Tomorrowland

TomorrowlandJaar: 2015
Regie: Brad Bird
Cast: George Clooney, Britt Robertson, Raffey Cassidy, Hugh Laurie

Het verhaal:
Samengebonden door een gedeeld lot, vertrekken een slimme optimistische tiener barstend van wetenschappelijke nieuwsgierigheid, en een voormalig kindgenie geteisterd door desillusie, op een gevaarlijke reis. Hun doel is om de geheimen van een enigmatische plek ergens in tijd en ruimte te vinden, die in hun gedeelde geheugen onder de naam ‘Tomorrowland’ bestaat.

Het oordeel:
Met zijn regiedebuut The Iron Giant (1999) wist Brad Bird de handen stevig op elkaar te krijgen en in de loop der jaren voegde hij succesvolle titels als The Incredibles (2004) en Ratatouille (2007) aan zijn CV toe. Hierna liet hij de animaties voor wat ze zijn en kwam hij verrassend voor de dag met het geslaagde Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011). Met Tomorrowland, in Nederland uitgebracht als Project T, keert hij weer terug naar een familievriendelijke setting.

Bij aanvang schakelt het verhaal terug naar de jaren ’60 waarin de jeugdige uitvinder Frank zijn creatie wil presenteren op een tentoonstelling. Alle ingrediënten voor een spannend avontuur zijn direct aanwezig; een mysterieus meisje, een spannende achtervolging, onbekende verlaten locaties. Het komt allemaal voorbij in de eerste 15 minuten en de toon lijkt direct gezet. Hierna brengen de makers ons terug naar het heden waarin we kennis maken met de wijze tiener Casey die niet bepaald op haar mondje is gevallen. Haar belevenissen zijn minder spannend maar weten zeker wel de aandacht vast te houden. Op dat moment vraag je jezelf af waar de film heen zal gaan.

Tomorrowland kampt namelijk met een groot scripttechnisch probleem waarbij het scenario alle kanten op zwalkt. Het ene moment veel te traag, het andere moment vormt het geen samenhangend geheel en het ergste is nog dat er veel vragen worden gesteld die niet worden beantwoord. Het helpt eveneens niet mee dat men verzuimd heeft een duidelijke richting te kiezen. Wil het een volwassen Sci-Fi of een familiefilm zijn? Uiteindelijk is Tomorrowland geen van beiden. Te flauw voor volwassenen en soms te spannend of te grof voor de kleine medemens. Hoewel de film voor de volledige speelduur genietbaar blijft is met name het laatste half moeilijker verteerbaar omdat hierin geen enkele greintje originaliteit valt te bespeuren en waarin wordt aangestuurd op een vrij timide, voorspelbare ontknoping.

Het manke script is een serieuze dooddoener en doet afbreuk aan alle andere aspecten. Met een duizelingwekkend budget van maar liefst 190 miljoen dollar is het in ieder geval wel duidelijk waar dit budget heen is gegaan. Visueel ziet Tomorrowland er werkelijk verbluffend uit en zul je als kijker net zo vaak het Wow! gevoel hebben als Casey die de futuristische wereld aan het verkennen is. Sommige vondsten grenzen aan het geniale terwijl iedereen zou wensen over een eigen jetpack te kunnen bezitten. En laat het maar aan een ervaren filmmaker als Bird over om dit alles zo spectaculair mogelijk in beeld te brengen. Niet alleen de set design is een lust voor het oog, ook sommige robots zien er weergaloos uit en datzelfde kan worden gezegd van de actievolle momenten. Ik zou bijna willen zeggen dat de visuele pracht en praal alleen al de aanschaf van een bioscoopkaartje zou rechtvaardigen.

Over het acteerwerk valt er eveneens weinig te mopperen al moet worden gezegd dat de veteranen George Clooney en Hugh Laurie niet dat brengen wat ik ervan had verwacht. Laurie komt er het slechtste vanaf met een schurkenrol die pas vrij laat in de film wordt gepresenteerd. Clooney bezit over onwijs veel charisma, doet wat hij moet doen maar verrast nergens al kan dat natuurlijk ook aan mijn eigen verwachtingen hebben gelegen. Wel erg sterk zijn de rollen van Britt Robertson en Raffey Cassidy. Jeugdige actrices die het opperbest doen. Robertson is sterk als de vroegwijze Casey maar het is Cassidy die onverwachts de sterkste rol neerzet als de mysterieuze Athena.

Rating:
6.7 / 10

Advertenties

4 reacties op ‘Tomorrowland

 1. Nostra 3 juni 2015 / 20:17

  Ik vond Casey nooit overtuigend als tiener…nu is de actrice die haar speelt al halverwege de twintig, dus waarom ze dat gedaan hebben is me niet helemaal duidelijk. Maar het is inderdaad een film die alle kanten op gaat en focus mist. Soms is het net een Men in Black film, dan weer tot de verbeelding sprekende sci-fi….en er zijn gewoon te veel punten die als je er over nadenkt onlogisch zijn.

  Like

  • Riinyosa81 6 juni 2015 / 07:35

   Vreemd genoeg heb ik niet zitten irriteren aan Casey als tiener maar ik had eerlijk gezegd ook niet het idee dat ze voor een tiener door moest gaan. Ik weet ook niet of dat haar leeftijd is genoemd bijvoorbeeld.

   Like

 2. Paul 4 juni 2015 / 14:17

  Ik moet deze nog zien, maar ik wacht nog heel even met naar de bioscoop gaan.

  Like

 3. Gwen 4 juni 2015 / 14:50

  Deze film spreekt me niet zo aan, maar als het op dvd is wil ik het wel een kans geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s