Father and Daughter

Father1.jpgGenre: Short / Animatie / Drama Regie: Michael Dudok de Wit Speelduur: 8 minuten Jaar: 2000

Het verhaal:
Een vader neemt afscheid van zijn dochter. Naarmate de jaren vorderen blijft de dochter terugkeren naar de plaats waar ze samen afscheid van elkaar hebben genomen.

Het oordeel:
Vraag aan een gemiddelde filmliefhebber wie als laatste Nederlander een Oscar won en het antwoord zal hoogstwaarschijnlijk Mike van Diem (Karakter) zijn. Het is een bevestiging dat shorts nog altijd niet echt leeft want heeft er iemand weleens gehoord van Michael Dudok de Wit? Deze filmmaker sleepte in 2001 een Oscar in de wacht met zijn short Father and Daughter.

Fathercompilation.jpg

De gehanteerde tekenstijl is niet alledaags en zo op het eerste gezicht redelijk simplistisch. Aandacht voor de omgeving is er nauwelijks en Dudok de Wit, die zelf het scenario schreef, richt zich volledig op het verhaal dat hij wilde vertellen. Een drama dat een extra uitdaging kent doordat we de gezichten van de personages nauwelijks te zien krijgen. De camera blijft op afstand en daarom is het des te lovenswaardiger dat Father and Daughter je weet te ontroeren.

Of het nu komt omdat ik zelf een kind heb laat ik hierbij maar in het midden maar het verhaal waarin een opgroeiend kind terug blijft keren naar één bijzondere locatie is trefzeker. Daarbij doet de filmmaker er wijs aan om diverse zaken open te laten voor eigen interpretatie. Want waarom nam de vader afscheid van zijn dochter? Waarom bleef de dochter alsmaar naar die ene plek terug keren? Wachtte ze op haar vader of bezocht ze deze plaats tegen beter weten in? En hoe zit dat met het einde? Een ijzersterke short die je ontroert maar ook aan het denken zet. Dat noemen we een terechte Oscarwinnaar.

80

4 gedachtes over “Father and Daughter

  1. De Protagonisten 21 juni 2016 / 10:42

    Wow, lijkt me een mooie film. Heb je deze op DVD of ergens op VOD gevonden?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s