The Gunman

The GunmanJaar: 2015
Regie: Pierre Morel
Cast: Sean Penn, Jasmine Trinca, Javier Bardem, Ray Winstone, Mark Rylance, Idris Elba

Het verhaal:
Jim Terrier (Sean Penn), voormalig lid van de Special Forces, wordt achtervolgd door zijn verleden wanneer één van zijn voormalige werkgevers hem probeert te vermoorden. Een spannend kat- en muisspel brengt Terrier vanuit de jungle van Afrika tot in de straten van Londen en Barcelona in een missie om al zijn tegenstanders uit de weg te ruimen. Terrier weet dat er maar één manier is om zichzelf te redden: hij moet één van de meest invloedrijke organisaties ter wereld uitschakelen.

Het oordeel:
Het onverwachte succes van Taken (2008) heeft gezorgd dat oude acteerveteranen ineens weer worden gevraagd voor de hoofdrollen in actiefilms. Van natuurlijk Liam Neeson (Taken trilogie) tot Sylvester Stallone (The Expendables reeks) en van Kevin Costner (3 Days to Kill) tot Arnold Schwarzenegger (The Last Stand).

Vooraf waren de verwachtingen er wel voor The Gunman. De altijd wel constante Sean Penn tekende naast de hoofdrol voor de productie en gedeeltelijk voor het scenario. Voor de ondersteunende rollen kon hij een beroep doen op gerenommeerde namen als Javier Bardem en voor de regie werd Pierre Morel aangesteld die eerder hoge ogen gooide met actiefilms als Banlieue 13 (2004) en Taken (2008).

Neem dat in aanschouw, leg deze feiten naast het eindresultaat en je hebt een regelrechte deceptie te pakken. Met al het talent dat gewerkt heeft aan deze productie is het uitermate verbazingwekkend dat The Gunman zo’n beroerd niveau aan weet te tikken. Het is net alsof de tijd heeft stilgestaan en dat we ons midden in de jaren ’80 bevinden. Indertijd zou The Gunman (top)vermaak zijn geweest maar het publiek is kritischer geworden en eist meer. Het eindresultaat is een dertien in een dozijn filmpje dat als straight-to-DVD release het niet onaardig zou doen maar de aanschaf van een prijzig bioscoopkaartje allerminst rechtvaardigt.

Morel’s nieuwste is de verfilming van The Prone Gunman geschreven door Jean-Patrick Manchette. Ondergetekende heeft dit boek niet gelezen maar het vermoeden bestaat dat de scenarioschrijvers teveel wilden in een te kort tijdsbestek. Wellicht had wat snijwerk het verhaal beter kunnen doen want dit is een vreemd allegaartje geworden. Tot op zekere hoogte kun je het bestempelen als een rechttoe rechtaan film waarin de boef jacht maakt op de held en andersom. Het probleem is dat The Gunman meer wil zijn. Van Sean Penn weten we dat hij een politiek geëngageerd acteur is en het is best begrijpelijk dat hij voor dit project heeft gekozen vanwege de politieke ondertoon. Helaas is dit een subplot dat kant noch wal raakt doordat het teveel naar de achtergrond verdwijnt wanneer het kat- en muisspel van start gaat.

En zo zien we meer elementen voorbij komen die alleen maar afleiden en niets toevoegen. De liefde en aantrekkingskracht tussen Terrier en Annie krijgt voor een actiefilm teveel ruimte maar meer storend is het feit dat de film bevolkt wordt door personages die helemaal niets toevoegen en dan doel ik in het bijzonder op Felix (Javier Bardem) die na de tijdsprong vrijwel niets anders doet dan dronken rondlopen. Potsierlijke momenten zijn alom aanwezig en die worden vooral gevormd door onwaarschijnlijke gebeurtenissen waarbij iedere vorm van logica ontbreekt. Van diegenen die de film gezien hebben zou ik wel willen weten hoe Sean Penn toch die gave rode auto weet te starten zonder sleutels en zonder gereedschap…..

The Gunman afserveren als een mislukte actiefilm is aan de andere kant te weinig eer. De filmmakers verdienen zeker credits voor de goed in beeld gebrachte actiescènes. Deze zijn niet in grote getale aanwezig maar de film is wel op zijn best op dit soort momenten. Ook hier is er een opzichtig gebrek aan logica (de oorzaak van de neuswond van Penn) maar daar is makkelijker overheen te stappen als de actie zo lekker wordt geserveerd. Verwacht ook in dit opzicht geen baanbrekende cinema maar de actiescènes kennen hun uitwerking.

Dat ik deze productie nog, met de hakken over de sloot, een voldoende geef heeft alles te maken met de solide performance van Sean Penn. De opgepompte 54-jarige acteur ziet er zeer afgetraind uit en hij is uiterst geloofwaardig als de gepijnigde en zwijgzame Terrier. Het is daarom doodzonde dat hij in een productie als deze is beland want een acteur van dit kaliber verdient dit simpelweg niet. Hoofdrolspeelster Jasmine Trinca is een stuk minder imponerend maar doet het niet onverdienstelijk als Annie. Wat de makers wel aan te rekenen is, is het gegeven dat het talent van topacteurs als Javier Bardem (zie eerder commentaar) en Idris Elba (veel te kort!) volledig onbenut wordt gelaten.

Rating:
5.5 / 10

3 gedachtes over “The Gunman

  1. ingeborgbertens 6 april 2015 / 09:19

    Heerlijke film, genoten!!
    Sean Penn zag er idd goed uit en dat dat doorleefde gezicht.
    Vond m SUPER.
    Vwb die rode auto…. uhhh een knop om te starten misschien? Hih

    Like

  2. Gwen 6 april 2015 / 09:32

    Dit is idd niet het type film waar ik Sean Penn in verwacht. Top acteur, maar deze film sla ik maar over.

    Like

  3. De Protagonisten 6 april 2015 / 10:09

    Ik heb deze film nog niet gezien dus kan geen oordeel vellen. Wel vind ik Sean Penn in ‘serieuzere’ rollen wel altijd een stuk beter. Maar als acteur lijkt het mij wel leuk voor de afwisseling om ook eens in een actiefilm te spelen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie