De Boskampi’s

Boskampi1.jpgGenre: Comedy Regie: Arne Toonen Cast: Thor Braun, Henry van Loon, Rick Lens, Meral Polat, René van ’t Hof Speelduur: 102 minuten Jaar: 2015

Het verhaal:
Rik Boskamp, zoon van een sullige boekhouder, wil maar één ding: niet meer gepest worden. Geïnspireerd door een maffiafilm verzint hij een list. Hij zorgt ervoor dat ze verhuizen en dat zijn vader in het nieuwe dorp wordt aangezien voor de levensgevaarlijke maffiabaas Paulo Boskampi. Het plan werkt! Rikkie Boskampi wordt niet meer gepest, iedereen is bang voor Paulo en behandelt hen met respect. Totdat er een pestkop uit het verleden opduikt. Hoe lang kan Rikkie zijn leugen nu nog vol houden?

Het oordeel:
In 2006 verscheen het door Marjon Hoffman geschreven jeugdboek De Boskampi’s die zich bij uitstek liet lenen voor een verfilming. Maffiafilms spelen immers een grote rol terwijl velen zich in de overkoepelende themas zal kunnen herkennen. Aan Arne Toonen de uitdaging om de verfilming in goede banen te leiden. Dat is hem wel toevertrouwd want eerder leverde hij het aanstekelijke Dik Trom (2010) af.

De surrealistische sfeer die Toonen hanteerde in zijn regiedebuut is ook in De Boskampi’s sterk aanwezig. Hoewel het nergens belachelijk wordt gemaakt is de 80’s setting goed neergezet maar situeert hij het verhaal wel in een haast surrealistische setting. Dat is een leuke gimmick maar dan wel één die vol zit met fouten. Zo zien we prijskaartjes met bedragen in Euro’s, wie goed kijkt zal flatscreens kunnen spotten en ook afstandsbedieningen van na de eeuwwisseling passeren de revue. Het zijn deze slordigheidsfouten die de aandacht te vaak afleiden.

Boskampicollage.jpg

Het blijkt uiteindelijk maar een kleine smet te zijn op een film die heel aanstekelijk werkt. Als volwassene heb ik er wel van genoten al blijft het vizier van De Boskampi’s  voornamelijk gericht op de jeugdige doelgroep. Dat geeft helemaal niets en in dat kader vergeef je de makers de soms wat flauwe humor. Op een bepaalde manier draagt dit ook bij aan de charme ervan. Het verhaal op zich is nergens hoogdravend maar De Boskampi’s pretendeert dan ook niet meer te zijn dan dat.

Naast de visuele aankleding is dit vooral een film geworden die op overtuigende wijze gedragen wordt door hoofdrolspelers Thor Braun en Henry van Loon. De jonge Braun mag zich uitleven met een breed scala aan karaktereigenschappen en Van Loon lijkt helemaal in zijn element te zijn als sullige boekhouder goes maffioso. Een vlotte, sprankelende film waar je zo nu en dan echt vrolijk van wordt. Pretentieloos vermaak voor het hele gezin.

70

2 gedachtes over “De Boskampi’s

  1. Daan Kusen 18 juni 2016 / 11:49

    Elke keer als ik iets over deze film hoor of lees, verwacht ik dat het over Jan Boskamp gaat.

    Like

  2. Ingeborg Bertens 18 juni 2016 / 22:24

    Santi vond m toen ook zo leuk 😊

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s