Studio France: Kuipers en zijn team

KuipersGenre: Documentaire Jaar: 2016

Het verhaal:
Tijdens de eerste aflevering van NOS Studio France stond Björn Kuipers, die dezelfde avond in actie kwam als vierde official bij Frankrijk – Roemenië, volop in de schijnwerpers. Deze 19 minuten durende mini docu brengt ons terug naar de KNVB bekerfinale eerder dit jaar. Hierin volgen we Kuipers en zijn team in de voorbereiding, de wedstrijd zelf en de nasleep ervan.

Het oordeel:
Dat veel voetballers miljonairs zijn weten we inmiddels wel maar voor een scheidsrechter zal het alleen bij dromen blijven. In Nederland kennen we echter één uitzondering en dat is Björn Kuipers wiens vermogen door Quote wordt geschat op zo’n 9 miljoen euro. Dit vermogen is vooral opgebouwd met het uitbaten van diverse supermarkten en een kapperszaak want scheidsrechter zijn is nog steeds geen lucratieve business.

Zo hield Kuipers tijdens zijn optreden aan het laatste WK zo’n 25.000 euro over terwijl hij bij de KNVB een jaarsalaris toucheert dat ergens ligt tussen de 50.000 en 70.000 euro. Met zo’n vermogen vraag je jezelf toch af waarom Kuipers er alsnog voor heeft gekozen voor een ondankbaar beroep als dat van een scheidsrechter. Of zoals Kuipers zelf zegt: “Wij kunnen negentig minuten de pannen van het dak fluiten, maar er hoeft maar een moment te zijn dat niet goed is in de wedstrijd en niemand praat meer over die negentig minuten lekker in de wedstrijd zitten, omdat je een moment verkeerd hebt beoordeeld. Dat maakt de arbitrage soms ondankbaar.”

Deze korte docu toont ons een blik achter de schermen voor, tijdens en na een belangrijke wedstrijd en het eerste wat opvalt is dat de toon gewoon keihard is. Het vriendelijke voorkomen van de Oldenzaalse arbiter wordt direct tenietgedaan wanneer we Kuipers zien en horen foeteren. Niet alleen op spelers (tegen Leerdam: Wil jij een kaartje? Nee? Moven dan! Sodemieter op man, gek!) maar zeker ook tegen zijn eigen team (Praat er lekker over mannen. Onbelangrijk godverdomme!). Hoogtepunten van deze docu zijn dan ook afkomstig uit de momenten dat we meeluisteren met de arbitrage.

De 19 minuten zijn bijzonder interessant omdat we beelden zien die ons vaak worden onthouden. We zijn er getuige van hoe Kuipers en zijn team fitheidstesten afleggen, op cursus gaan, hoe ze naar de Kuip afreizen met een politie escorte en natuurlijk de wedstrijd zelf. Bijzonder is ook om te zien hoe Kuipers tijdens de rust zijn eigen beslissingen terug kijkt op zijn mobiele telefoon. Met een goed gevoel voor drama pept Kuipers zijn team op aan het begin van de wedstrijd (Focus mannen!) maar ik heb dan ook wel het idee dat de arbiter zich erg bewust is van de camera.

Maar hoe goed deze mini docu ook moge zijn, het doet eigenlijk geen recht aan Nederland’s beste arbiter. Kuipers komt weliswaar zelf regelmatig aan het woord maar de beste man zal nog veel meer anekdotes beschikken. Eén van de meest prangende vragen is natuurlijk het waarom? Waarom wordt je of blijf je scheidsrechter op dit niveau terwijl je eigenlijk niet meer hoeft te werken? Wat drijft hem en wat zijn de verdere ambities? Vragen waar we hopelijk ooit antwoord op gaan krijgen middels een uitgebreider portret.

80

Advertenties

3 reacties op ‘Studio France: Kuipers en zijn team

 1. Naar De Film 13 juni 2016 / 12:47

  Ik beschouw mezelf niet als een fervente voetballiefhebber maar dit vond ik toch wel erg interessant!

  Like

 2. Ingeborg Bertens 18 juni 2016 / 22:23

  Team Kuipers is geweldig om in actie te zien.
  Was een gave bijkomstigheid dat ie Dtsl – Polen floot, alleen jammer dat t zo’n k*t wedstrijd was 😞
  Maar idd veel te kort!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s