Ger, Mijn Hoofd In Eigen Hand

Ger1.jpgGenre: Documentaire Regie: Pim Giel Speelduur: 52 minuten Jaar: 2016

Het verhaal:
De nu 64-jarige Ger kreeg in 2010 op jonge leeftijd alzheimer gediagnosticeerd. Ondanks dat het – vreemd genoeg – bij Ger gaat om een vorm waar minder geheugenverlies optreedt, is zijn leven sindsdien compleet in de war. Hij moet afscheid nemen van zijn baan, zijn relatie wordt na 30 jaar beëindigd en hij woont in eerste instantie noodgedwongen samen met zijn ex-partner en diens huidige vriend. Uiteindelijk moet hij zijn twee huizen verkopen en belandt hij in een zorginstelling.

Het oordeel:
In 2014 verscheen de documentaire Mijn Hoofd In Jouw Handen van ex-verpleger en filmmaker Pim Giel. Aan de hand van vier portretten werd duidelijk wat voor invloed de ziekte Alzheimer kan hebben op liefdesrelaties. Eén van de patiënten die werd gevolgd was Ger van der Gaast die ditmaal alleen centraal staat in de opvolger Ger, Mijn Hoofd In Eigen Hand.

Nadat we in de eerste film al zagen dat Ger’s relatie na 30 jaar werd beëindigd pakt het vervolg de draad niet lang hierna weer op en ditmaal werd Ger gevolgd in een tijdspanne van ruim 2,5 jaar. Op het gebied van de liefde heeft Ger de nodige hobbels gekend (hij kreeg een dochter en scheidde van zijn vrouw omdat hij homoseksueel bleek te zijn) en nu dient zich de onwerkelijke situatie voor dat hij samen woont met zijn ex-geliefde en diens nieuwe vriend terwijl hij zijn eerste vrouw vaker ziet nu zij zich ook over hem ontfermt.

De relatie tussen deze vier personen (vijf als je zijn dochter Meike mee wilt tellen) zou al de basis kunnen zijn voor een bijzondere docu maar gelukkig verliest filmmaker Giel niet zijn focus die constant bij de vreselijke ziekte zelf blijft liggen. Wat Ger zo bijzonder maakt is dat hij nog steeds erg welbespraakt is, zelf als verpleger in de zorg heeft gewerkt en hierdoor ook de slagen van de zweep kent. Hij heeft kritiek op het zorgsysteem maar tegelijkertijd kan hij ook erg lovend zijn wanneer het personeel tijd vrij maakt voor een praatje.

Ook is Ger een man die nog midden in het leven lijkt te staan. Ondanks alle verliezen die hij heeft moeten slikken (de welgestelde man verliest zijn geliefden, zijn baan, zijn huis en zijn vakantiewoning in Italië terwijl hij ook nog moet verhuizen naar een zorginstelling) blijft hij redelijk optimistisch. Dit is geen man die bij de pakken neer gaat zitten en, voor zolang het kan, wil deelnemen aan allerlei activiteiten. Voor het project DemenTalent is hij als vrijwilliger werkzaam als gastdocent om in die rol te spreken over zijn ervaringen terwijl Ger ook de één van de eersten was die werkte met de zogeheten dementie buddyhond.

Ger, Mijn Hoofd In Eigen Hand is een mooi, intiem en boeiend portret maar het is tegelijkertijd een hele eerlijke, boeiende documentaire. Het zijn dan wellicht geen zaken die we niet eerder hebben gezien maar Giel blijft ook door filmen wanneer meer praktische zaken aan bod komen. Zo vraagt Ger zich bijvoorbeeld af hoe het straks zal gaan met zelfbevrediging mocht hij moeten verhuizen naar de instelling. Hoewel we Ger duidelijk zien aftakelen worden de ergste beelden bespaard gebleven al vond ik de scène waarin Ger zijn jas niet terug kon vinden bijzonder pijnlijk om naar te kijken.

75

Advertenties

2 reacties op ‘Ger, Mijn Hoofd In Eigen Hand

 1. Nostra 13 juni 2016 / 07:46

  De openingszin snap ik niet helemaal…64 jaar, maar in 2010 kreeg hij op jonge leeftijd de diagnose?

  Ik ken de voorgaande documentaire niet, maar neem aan dat je deze ook zonder gewoon kan kijken? Is deze op TV uitgezonden?

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 13 juni 2016 / 12:45

   Voor het stukje ‘het verhaal’ verricht ik wat knip en plakwerk maar ze proberen hiermee te zeggen dat hij op relatief jonge leeftijd de ziekte heeft gekregen.

   Enige voorkennis is inderdaad niet nodig en de docu is uitgezonden op TV onder de vlag van 2DOC

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s