Outlander: Seizoen 1

Outlander1.jpg
Genre:
Drama / Romance Creator: Ronald D. Moore Cast: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Duncan Lacroix, Tobias Menzies, Grant O’Rourke Speelduur: 16 x 50 minuten Jaar: 2014 – 2015

Het verhaal:
In Outlander volg je het leven van Claire Randall, een gelukkig getrouwde verpleegster die in 1945 – kort na de Tweede Wereldoorlog – op mysterieuze wijze verdwijnt en ontwaakt in het Schotland van 1743. In een onbekende en levensbedreigende wereld moet ze het hoofd boven water zien te houden. Wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan Jamie Frasier – een moedige en charmante Schotse strijder – ontstaat er een gepassioneerde affaire die haar doet wankelen. Want hoe kiest ze de man van haar leven als ze zich letterlijk in twee compleet verschillende werelden bevinden?

Het oordeel:
Vraag aan de (vrouwelijke) serieliefhebber wat de beste nieuwe serie van het TV-seizoen van 2014-2015 is en de kans is groot dat je Outlander als antwoord krijgt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de uitgebreide serietip en de 5 redenen om Outlander te kijken die verschenen op de site van Cinefille. Toen ik zelf wilde beginnen aan de serie had HBO in al haar wijsheid besloten om alleen de 2e seizoenshelft beschikbaar te maken op hun kanaal. Gelukkig staat het eerste seizoen nu op Netflix.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Diana Gabaldon die na de release in 1991 zo succesvol bleek dat er al snel aan een vervolg werd gewerkt. Inmiddels beslaat de boekenreeks 8 delen en zijn deze gezamenlijk wereldwijd ruim 25 miljoen keer over de toonbank gegaan. Gezien het zowel artistieke als commerciële succes kan schrijver en uitvoerend producent van de serie Ronald D. Moore zeker nog even vooruit. Het eerste seizoen van Outlander behandeld overigens alleen de gebeurtenissen uit het eerste deel.

Outlander wordt aangeprezen als een science fiction maar hiervan is vrijwel geen sprake. De hoofdpersoon reist weliswaar een paar eeuwen terug in de tijd maar wanneer Claire eenmaal is aanbeland in 1743 (en dat is al in aflevering 1), wordt het sci-fi aspect meteen los gelaten. Vanaf dat moment zijn het politieke intriges, ondoordacht gedrag, sadistische daden en romantiek die de boventoon voeren terwijl dit alles verpakt is in een kostuumdrama die ook historisch vrij accuraat mag worden genoemd.

Outlandercollage.jpg

Op deze manier komen geschiedenisliefhebbers aan hun trekken want Outlander belicht toch wel een periode die niet prominent naar voren komt in de geschiedenisboeken. Ook heb ik diverse reacties gelezen dat Outlander een typische serie is voor de vrouwelijke kijker maar ook deze claim verwerp ik. Natuurlijk speelt het romantische gedeelte een hele bepalende rol maar de uiteenlopende gevechten zijn bijvoorbeeld lekker bruut van toon en in Jack Randall vond men een illustere schurk aan wie je binnen no time een gruwelijke hekel krijgt. Het is immers lang geleden dat ik me zo zat te ergeren aan een type van dit kaliber.

Waar ik zelf het meeste van heb genoten is de ontluikende romance tussen Claire en Jamie die allesbehalve kunstig aanvoelt. Bij hun eerste kennismaking knettert het al tussen de twee maar de liefdesrelatie ontpopt zich gaandeweg op een rustige, voortkabbelende manier. Hoofdrolspelers Caitriona Balfe en Sam Heughan bezitten daarnaast over een geweldige chemistry wat het geheel erg fijn maakt om naar te kijken. Beiden zijn sympathieke personages waar je steeds meer affectie voor ontwikkeld. Sowieso is het acteerwerk wel in orde met een eervolle vermelding voor Tobias Menzies’ vertolking van de onuitstaanbare Randall.

Geen enkele serie is perfect en deze vlieger gaat ook op voor Outlander die zichzelf heeft voorzien van een verteltempo dat aan de trage kant ligt. Met 16 afleveringen van ca. 50 minuten wordt er soms teveel en te lang stil gestaan bij gebeurtenissen die eigenlijk niet interessant genoeg zijn. Aan de andere kant zien we enkele cruciale gebeurtenissen te snel afgeraffeld worden waardoor de balans een beetje zoek is. Toch maakt de dreiging die constant op de loer ligt veel goed en kijk ik reikhalzend uit naar het 2e seizoen dat inmiddels te zien is op HBO.

85

 

Advertenties

3 reacties op ‘Outlander: Seizoen 1

 1. Gwen 12 juni 2016 / 15:48

  Heb veel goede dingen over Outlander gehoord, maar toch vind ik nooit de zin om het eens op te zetten.

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 13 juni 2016 / 06:42

   Ik heb er een half jaar lang ongeveer hetzelfde over gedacht maar ben achteraf toch wel erg blij dat ik hieraan begonnen ben.

   Like

 2. Nostra 13 juni 2016 / 14:03

  Spreekt me niet helemaal aan, vooral omdat je zegt dat het science fiction gedeelte al zo snel wordt losgelaten. En kostuumdrama’s kan ik over het algemeen niet echt van genieten…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s