Happy Valley: Seizoen 1

Happy1Genre: Crime / Drama Creator: Sally Wainwright Cast: Sarah Lancashire, James Norton, Steve Pemberton, James Norton, George Costigan, Siobhan Finneran, Shane Zaza Speelduur: 6 x 60 minuten Jaar: 2014

Het verhaal:
Catherine Cawood werkt bij de politie in een stadje vol alcoholisten, drugsverslaafden en tienermoeders. Zij is geschokt wanneer de gevaarlijke Tommy Lee Royce wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Ze is er namelijk van overtuigd dat Tommy de dood van haar dochter op zijn geweten heeft. Intussen vindt accountant Kevin dat hij op zijn werk niet genoeg waardering en salaris krijgt. Omdat hij zijn dochters dolgraag de kans wil geven om te studeren, vraagt hij zijn rijke baas Nevison om opslag. Als Nevison weigert, knapt er iets bij Kevin. Met hulp van de plaatselijke crimineel Ashley beraamt hij een plan om de dochter van zijn baas te ontvoeren voor losgeld.

Het oordeel:
Dat Britse politieseries doorgaans van een relatief hoog niveau zijn mag als een volwaardig feit worden gezien. In 2013 hield bijvoorbeeld het eerste seizoen van Broadchurch het Verenigd Koninkrijk in haar greep en een jaar later sprong Happy Valley maar al te graag in het achtergebleven gat. Met een gemiddelde van 7,2 miljoen kijkers per aflevering was de serie indertijd een groot succes en onlangs is deze titel toegevoegd aan het aanbod van Netflix.

Een introverte werknemer die de hulp van criminelen inschakelt om de dochter van zijn baas te ontvoeren. Deze opzet klinkt bekend in de oren en de gelijkenis met Fargo (1996) is snel gemaakt wanneer de zaken verregaande consequenties met zich mee dragen. Happy Valley doet er slim aan om aan het begin van de serie een aantal lijntjes uit te gooien in de vorm van verhaallijnen die niet veel later bij elkaar komen. Enerzijds hebben we de ontevreden en wanhopige accountant Kevin terwijl de voornaamste focus ligt bij de ervaren agente die het verlies van haar dochter nooit heeft kunnen verwerken.

Happycollage.jpg

Deze wonden worden opengereten wanneer Tommy Lee Royce wordt vrijgelaten. Hoewel hij haar dochter niet eigenhandig heeft vermoord houdt Catherine hem hier wel verantwoordelijk voor. Zie hier de manier waarop een protagoniste uitgewerkt moet worden aangezien de makers er niet voor terug deinsen om de minder fijne eigenschappen van Catherine bloot te leggen. Zo verschaft ze zichzelf toegang tot een woning terwijl ze daar geen toestemming voor heeft, gaat ze Tommy stalken en heeft ze het de laatste tijd niet meer op de zoon die Tommy kreeg met Catherine’s dochter maar al die tijd bij haar heeft gewoond.

De spot on uitwerking van dit personage gaat ten koste van de sleutelfiguur aan de andere kant van de wet. Tommy is bijvoorbeeld een veel te eendimensionaal personage die enkel puur kwaad uit lijkt te stralen. Dat is spijtig want vanaf het moment om hem wat meer diepte mee te geven en het personage menselijker te maken (vanaf aflevering vier) is het al ruimschoots te laat waardoor dit drama niet volledig wil overtuigen. Gelukkig zijn de overige personages wel naar behoren uitgewerkt en weten die de aandacht goed vast te houden dankzij het uitstekende spel van vrijwel de gehele cast.

Het bovenstaande wekt een wat onevenwichtige indruk en daarvan is ook zeker sprake als je kijkt naar het eerste seizoen in zijn geheel. De eerste vier afleveringen zijn namelijk een waar spektakel met goed geschreven dialogen, een meer dan aardig script en nagelbijtende spanning. In deze uren weet Happy Valley zijn dikverdiende waardering binnen te slepen maar de ontknoping van de ontvoering komt veel te vroeg. Aan de start van aflevering vijf zijn de kaarten geschud, de spanning is dan grotendeels verdwenen en hierin neemt het drama de overhand. Het sluitstuk weet niet altijd te imponeren maar dat neemt niet weg dat Happy Valley een zeer verslavende serie is gebleken. Ik geef het je in ieder geval te doen om na aflevering één je TV uit te schakelen. Het zal je waarschijnlijk niet gaan lukken.

75

3 gedachtes over “Happy Valley: Seizoen 1

  1. Nostra 13 juni 2016 / 07:39

    Vond ‘m zelf erg goed en het is jammer dat het tweede seizoen nog niet op Netflix staat….

    Liked by 1 persoon

  2. Naar De Film 13 juni 2016 / 12:49

    Met een 7.5 als waardering is het duidelijk dat ook ik ervan heb genoten maar de laatste 2 afleveringen duurden imho te lang

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s