Rectify: Seizoen 1

Rectify1Genre: Drama Creator: Ray McKinnon Cast: Aden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford, J.D. Evermore Speelduur: 6 x 60 minuten Jaar: 2013

Het verhaal:
Daniel Holden werd op jonge leeftijd ter dood veroordeeld vanwege de verkrachting en moord op een jong meisje. Na 19 jaar door te hebben gebracht op death row wordt Daniel vrij gelaten omdat er nieuw DNA bewijsmateriaal is gevonden dat hem uitsluit als de dader. Terwijl de schuldvraag onbeantwoord blijft proberen zowel Daniel als zijn familie hun leven op orde te krijgen.

Het oordeel:
Hoewel men in Amerika deze zomer uit kan kijken naar het vierde seizoen is Rectify een serie die niet veel bekendheid geniet in Nederland. Tot voor kort had ook ondergetekende nog niet bijster veel over de serie gehoord en / of gelezen maar dankzij het alsmaar groeiende aanbod op Netflix is het ideale moment daar voor een nadere kennismaking.

Het eerste seizoen stamt uit 2013 maar met een uitgangspunt van een onterecht veroordeelde ligt een vergelijking met Making a Murderer (2015) op de loer. Een weliswaar kromme vergelijking aangezien Rectify niet alleen fictie is maar zich bijvoorbeeld ook niet richt op de schuldvraag. Dat klinkt wellicht gek in de oren maar in het eerste seizoen wordt er geen enkele haast gemaakt met de zoektocht naar de werkelijke dader. We zijn getuige van een aantal gesprekken tussen politieagenten en een senator over de (verdere) vervolging maar dit aspect weegt niet zwaar mee.

Rectifycollage.jpg

Liefhebbers die op zoek zijn naar de nodige spanning mogen om die reden Rectify links laten liggen. Er lijkt alleen maar aandacht te zijn voor de vrijlating van Daniel die de nieuwe wereld niet begrijpt maar die aan de andere kant op net zoveel onbegrip stuit. Het is moeilijk voor te stellen maar Daniel heeft geen enkele ervaring met een laptop, een mobiele telefoon en een Playstation 4 terwijl hij ultiem geluk kent wanneer hij met blote voeten het gras betreed. Het liefste blijft hij op zijn kamer in het ouderlijk huis; niet geheel verrassend met de wetenschap dat hij de afgelopen 2 decennia 23 uur per dag in zijn cel zat.

Centraal staan verder ook de banden binnen de familie Holden / Talbot waar de meningen over Daniel’s vrijlating verdeeld zijn. Vooral Daniel’s relatie tot de immer in zijn onschuld gelovende Amantha is een fraai staaltje schrijverswerk. Ook lopen de spanningen binnen het dorp langzaam op, vooral wanneer een aantal van hen het heft in eigen handen willen nemen. Maar zoals gezegd is Rectify geen serie die het moet hebben van haar spanning. Het is een enigszins voortkabbelend drama dat vooral op de ontwikkeling van haar personages is gericht.

De protagonist van het verhaal is in zich zelf gekeerd, geeft zich zelden bloot en lijkt de kalmheid zelve. Een man met twee gezichten die op sommige momenten ijzig kalm is maar even later op exploderen lijkt te staan. Een droom van velen acteurs volgens mij maar in de tamelijk onbekende Aden Young vond men een zeer geschikte hoofdrolspeler die de serie met verve draagt. Een personage met zoveel diepere lagen die alleen tot hun recht komen in een serie als deze. Op Abigail Spencer na (die een heerlijk recht voor haar raap personage vertolkt) komen we verder geen (bij)rollen tegen die eruit springen maar dat geldt zowel in positieve als negatieve zin.

80

4 gedachtes over “Rectify: Seizoen 1

 1. Daan Kusen 11 juli 2016 / 14:47

  Het lijkt me best een interessante serie. Binnenkort maar eens aan beginnen!

  Like

 2. Gwen 11 juli 2016 / 20:30

  Ik was nog niet bekend met deze serie, maar het klinkt wel interessant. 🙂

  Like

 3. Ingeborg Bertens 11 juli 2016 / 22:29

  Topper!!
  En wat een genot om naar Daniel en Amantha te kijken…
  Ik kan zijn manier van kijken niet goed omschrijven maar jij weet wat ik ermee bedoel…
  Soms zelfs wat “kinderlijk” en zij een heerlijk wijf… recht voor haar raap idd.
  Daar houd ik van…
  Geen zeikmuts! 😉

  Like

 4. Meneer Vevie 10 september 2016 / 13:19

  Dit is een topserie. Het laatste seizoen begint binnenkort en dat zal vast ook de moeite waard zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s