From Paris with Love

FromParis.jpg
Genre:
Actie Regie: Pierre Morel Cast: John Travolta, Jonathan Rhys Meyers, Kasia Smutniak Speelduur: 92 minuten Jaar: 2010

Het verhaal:
James Reece, assistent van de Britse ambassadeur in Parijs heeft de ambitie te slagen bij de geheime dienst. Hij krijgt zijn kans wanneer hij de opdracht krijgt samen te werken met de Amerikaanse CIA-agent Charlie Wax om een terroristische aanslag in Parijs te voorkomen. Charlie Wax is echter een loose canon die de stad binnen de kortste keren op z’n kop zet en Reece als zijn chauffeur behandelt.

Het oordeel:
Neem een idee van Luc Besson (Lucy) en zet regisseur Pierre Morel (Taken), producer Virginie Besson-Silla (Yamakasi), cinematograaf Michel Abramowicz (Michel Vaillant) en editor Frédéric Thoraval (Banlieue 13) samen op een set. Het resultaat zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een visueel sterke actiefilm met een moddervette knipoog.

Vooral dit laatste is een element dat de boventoon voert in From Paris with Love. Een film die met geen enkele mogelijkheid serieus te nemen is, volstrekt onrealistisch is en grossiert in snedige oneliners. Het is tegelijkertijd een film die door de actualiteit is ingehaald want een film als deze (het voorkomen van terroristische aanslagen) zou anno 2016 niet meer geschoten kunnen worden in Parijs gezien de aanslagen in de afgelopen jaren.

FromPariscollage.jpg

De makers bedienen zich van een simplistisch gegeven waarin een los geslagen Amerikaanse CIA-agent wordt gekoppeld aan een stijve assistent van de Britse ambassadeur. De samenwerking verloopt in eerste instantie vanzelfsprekend niet zo soepeltjes maar dat veranderd naarmate men dichter bij de waarheid komt. Mocht het nog niet duidelijk zijn; het plot is behoorlijk inwisselbaar en inclusief een plottwist die je mijlenver vantevoren aan ziet komen is het script zelf niet iets om vrolijk van te worden.

Maar From Paris with Love is dan ook geen film die het moet hebben van een dichtgespijkerd scenario. De goed gefilmde actiescènes met een bizar hoge bodycount in combinatie met de rappe humor vormt het kloppende hart van dit smakelijk geheel. Vooral John Travolta lijkt zich helemaal in zijn element te zijn als de prettig gestoorde Charlie Wax. Het is het soort rol wat we niet zo vaak van hem zagen maar het is wel een optreden die stiekem naar meer smaakt. Rhys Meyers verbleekt hier helemaal bij maar gekoppeld aan Travolta doet hij het eveneens niet onaardig.

Een spoor van enige originaliteit zul je niet terug vinden in deze actiefilm die verder voorzien is van een lekker tempo. Het is hersenloos vermaak waar ik zelf op dat moment naar op zoek was en in dat opzicht voldoet de film aan mijn verwachtingen. Volledig over de top, niet altijd even sterk geacteerd maar de toch wel enigszins opzienbarende mix is lekker makkelijk verteerbaar.

65

3 gedachtes over “From Paris with Love

 1. Nostra 6 juni 2016 / 19:25

  Deze film kan ik me nog goed herinneren omdat het de eerste film was waar ik op De Filmkijker over schreef. Vond ‘m destijds erg goed. Waarschijnlijk zou ik ‘m nu een lagere score geven als toen…

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 9 juni 2016 / 13:49

   Ik heb even de desbetreffende recensie van jou erbij opgezocht. Een 9 is iets teveel van het goede inderdaad. Maar je was indertijd wel ultrakort van stof zeg haha 🙂

   Like

   • Nostra 9 juni 2016 / 14:19

    Inderdaad, maar daarvoor schreef ik dat soort dingen op Facebook. Het is in de loop van de tijd veranderd 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s