The Conjuring 2

Conjuring5
Genre:
Horror Regie: James Wan Cast: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Madison Wolfe, Frances O’Connor Speelduur: 134 minuten Jaar: 2016

Het verhaal:
De paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren (Patrick Wilson en Vera Farmiga) reizen in 1977 af naar Engeland om de alleenstaande moeder Peggy Hodgson en haar vier kinderen bij te staan, in het bijzonder haar dochter Janet die bezeten lijkt.

Het oordeel:
The Conjuring (2013) beschouw ik als één van de betere horrorfilms van de laatste jaren en met de terugkeer van zowel hoofdrolspelers Patrick Wilson, Vera Fermiga als regisseur James Wan was ik zeker wel benieuwd geworden naar deze sequel.

Ook dit vervolg schijnt gebaseerd te zijn op de waargebeurde avonturen van Ed en Lorraine Warren die na een zoveelste bovennatuurlijke confrontatie besluiten om geen nieuwe zaken meer aan te nemen. Dat deze woorden niet zoveel waard blijken te zijn zien we even later wanneer het echtpaar dan toch afreist naar Engeland. Ditmaal is het geen statig huis op een groot landgoed wat het epicentrum vormt maar een doodnormale woning in een rijtjeshuis. Onveranderd is het feit dat een kind geteisterd wordt door een demonische entiteit. Of toch niet?

Conjuringcollage.jpg

Laat het maar aan James Wan over om flink uit te pakken met een arsenaal aan jumpscares die het publiek de stuipen op het lijf doet jagen. De filmmaker verstaat als geen ander de kunst van het weg laten en wat begint wat met gestommel, gepiep en gekraak ontaardt al redelijk snel in het wat stevigere werk. Wat The Conjuring 2 zo sterk maakt is de constante dreigende spanning; een nieuwe jumpscare ligt altijd wel op de loer en dat maakt deze horrorfilm, zeker in de bioscoop, tot een enigszins ongemakkelijke zit. Zelfs de doorgewinterde horrorfans zullen aan hun trekken komen!

Maar wat zoveel horrorfilms laten zien is dat jumpscares alleen niet voldoende zijn. Het plot is redelijk inwisselbaar in die zin dat een bezeten meisje, een wanhopige moeder en vastberaden onderzoekers verre van origineel zijn. Waar deze sequel echter wel op kan leunen is de aanwezigheid van Patrick Wilson en Vera Farmiga die opnieuw weergaloze rollen vertolken. Ook de jonge Madison Wolfe doet het zeker niet onaardig en zeker tijdens de wat meer rustige momenten (Ed die een nummer van Elvis ten gehore brengt) weet The Conjuring moeiteloos te overtuigen. Daarnaast ook een dikke pluim voor de aankleding en wat de gehele film kent een goede 70’s vibe.

The Conjuring 2 komt weliswaar een heel eind maar de film is niet zonder fouten. Met een speelduur van 134 minuten is deze sequel minimaal een half uur te lang. Dit is een logisch gevolg van plotlijntjes die eigenlijk niet zo interessant zijn. Zo wil Lorraine stoppen met haar werk maar haar twijfels en pijn halen de rek er een beetje uit. Ook slaagt Wan er niet helemaal in om de volle potentie van zijn script te benutten. Zo had men er ook voor kunnen kiezen om lang in het midden te laten of dat het meisje echt bezeten is of dat Hodgsons het geheel in scène hebben gezet.

75

4 gedachtes over “The Conjuring 2

 1. KVSmiley 14 juni 2016 / 07:19

  Grotendeels mee eens, maar niet helemaal. Ik vond de film zeer goed en zeker niet te lang. Wan weet echt wel hoe een goeie griezelfilm te maken en er wordt heel sterk geacteerd. Recensie volgt!

  Like

 2. Paul 14 juni 2016 / 09:01

  Ik wil deze nog steeds heel graag zien. Misschien snel even naar de bioscoop 🙂

  Like

 3. Gwen 18 juni 2016 / 16:22

  Ik hoor veel goede dingen over The Conjuring 2, maar om één of andere reden wekt het mijn interesse niet.

  Like

 4. Ingeborg Bertens 18 juni 2016 / 22:15

  Vond m zeker niet te lang.
  Was een “leuke” film om te kijken 😈😈😈😊

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s