Away and Back

Away1Genre: Drama Regie: Jeff Bleckner Cast: Jason Lee, Minka Kelly, Maggie Elizabeth Jones, Jaren Lewison, Connor Paton Speelduur: 96 minuten Jaar: 2015

Het verhaal:
Wanneer een paar zeldzame zwanen landen op het terrein van een weduwnaar en zijn drie kinderen komen zij niet veel later in aanraking met ornitholoog Jennie. Deze laatste heeft aanvankelijk meer aandacht voor de zwanen dan voor de Petersons maar langzaam groeit men naar elkaar toe.

Het oordeel:
Jason Lee is typisch een acteur waar ik een zwak voor heb. Ik heb genoten van zijn optredens in films als Mallrats (1995), Chasing Amy (1997), Almost Famous (2000), Vanilla Sky (2001) en Clerks II (2006). De aantrekkingskracht is echter zo groot dat je jezelf ook vergrijpt aan een film als Away and Back. Afkomstig uit de Hallmark stal dus dat je een lang, stroperig drama kunt verwachten mag geen verrassing heten.

De hoeveelheid films lijkt ieder jaar alleen maar toe te nemen en als doorgewinterde filmliefhebber ben ik er goed van bewust dat het anno 2016 vrij moeilijk is om nog origineel voor de dag te komen. Voor een TV-film als Away and Back waren de verwachtingen niet al te hoog maar helaas valt er geen enkel greintje originaliteit te bespeuren. Bij tijd en wijlen lijkt het zelfs op een schaamteloze kopie waarbij We Bought a Zoo (2011) en vooral Fly Away Home (1996) bij elkaar in de mixer zijn beland.

Awaycollage.jpg

Het is een typisch gevalletje van het bewandelen van de platgereden paden waarin we geen enkele verrassing tegen komen. Uiteraard verloopt de eerste kennismaking tussen Jack en Jennie erg stroef maar weet je wel dat ze na 90 minuten in elkaars armen te vinden zijn. Net zoals dat het er heel dik bovenop ligt dat wijsneusje Frankie net iets te vaak de stoute schoenen aantrekt en zichzelf uiteindelijk in de nesten weet te werken. Je moet immers iets doen om de speelduur van anderhalf uur te kunnen rechtvaardigen.

Is Away and Back hiermee uitgelopen op een deceptie? Nee, niet helemaal aangezien Jason Lee en vooral Maggie Elizabeth Jones weten te overtuigen. Lee doet het prima als patrias familias zonder te excelleren maar Elizabeth Jones zal menig hart weten te veroveren. Minka Kelly daarentegen is miscast want haar Jennie is vooral in het eerste bedrijf zo verschrikkelijk zelfingenomen en asociaal dat het moeilijk te geloven is dat ooit iemand voor haar charmes zou vallen. Dit gevoel neemt wat af naarmate het verhaal vordert, maar toch…

Ik kan nog veel voors en tegens tegen elkaar weg zetten maar onder de streep is Away and Back simpelweg geen goede film. Zoals verwacht is het drama stroperig en klef waardoor dit alleen gewaardeerd zou kunnen worden door de die hard drama liefhebber die op een zondag niet al te veel te doen heeft. Zelfs dan zijn er nog veel betere films in omloop en dit is dan zo’n titel die ik morgen grotendeels alweer vergeten zal zijn.

50

2 gedachtes over “Away and Back

 1. Gwen 26 juni 2016 / 19:16

  Dit zou zeker een film zijn die ik ook voor Jason Lee zou kijken, maar na het lezen van je recensie doe ik het toch maar niet. Dan maar weer Mallrats of Chasing Amy kijken 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 27 juni 2016 / 19:36

   Chasing Amy heb ik nog niet zolang geleden herbekeken maar Mallrats wil ik binnenkort weer eens opzetten. Kijk er nu al naar uit.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s