Silicon Valley: Seizoen 2

Silicon1Genre: Comedy Creators: Mike Judge, John Altschuler, Dave Krinsky Cast: Thomas Middleditch, T.J. Miller, Josh Brener, Martin Starr, Kumail Nanjiani, Amanda Crew, Zach Woods, Matt Ross, Suzanne Cryer Speelduur: 10 x 30 minuten Jaar: 2015

Het verhaal:
In het eerste seizoen werd Piep Piper opgericht en het bedrijf gooide hoge ogen tijdens TechCrunch Disrupt. Maar hun blijdschap wordt al snel de kop ingedrukt door juridische problemen en de kleingeestige wraakplannetjes van Gavin Belson, kopstuk van Hooli, met zijn rivaliserende Nucleusplatform. Bij Raviga, het imperium van Peter Gregory, zijn er intussen grote veranderingen op til. Monica (Amanda Crew) voelt zich verscheurd tussen haar band met Richard en haar functie als rechterhand van haar nieuwe baas Laurie. Richard zelf worstelt met het vertrek van zijn oude vriend Big Head (Josh Brener), terwijl Gavin staat te popelen om dat maximaal uit te buiten.

Het oordeel:
Hoewel ik enorm genoten heb van het eerste seizoen van Silicon Valley smaakte de serie vooral naar meer. De 8 afleveringen passeerden in een enkele avond de revue en nu ik helemaal vertrouwd ben geraakt met de personages keek ik reilhalzend uit naar het vervolg. Niet in de laatste plaats vanwege de geweldige cliffhanger.

Na Pied Piper’s succes tijdens TechCrunch Disrupt zou je kunnen denken dat het techbedrijfje doorstoot naar de top maar dat dit niet zo makkelijk gaat laat deze tweede reeks zien. De grootste dreiging komt namelijk uit de hoek van Hooli waar Gavin Belson op wraak uit is en claimt dat het intellectuele eigendom van Pied Piper (en dus het befaamde algoritme) aan hem toebehoort. Dit omdat Richard tijdens de ontwikkeling ervan gebruik zou hebben gemaakt van Hooli apparatuur.

Niet alleen moet Richard zich nu verantwoorden voor de rechter, ook geldschieters laten het hierdoor massaal afweten. Dit resulteert aan de start van de 2e reeks in een stortvloed aan geslaagde grappen wanneer Richard en Erlich bijzonder arrogant de investeringsmaatschappijen beledigen en afwijzen terwijl ze niet veel later op hangende pootjes terug moeten komen. Het gebrek aan financiële middelen en het juridische getouwtrek vormen de ijkpunten voor seizoen 2 maar wie dacht dat hier niet om te lachen viel heeft nog nooit een aflevering van Silicon Valley gezien.

Siliconcollage

De serie biedt namelijk een fijn gebalanceerd avontuur waarin redelijk lichtvoetig drama wordt afgewisseld met hilarische grappen. Vooral de interactie tussen Gilfoyle en Dinesh stijgt naar grote hoogtes wanneer ze elkaar constant de loef af steken. Of het nu gaat om een crowdfuning of op het gebied van de liefde; de twee liggen constant met elkaar overhoop. Niet geheel onbelangrijk maakt Richard de meeste veranderingen door en diens vertolker Thomas Middleditch doet dat nog steeds erg goed. Ook nog altijd bijzonder vermakelijk is het aandeel van de grofgebekte Erlich.

Minder goede keuzes zijn gemaakt met het aantrekken van nieuwe gezichten. Vlak na de opnamen van het eerste seizoen kwam Christopher Evan Welch te overlijden en in Suzanne Cryer vond men als Laurie een nieuwe CEO. Het is jammer dat dit personage een vrouwelijke variant is van Peter terwijl ze er eigenlijk een ander richting mee op hadden moeten gaan. Het is niet dat Cryer slecht acteert maar haar afwijkende gedrag is vooral de eerste afleveringen even onwennig als storend. Ook miljonair Russ die Pied Piper financieel uit de brand wil helpen is een personage dat de handen niet op elkaar weet te krijgen.

Toch betekent dit niet dat de tweede reeks hierdoor onder hoeft te doen voor het eerste seizoen. Dat je bekend bent met de personages werkt in het voordeel van dit meeslepende avontuur en daarbij mag opgemerkt worden dat de acteurs beter op elkaar ingespeeld lijken te zijn. De grapdichtheid ligt nog steeds erg hoog maar het hoogtepunt van deze tweede reeks kwam voort uit vrijwel iedere scène waarin Zach Woods te zien was. Zijn altijd optimistische en vermeende Nazi ideologie zorgen ervoor dat Jared er vandoor gaat met de allerbeste grappen. Simpelweg hilarisch.

85

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s