47 Ronin

47 RoninJaar: 2013
Regie: Carl Rinsch
Cast: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Ko Shibasaki, Cary-Hiroyuki Tagawa

Het verhaal:
Een gezelschap van ronin – verbannen samoerai zonder meester – probeert de eer te herstellen door wraak te nemen op de verraderlijke Lord Kira, die verantwoordelijk was voor de dood van hun meester. Kai is het getroebleerde lid van het gezelschap, die in twijfel wordt getrokken door de overige leden. Dat wordt alleen maar erger wanneer hij verliefd wordt op Mika, de dochter van hun gevallen meester. Hierbij wordt de moed en trouw van de ronin jegens elkaar danig op de proef gesteld.
Het oordeel:
Zelf vraag ik me weleens af hoe het mogelijk is dat een onervaren regisseur de beschikking krijgt over een enorm budget. Carl Rinsch is hier een voorbeeld van aangezien hij met 47 Ronin zijn regiedebuut maakt maar dan wel één met een prijskaartje van 175 miljoen dollar.

Het is een duizelingwekkend bedrag en wat zullen de producenten velen nachten wakker hebben gelegen nadat 47 Ronin genadeloos flopte aan de Amerikaanse kassa’s. In het openingsweekend werd nog geen 10 miljoen dollar bij elkaar geharkt en critici buitelden over elkaar heen om dit actiespektakel met de grond gelijk te maken. Maar is dit terecht en is 47 Ronin inderdaad zo beroerd als menigeen doet beweren? Het antwoord is nee want de druiven zijn toch beduidend minder zuur dan aanvankelijk gedacht.

Laat ik er ook maar meteen aan toe voegen dat het hier nog steeds geen Top 10 materiaal betreft (verre van dat zelfs) maar alleen gekeken naar de visuele pracht en praal verdient de film veel lof. De kleurrijke kostuums van de diverse clans springen er overduidelijk tussenuit  en bepalende gebeurtenissen aan het begin en einde worden sfeervol in beeld gebracht. Ook de actiescènes zien er meer dan degelijk uit terwijl je hetzelfde kan zeggen van de decors. Of dat het grote prijskaartje hiermee gerechtvaardigd is zal een andere discussie zijn maar visueel staat deze prent haar mannetje.

Maar waar 47 Ronin de mist mee in gaat is een knullig verhaal dat voorzien is van teveel elementen die er helemaal niet in thuis horen. Het klassieke verhaal over de samurai die op zoek zijn naar wraak en eerherstel is bewerkt tot een mengelmoes waarin er veel ruimte is voor demonen, fantasy creatures en een flinke portie romantiek. Het is een combi die nooit lekker werkt waardoor 47 Ronin niet overtuigd als actiefilm, ook niet als fantasy en al helemaal niet als drama.

Dat laatste heeft men dan weer te danken aan hoofdrolspeler Keanu Reeves die er compleet doelloos bij loopt. Het heeft er sterk de schijn van er helemaal geen zin in te hebben en in de wat langere dialogen valt hij genadeloos door de mand. Sowieso is 47 Ronin geen film die het moet hebben van acteergeweld en dat is jammer. Met betere prestaties had je in ieder geval nog veel kunnen redden met het toch wel imponerende slotstuk. Wederom een gemiste kans.

60

2 gedachtes over “47 Ronin

  1. Nostra 12 oktober 2015 / 12:18

    Ik heb deze film ooit wel gezien, maar er is zo goed als niets blijven hangen…zegt denk ik wel genoeg.

    Geliked door 1 persoon

    • Riinyosa81 13 oktober 2015 / 18:26

      Yep, ik had er bijzondere lage verwachtingen van dus viel ie mij nog mee maar een goede film is het allerminst.

      Like

Plaats een reactie