Living on One Dollar

Living on One DollarJaar: 2013
Regie: Zach Ingrasci, Sean Leonard & Chris Temple
Cast: Zach Ingrasci, Sean Leonard, Chris Temple, Ryan Christofferson

Het verhaal:
Living on One Dollar volgt de reis van vier vrienden. Samen verblijven ze twee maanden op het platteland van Guatemala, terwijl ze gemiddeld maar 1 dollar per dag hebben om van te leven. Ze moeten vechten tegen de honger, parasieten en financiële stress en ervaren op deze manier, wat miljoenen arme mensen op de wereld elke dag meemaken.Het oordeel:
Living on One Dollar is een vakkundig geschoten documentaire waarin de armoede centraal staat. Tijdens de openingcredits vernemen we dat 1.1 biljoen wereldwijd onder de armoedegrens leven en de idealistische studenten willen dit meer tastbaar maken.

Ze nemen hun intrek op het platteland van Guatemala en bedenken een systeem waarbij ze gemiddeld $1 per dag te besteden hebben. Omdat de meeste dorpbewoners geen idee hebben wanneer ze zelf hun salaris krijgen en hoe hoog dit zal zijn, trekken de filmmakers om de beurt een lotje uit een zak waarop het bedrag voor die dag vermeld staat.

Het is een nobel streven van het viertal en je voelt binnen no time veel sympathie voor ze. Ze zijn erg begaan met de dorpsbewoners en het zijn deze vele gesprekken die het kloppende hart van de docu vormen. De filmmakers worden met open armen ontvangen en de mooiste fragmenten bestaan uit de tips die de Amerikanen krijgen om voedsel zo te bereiden dat ze in ieder geval genoeg calorieën binnen krijgen. Schrijnend is ook de situatie waarin ze geen geld meer hebben en het marktdag is terwijl je gedurende de 60 dagen de heren snel ziet aftakelen.

Met een speelduur die bijna een uur aantikt zijn de middelen schaars maar voor mij bleven nog een paar vragen onbeantwoord. Waarom hadden ze juist dit dorp uitgezocht om zich te vestigen? En wat doen de heren verder dan alleen de lokale bevolking op te zoeken? Het is jammer dat hier weinig mee wordt gedaan maar het heeft een rechtvaardige reden. Het is de makers vooral te doen geweest om aandacht te vragen voor microkredieten. We zien uiteindelijk redelijk wat succesverhalen en in de laatste 15 minuten wordt het bijna een schaamteloze promotiefilm hiervoor. Het is de makers vergeven want als er één ding duidelijk wordt tijdens het zien van Living on One Dollar is het wel dat microkredieten noodzakelijk zijn.

70

2 gedachtes over “Living on One Dollar

  1. Nostra 12 oktober 2015 / 10:55

    Vond het zelf ook een erg boeiende documentaire en deze jonge mannen zijn bezig hun steentje bij te dragen om de wereld te verbeteren….ook na deze documentaire.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s