Banshee: Seizoen 1

Banshee1.jpgGenre: Action / Crime Creators: David Schickler, Jonathan Tropper Cast: Anthony Starr, Ivana Milicevic, Ulrich Thomsen, Frankie Faison, Matt Servitto, Hoon Lee, Ryann Shane, Lili Simmons, Rus Blackwell, Ben Cross, Anthony Ruivivar Speelduur: 10 x 60 minuten Jaar: 2013

Het verhaal:
Een ex-gedetineerde wordt op onwaarschijnlijke wijze sheriff van een plattelandsdorpje in Amish-gebied. Hij is er op zoek naar zijn oude liefde die hij 15 jaar geleden uit het oog verloor. Deze Carrie leeft nu in Banshee onder een andere naam en is getrouwd met een man met wie ze twee kinderen heeft. De komst van Lucas zet haar wereld op zijn kop en zaken nemen een gevaarlijke wending wanneer men het op moet nemen tegen de terreur van Kai Proctor terwijl de New Yorkse maffioso Mr. Rabbit een rekening te vereffenen heeft met zowel Lucas als zijn bloedeigen dochter.

Het oordeel:
Zonder dat je er ooit een aflevering van gezien hebt zouden de meesten wel gehoord hebben van Netflix series als House of Cards en Orange is the New Black. Ook het aanbod van HBO met daarin Game of Thrones zullen de meesten wel kennen maar wie goed zoekt vind bij diezelfde betaaldienst Banshee tussen het aanbod staan. Een serie afkomstig uit de stal van Cinemax; een dochtermaatschappij van HBO. Ik had er nog nooit van deze vier seizoenen tellende serie gehoord dus tijd om daar verandering in te brengen.

De meeste HBO originals blinken uit in originaliteit. Vaak taboe doorbrekend, nog vaker historisch verantwoord en qua storytelling staat men op grote hoogte. Banshee is allesbehalve een serie die voldoet aan één van deze beschrijvingen. Sterker nog, het verhaal is behoorlijk ridicuul. Een ex-gedetineerde die plotseling de identeit overneemt van een nieuwe sheriff. Als je dat al onwaarschijnlijk vind klinken wacht je gedurende het eerste seizoen nog veel meer vergezochte wendingen waardoor Banshee zeker geen bonuspunten krijgt voor het goede script.

BansheeCollage.jpg

Banshee is echter wel een serie die zich het beste laat omschrijven als een guilty pleasure al doet deze typering ook geen recht aan het hoge niveau van de serie. Ondanks vergezochte plotwendingen is dit namelijk wel een serie die bij vlagen spijkerhard is. De gevechten zijn talrijk en tegerlijkertijd subliem gechoreografeerd. De actie is in your face en op een litertje meer of minder bloed wordt niet gekeken. Hiermee gaat de show verder dan de meeste series en zoekt hierbij nadrukkelijk het randje mee op. Zo wordt er een vrouwelijk personage door een man volledig tot pulp geslagen om maar een voorbeeld te noemen.

Dat is een klap in het gezicht van de moraalridders onder ons maar die zullen aan Banshee weinig plezier gaan beleven. Naast geweldige actie lijken de makers er een sport van te maken om zoveel mogelijk mensen uit de kleren te krijgen. Stomende erotische scènes en actie gaan hand in hand en volgen elkaar in een rap tempo op. Sommige verhaallijnen lijken enkel te fungeren als opvulling maar het overkoepelende verhaal weet de aandacht vast te houden en zo nu en dan oprecht te ontroeren. Als je hier in mee wilt gaan en de onvolmaaktheden kunt negeren dan wacht je een zeer aangename tijd met Banshee.

Het personage van Lucas Hood is gemodelleerd naar acteur Colin Farrell en dat is er goed aan af te zien. Hoofdrolspeler Anthony Starr vertoont niet allleen uiterlijke gelijkenissen maar bezit over een heerlijk explosief karakter. De rauwheid die hiermee gepaard gaat is zeer welkom. Ivana Milicevic is eveneens sterk als Carrie. Een personage dat lief oogt maar waarachter meer schuil gaat dan je zou denken. Goede bijrollen worden vertolkt door Frankie Faison als bareigenaar, Ulrich Thomsen als de plaatselijke tiran en Lili Simmons als Amish meisje dat heel wat op haar kerfstok heeft.

85

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s