5 to 7

5to71.jpgGenre: Comedy / Drama Regie: Victor Levin Cast: Anton Yelchin, Bérénice Marlohe, Olivia Thirlby, Glenn Close, Frank Langella Speelduur: 95 minuten Jaar: 2014

Het verhaal:
Voor het Manhattan St. Regis Hotel ontmoet aspirant schrijver Brian voor het eerst Arielle, de gesofisticeerde vrouw van een Frans diplomaat. Ze is ouder, getrouwd en moeder van twee kinderen, maar dat weerhoudt hen er niet van om een “vijf tot zeven”-affaire te beginnen. Naarmate hun romance passioneler wordt, begint Brian naar meer te verlangen dan die twee uurtjes en komt het koppel voor de belangrijkste beslissing van hun leven te staan…

Het oordeel:
De titel 5 to 7 (Cinq à sept) verwijst naar de uren direct na werktijd en vlak voor het avondeten. Door velen aangegrepen om een activiteit met vrienden / collega’s te organiseren maar in dit romantisch drama staat het voor de tijden die je reserveert voor je buitenechtelijke affaire.

Een film die zich bediend van een dergelijke opzet maakt het zichzelf onnodig lastig. Niet alleen druist dit in tegen de normen en waarden die het publiek doorgaans hanteert, ook dien je als filmmaker de kijker ervan te overtuigen dat Arielle niet alleen een liefhebbende echtgenote is, maar ook een liefdevolle minares. En dan is de protagoniste ook nog eens een voorbeeldige moeder en heeft het gezinsleven helemaal niets te lijden onder de buitenechtelijke affaires van zowel mama als papa.

Op deze manier wordt er wel erg veel inlevingsvermogen van de kijker gevraagd en het succes van 5 to 7 schuilt hem in hoeverre je hierin zelf mee wilt gaan. Voor mij zelf werkte het erg goed terwijl ik uiteraard heel goed weet dat deze prent verre van realistisch is. Het vrij bizarre gegeven eist niet alle aandacht op want in de eerste helft zijn het de fraaie dialogen met intelligente humor die de aandacht opeisen. Dat het verhaal gesitueerd is in New York en dat de geliefden fraaie parken en herkenbare plaatsen opzoeken draagt bij aan de romantische sfeer.

5to7collage

Wanneer Brian en Arielle aan elkaar gewend zijn geraakt verdwijnt de humor meer naar de achtergrond en gaat het dramatische aspect een belangrijkere rol spelen. Het is maar net waar de voorkeur naar uit gaat maar deze omslag kwam op een goed maar onverwacht moment. Sowieso is het script tot op zekere hoogte vrij onvoorspelbaar door zaken net iets anders aan te pakken dan je zou mogen verwachten binnen dit genre. Zo blijf je lang gissen naar de afloop van het verhaal maar de manier waarop dit wordt afgesloten is voortreffelijk te noemen.

Er valt genoeg aan te merken op 5 to 7 en hiervoor hoef je alleen maar te kijken naar de casting. Zet Anton Yelchin en Bérénice Marlohe naast elkaar en je moet lang nadenken waarom een vrouw als Arielle nu zou vallen op iemand zoals Brian. En deze laatste persoon betreft; is het een sulletje of een doordachte jongeman die weet waar hij mee bezig is. Dit doet overigens niets af aan het frisse spel van de twee want beiden wisten me helemaal in te pakken. En met de aanwezigheid van Glenn Close en Frank Langella weet je dat het verder wel snor zit qua rolbezetting.

Als ik zo eens de reacties op het internet lees sta ik vrij alleen in mijn lofzang richting 5 to 7 en soms is het moeilijk om uit te leggen waarom een film je echt weet te raken. Misschien huist er diep binnen in mij toch een hopeloze romantische ziel. Misschien is het de strakke manier van filmen of de boodschappen die op de bankjes in New Yorkse parkjes te lezen zijn. Wellicht heeft de voor mij onvindbare soundtrack mij betoverd of is het dat geweldige einde dat nog dagenlang na zal dreunen?

80

Een gedachte over “5 to 7

  1. Ingeborg Bertens 18 juni 2016 / 22:25

    Tsja… Ik had er niet zoveel mee… 😏

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s