X-Men: Apocalypse

Apocalypse3.jpgGenre: Actie / Adventure Regie: Bryan Singer Cast: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac, Rose Byrne, Evan Peters, Josh Helman, Sophie Turner, Tye Sheridan Speelduur: 144 minuten Jaar: 2016

Het verhaal:
Nu de X-Men succesvol het verleden veranderd hebben en een veilige toekomst voor de mutanten hebben bereikt, keert uit de duisternis de eerste mutant terug: Apocalypse. Deze mutant, ook wel En Sabah Nur genaamd, ziet de hedendaagse mutanten als zwak. De 5000 jaar oude ‘supermutant’ Apocalypse begint aan zijn queeste de wereld met harde hand zijn wil op te leggen. Het recht van de sterkste is zijn lijfspreuk en geldt voor zowel mens als mutant. Om de dreigende genocide te weerstaan moet een nieuw team X-Men bijeen gebracht worden en moeten zowel professor Xavier als zijn vijand Magneto een kant kiezen.

Het oordeel:
Met X-Men (2000), X2 (2003) en X-Men: Days of Future Past (2014) achter zijn naam weet Bryan Singer als geen ander hoe hij het X-Men universum tot leven moet wekken. Dat hij aan boord was voor dit sluitstuk van de tweede trilogie is dan ook iets waar menigeen enthousiast van werd.

Doorgaans gaat mijn interesse niet uit naar behind the scenes blikken van een blockbuster (The Jungle Book vormt een uitzondering) maar ik ben wel benieuwd hoe lang de oorspronkelijke versie van Apocalypse was. Al tijdens het bekijken van de film zelf bekroop mij het gevoel dat er erg veel geknipt was en dat veel scènes hierdoor aanvoelen als incompleet. Met de voormalige vriendschap tussen Xavier en Erik wordt helaas veel te weinig gedaan terwijl de underground opening potentie bood voor een grimmig geheel wat niet naar tevredenheid is uitgewerkt.

Opvallend is ook dat de personages van Jean Grey en Scott Summers nauwelijks wordt uitgewerkt terwijl ze van de gehele cast nagenoeg de meeste screentime hebben. Ja, ze wisselen een paar diepe blikken uit maar van deze band had ik toch veel meer verwacht. Superheldenfilms lijken er een patent op te hebben maar ook ditmaal weet de villain niet te overtuigen. Apocalypse wordt opgezadeld met wansmakelijke oneliners en uiteraard is dit personage weer uit op werelddominantie. Een futloos personage die er weliswaar qua make up er goed uit ziet maar die allesbehalve angst inboezemt.

Apocalypsecollage.jpg

X-Men: Apocalypse kent veel van dit soort missers waar ik over door kan blijven schrijven (The Four Horseman die nauwelijks aan bod komen, Magneto die nu slechts een slappe volgeling is) maar dat zou te flauw zijn. In essentie is dit namelijk een superheldenfilm die brengt wat je ervan zou mogen verwachten. Veel scènes voelen aan als incompleet maar hier staat tegenover dat de 144 minuten als een sneltrein vooruit denderen. Het tempo ligt lekker hoog, de variatie is best goed en van verveling is dan ook helemaal geen sprake.

Visueel oogt de film dik in orde waarbij aangemerkt moet worden dat Apocalypse op het gebied van CGI niets doet wat we al niet eerder hebben gezien. Origineel en zonder twijfel het hoogtepunt wordt gevormd door de manier waarop Quiksilver de nietsvermoedende mutanten weet te redden van een haast zekere dood. Een prachtige her(introductie) van Quiksilver. Eveneens een niet te onderschatten meerwaarde is de aanwezigheid van Michael Fassbender die eens te meer etaleert één van de beste acteurs van zijn generatie te zijn. Hiermee doel ik dan vooral op het eerste deel van de film waarin hij in Polen een groot trauma ondergaat.

Tegenover Fassbender staat een zeer degelijk acterende James McAvoy die wederom prima gestalte geeft aan Professor Charles Xavier. Jennifer Lawrence daarentegen leek maar weinig zin te hebben om op herhaling te gaan want haar Mystique weet maar niet te overtuigen. Daarbij wordt Lawrence simpelweg overklast door de overwegend jonge cast waarbij Nicholas Hoult (Beast), Evan Peters (Quicksilver) en Tye Sheridan (Cyclops) een sterke indruk achterlaten. Hiermee is X-Men: Apocalypse alles wat ik ervan verwachtte en hierin heeft de film mij zeker niet teleurgesteld. Er valt weliswaar veel op aan te merken maar de achtbaanrit blijft de moeite waard.

70

 

4 gedachtes over “X-Men: Apocalypse

 1. Gwen 5 juni 2016 / 20:31

  “Er valt weliswaar veel op aan te merken maar de achtbaanrit blijft de moeite waard.” Yup, helemaal mee eens.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 9 juni 2016 / 07:26

  Eentje die ik niet in de bios hoef te zien, dus ik wacht nog maar even geduldig af 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 9 juni 2016 / 13:46

   Superheldenfilms waren toch wel jouw ding? Of heeft dat alleen betrekking op Marvel?

   Like

   • Nostra 9 juni 2016 / 14:22

    In principe wel, maar op de één of andere manier voelde ik voor deze geen drang om te gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s