes, onverzorgde personages en de nadrukkelijk aanwezige muziek van Morricone versterken dit beeld alleen maar.

Qua actie neemt dit deel een paar stappen terug om meer nadruk te leggen op het verhaal en de karakterontwikkelingen. Het is een welkome afwisseling die ervoor zorgt dat het belangrijkste personage enorm wordt uitgediept aan de hand van diverse flashbacks. Het maakt zoals ik al eerder aangaf Beatrix Kiddo tot een actieheldin van vlees en bloed. In deel 1 zagen we al diverse fijne anekdotes voorbij komen maar in Kill Bill: Volume 2 zijn deze veel nadrukkelijker aanwezig. Briljant is bijvoorbeeld de monoloog waarin Bill verwoord hoe de mensheid eruit ziet door de ogen van Superman. Maar ook Elle’s opsomming van feiten uit haar notitieblokje en Pai Mei’s wijsheden zijn niets minder dan epische hoogtepunten.

Niet alleen qua actie wordt er een stapje terug gedaan. Dit tweede segment straalt meer rust uit en zijn ook de visuele vondsten wat terug geschroefd. Dit werkt niet in het nadeel van Vol. 2 en er zijn nog genoeg stijlelementen die de liefhebbers onder ons zullen doen watertanden. De grofkorrelige flashbacks met Pai Mei en de beruchte begrafenisscène zijn enkele tot de verbeelding sprekende voorbeelden maar het hoogtepunt is toch wel het langverwachte en bikkelharde gevecht met nemesis Elle Driver. Doorspekt van ranzigheid en voorzien van een kleine komische noot is dit een weergaloos gefilmd gevecht die tot één van de beste actiescènes allertijden gerekend mag worden.

Wat Volume 2 voor heeft op haar voorganger en wat de film zo ongelooflijk goed maakt is de emotionele lading die het verhaal mee heeft gekregen. Het geheel voelt veel verfijnder aan en tot op de laatste momenten af weet je niet hoe de film zal gaan eindigen. Dat er een eind komt aan het leven van Bill lijkt een uitgemaakte zaak maar de manier waarop is even plotseling als vindingrijk en weet absoluut een gevoelige snaar te raken. Bill is dan ook de perfecte belichameling van het kwaad. Uiterst charismatisch, vriendelijk maar tegelijkertijd bijzonder hard en doeltreffend. Een heel uur wordt ingeruimd voor de uiteindelijke confrontatie tussen Beatrix en Bill maar nergens voelt dit te lang aan en bestaat zelfs het verlangen naar een langere speelduur.

De rol van Beatrix Kiddo zal een droom zijn voor vele actrices want het is zelden vertoond dat in een actierijk spektakel als Kill Bill de hoofdrolspeelster zoveel diepgang mee krijgt. Uma Thurman presteert boven verwachting en haalt het allerbeste uit haarzelf naar boven. Haar vertolking van Beatrix Kiddo is voortreffelijk. Bijna net zo goed is David Carradine als Bill die vreemd genoeg nog op sympathie en begrip van de kijker kan rekenen. Het toont nog maar eens aan hoe Carradine erin is geslaagd een niet alledaagse schurk neer te zetten. Verder zien we Daryl Hannah lekker genieten van haar rol als feeks Elle en levert Michael Madsen een relatief korte maar doeltreffende bijdrage als Budd. Michael Parks en Gordon Liu vertolken beide dubbelrollen in dit epos en mogen zeker niet onvermeld blijven.

Rating:
9.5 / 10

3 gedachtes over “Kill Bill: Vol 2

  1. Nostra 3 juni 2015 / 20:18

    Duidelijk dat je het tweede deel net wat meer waardeert als het eerste, dat is voor mij precies hetzelfde. Dit had meer typische Tarantino gesprekken waar ik zo van hou.

    Like

  2. Gwen 4 juni 2015 / 14:47

    Kill Bill is één van mijn favoriete films. Als ik moet kiezen dan geef ik denk ik toch de voorkeur aan Vol. 1. Showdown at House of Blue Leaves is mijn favoriete chapter.

    Like

Plaats een reactie