Dolphin Tale 2

Dolphin5
Genre:
Drama / Family Regie: Charles Martin Smith Cast: Nathan Gamble, Cozi Zuehlsdorff, Morgan Freeman, Ashley Judd, Harry Connick Jr., Kris Kristofferson Speelduur: 107 minuten Jaar: 2014

Het verhaal:
Er zijn een aantal jaren voorbij gegaan sinds de jonge Sawyer Nelson en het toegewijde team van het Clearwater Marine ziekenhuis de dolfijn Winter gered hebben. Met de hulp van Dr. Cameron McCarthy, die een unieke prothese-staart ontwikkelde voor de gewonde dolfijn, waren ze in staat haar leven te redden. Hun strijd is echter nog niet voorbij. Winter’s surrogaatmoeder, de hoogbejaarde dolfijn Panama, is overleden, en Winter zit nu zonder de enige zwembadmaat die ze ooit heeft gehad. Het overlijden van Panama heeft mogelijk nog grotere gevolgen voor Winter.

Het oordeel:
In 2011 verscheen de vermakelijke familiefilm Dolphin Tale. Een gedramatiseerd verhaal over de wereldberoemde dolfijn Winter die zonder staart weinig kans op overleven had maar dankzij een prothese uitgroeide dat een toonbeeld voor vele gehandicapte mensen. Het zette ook het werk van Cleanwater Marine Aquarium in de spotlights; een non profit organisatie dat zich richt op het redden, genezen en vrijlaten van zoogdieren.

Met het nobele werk van Cleanwater Marine Aquarium in het achterhoofd kon de eerste film op veel sympathie rekenen maar velen hadden toch niet gedacht dat er een tweede film gemaakt zou worden die grotendeels opnieuw op de werkelijkheid is gestoeld. De makers hebben zich wat vrijheden gepermitteerd (Panama stief pas nadat Winter en Hope bij elkaar gezet waren) maar wie staat daar anno 2016 nog van te kijken?

Dolphin collage.jpg

Inmiddels zijn er sinds de opnamen van het eerste deel alweer een paar jaartjes verstreken en het gevaarlijke van het inzetten van jeugdige acteurs is dat men in de sequel niet meer weet te overtuigen. Qua screentime zijn Nathan Gamble en Cozi Zuehlsdorff ditmaal bijna net zoveel in beeld maar het charmante van hun aanstekelijke spel is er wel een beetje vanaf. Het zijn niet de beste acteurs waardoor een paar momenten flink aan kracht in moeten boeten. Gamble krijgt veel materiaal om mee te werken maar het lijkt hem moeite te kosten om hier zijn stempel op te drukken.

Meer nog dan in het origineel drijft Dolphin Tale 2 meer op sentimenten van het kleffe soort. Het is dat typische overdreven Amerikaanse sausje waar veel van dit soort films patent op lijken te hebben. Illustratief voorbeeld is het drama wat Sawyer mee maakt. Winter wil niets meer van hem weten terwijl de scholier twijfelt over zijn deelname aan een 13 weken durende prestigieuze opleiding. Alsof dat het ergste is wat je kan overkomen. Dit is voer voor een aantal melodramatische scènes waarbij het glazuur net niet van je tanden springt.

De echte sterren van de film zijn niet de twee hoofdrolspelers maar de dolfijnen en het Clearwater instituut. Aan alles voel je dat Winter en de organisatie velen inspireren en dat zie je ook terug in de real life beelden in de credits wat sowieso als hoogtepunt van de film gezien kan worden. Maar ook de aanwezigheid van de eenarmige surflegende Bethany Hamilton (wiens levensverhaal werd verfilmd met Soul Surfer) is in dat opzicht veelzeggend. Een sympathieke film met het hart op de juiste plaats. Niet altijd goed uitgewerkt, typisch Amerikaans maar entertainend genoeg.

60

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s