Independence Day: Resurgence

ID3.jpgGenre: Sci-Fi Regie: Roland Emmerich Cast: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Jessie T. Usher, Bill Pullman, Maika Monroe, William Fichtner, Judd Hirsch, Brent Spiner Speelduur: 120 minuten Jaar: 2016

Het verhaal:
Door gebruik te maken van buitenaardse technologie, hebben de verschillende naties op aarde samengewerkt aan een immens verdedigingsprogramm­a om zo de planeet te beschermen. Maar niets kan ons voorbereiden op de geavanceerde en ongekende kracht van de buitenaardse wezens. Alleen de vindingrijkheid van een aantal moedige mannen en vrouwen kan onze wereld nog redden van de ondergang.

Het oordeel:
Toen Independence Day in 1996 verscheen groeide de rampenfilm uit tot een waanzinnig commercieel succes. De roep om een sequel was groot en luid maar toch heeft het 20 jaar moeten duren alvorens de opvolger het levenslicht zag. Oude bekenden keren terug maar Will Smith liet verstek gaan. Naar verluid waren zijn salariseisen te hoog gegrepen.

Will Smith kan wel weer eens een hit gebruiken maar achteraf mag hij zich gelukkig prijzen dat hij zijn naam niet aan dit project verbonden heeft. Achteraf gezien is het onbegrijpelijk dat we 20 jaar hebben moeten wachten op een sequel die de indruk wekt dat hij binnen een paar maanden in elkaar is gezet. Of het mislukken ervan helemaal toegeschreven moet worden aan het falen van Roland Emmerich laat ik maar in het midden maar zelden heb ik me zo lopen te vervelen in een IMAX zaal.

IDcollage.jpg

Waar de eerste film zich nog ‘gewoon’ afspeelde in een wereld die ons bekend is maakt Resurgence (het klinkt als een nieuwe Divergent) de opmerkelijke stap om de futuristische kant op te gaan. Zo ontvouwt het verhaal zich wel in 2016 maar ziet de aarde er heel anders uit dan dat we gewend zijn. Dit dankt men aan de technologie die de aliens in 1996 achterlieten maar voor diegenen die niet voorbereid zijn op deze futuristische setting wordt wel het nodige aan inlevevingsvermogen verwacht. Ik was één van diegenen die er niet op voorbereid was en het duurde dan ook lang alvorens ik in het verhaal zat.

Nu is het verhaal in de wereld van ID: Resurgence een relatief begrip aangezien het bestaat uit een samenraapsel van teveel plotlijntjes met veel te veel personages. Bijfiguren uit de eerste film krijgen nu weliswaar meer te doen maar daarnaast wordt er ook een blik nieuwe personages opengetrokken die verre van interessant zijn. Zowel jong als oud stelt teleur en een charismatische held als Steven Hiller wordt erg gemist. De enige die het nog naar zijn zin lijkt te hebben is Brent Spiner als de prettig gestoorde Dr. Okun. Over armoede gesproken.

De enige hoop die nog resteert komt in de vorm van de overdadige special effects zoals we dat gewend zijn van Emmerich. Voor mij de belangrijkste reden om Resurgence nog altijd in IMAX te gaan zien. Op enkele shots na stelt de CGI niet teleur maar ook op dit gebied valt het één en ander aan te merken. De vraag is of dat het publiek anno 2016 niet ontzettend verwend is geraakt aangezien de destructieve aliens met hun laserstralen maar weinig indruk maken. Opnieuw zijn het wereldsteden die het moeten ontgelden maar zo memorabel als het opblazen van het witte huis wordt het nergens. Zelfs het optillen van een hele stad die kilometers verder op een andere wordt geknikkerd kan daar niets aan veranderen. Om maar even flauw af te sluiten; groter is niet altijd beter.

50

4 gedachtes over “Independence Day: Resurgence

 1. Ingeborg Bertens 3 juli 2016 / 22:28

  Ik wacht wel op de 2D versie.
  Heb niets met die onzin als IMAX en 3D

  Like

 2. Nostra 7 juli 2016 / 14:02

  Vond ‘m zelf ook erg tegenvallen. Inderdaad personages zonder diepgang, waardoor je totaal niet met ze meeleeft en die futuristische setting had ik ook niet verwacht. Had liever gezien dat ze in die twintig jaar niet veel verder waren gekomen en dat als basis hadden genomen. Nu is het gewoon een kwestie van bigger guns, maar groter is zoals je ook afsluit niet altijd beter.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 10 juli 2016 / 22:11

   Ja goed verwoord inderdaad. Uitermate teleurstellende film en dat na zo’n lange tijd wachten.

   Like

 3. Gwen 11 juli 2016 / 20:19

  Resurgence klinkt idd als een Divergent film! Jammer dat ze na 20 jaar dan met zo’n tegenvallende film komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s