Dope

Dope1.jpgGenre: Comedy / Crime Regie: Rick Famuyiwa Cast: Shameik Moore, Zoë Kravitz, Kiersey Clemons, Tony Revolori Speelduur: 103 minuten Jaar: 2015

Het verhaal:
Malcolm is een nerd wonend in de The Bottoms, een ruwe buurt gelegen in Inglewood, Los Angeles. Tussen de drugsdealers en bende oorlogen probeert Malcolm vooral zijn examens te halen en z’n collegeaanvragen te voldoen, met een droom om ooit naar Harvard te gaan. Wanneer de kans zich voordoet om naar een hip underground feest te gaan, leidt dit tot een groot avontuur voor Malcolm en zijn vriendin, waarin hij eindelijk ‘dope’ kan zijn.

Het oordeel:
Wie een blik werpt op bovenstaande foto zou kunnen denken hier van doen te hebben met een film uit de 90’s maar dat is geenszins het geval. Malcolm, Jib en Diggy zijn weliswaar geboren in dat decennium maar hebben deze periode niet bewust meegemaakt. Dat weerhoudt het eigenzinnige trio er echter niet van om zich te kleden als een soort van MC Hammer, te luisteren naar hip hop muziek uit die periode en zich vooral bezig te houden met hun studie.

Jongeren die serieus bezig zijn met hun studie. Het is een gegeven dat je niet snel terug zult vinden in de straten van Inglewood. Een plaats in Californië dat bekend staat om zowel de hip hop scene als uit de pan rijzende misdaadcijfers. De drie vrienden proberen zich zo afzijdig mogelijk te houden hetgeen op uiterst vermakelijke wijze duidelijk wordt wanneer Malcolm, Jib en Diggy na schooltijd met hun BMX-jes naar huis rijden. Op dat moment weten we al dat hoofdpersoon Malcolm heerlijk uit de hoek kan komen waardoor Dope heerlijk verfrissend aanvoelt.

DopeCollage.jpg

Datzelfde frisse gevoel wordt versterkt door de nostalgische soundtrack, gevatte dialogen, scherpe observaties en met een goed gevoel voor humor. Want anders dan je aanvankelijk zou denken is Dope geen serieuze ghetto film in de lijn van films als Boyz  N the Hood (1991) en Menace II Society (1993). Over de gehele linie blijft de toon luchtig en lijkt het, gezien de in het oog springende montage, alsof de makers hun vizier richten op een jonger publiek. Het is een merkwaardig maar lekker gevoel van nostalgie wat de klok slaat en hierin schuilt de kracht van Dope.

Toch is de film verre van foutloos en laat men na een voortvarende start de teugels teveel vieren. In de eerste 50 minuten heb ik er onwijs van genoten maar het avontuur van Malcolm in het verdere verloop van de film is te overdreven. Men beland van de ene na de andere excentrieke situatie dat een vergelijking met een zoveelste The Hangover snel gemaakt is. Dat punt kan ik nog naast me neerleggen maar de tenenkrommende moraal aan het einde is toch wel een heel ander verhaal. Dope had wat mij betreft 13 minuten eerder mogen eindigen want het slotakkoord doet serieus afbreuk aan het eindproduct.

70

3 gedachtes over “Dope

  • Naar De Film 10 juli 2016 / 22:12

   Zeker in het eerste deel echt van genoten maar in het laatste half uur vond ik hem echt afzwakken met die vreselijke moraal als uitsmijter. Deed serieus afbreuk.

   Like

 1. screendependent 8 juli 2016 / 15:54

  Dit is echt een leuke film. Niet te veel nadenken, gewoon ‘relax and enjoy.’ Heerlijke film, me dunkt!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s