Ricki and the Flash

Ricki4.jpgGenre: Comedy / Drama Regie: Jonathan Demme Cast: Meryl Streep, Rick Springfield, Kevin Kline, Mamie Gummer Speelduur: 101 minuten Jaar: 2015

Het verhaal:
Ricki Rendazzo, een 54-jarige rockster, zingt met haar band The Flash in een bar in de San Fernando Valley. Ze date met haar gitarist, Greg, maar is bang om zich te binden. Ze ontvangt een telefoontje van haar ex-man, Pete Brummel, dat haar dochter Julie het moeilijk heeft nu haar man Max haar heeft verlaten voor een andere vrouw. Ricki besluit naar Chicago te vliegen om haar dochter te troosten maar wordt met minachting ontvangen. Immers liet ze haar jaren geleden achter voor een carrière als rockster.

Het oordeel:
Zelfs de groten der aarde hebben de behoefte om zich in te laten met lichtvoetig materiaal. Dat is de eerste conclusie die mijn brein bedacht na het zien van Ricki and the Flash. De 2e gedachte vroeg zich af hoe het kon dat zoveel aanwezig talent resulteerde in een vlakke film als deze. En dat van filmmaker Jonathan Demme (The Silence of the Lambs, Philadelphia), hoofdrolspeelster Meryl Streep (Doubt, August: Osage County) en scenarioschrijfster Diablo Cody (Juno, Young Adult).

Zelf ben ik er lang van overtuigd geweest dat karakteractrice Meryl Streep werkelijk ieder personage tot leven kan brengen maar het is een gedachte die teniet wordt gedaan door haar optreden als het titelpersonage. Ze wordt weliswaar niet op weg geholpen door het script maar haar vertolking van een verlopen rockster is verre van geloofwaardig. Ondanks dat Streep volledig in het leer is gestoken overtuigd ze geen moment en dan heb je als filmmaker toch echt wel een groot probleem.

Ricki collage.jpg

Het is een gegeven dat je moeilijk volledig kunt toewijzen aan Meryl Streep want het script is bijzonder ondermaats. Een uitgebluste rockster die zoveel jaar na dato terug keert naar haar verbitterde kinderen klinkt op papier aardig maar in de uitwerking ervan zijn er geen gelukkige keuzes gemaakt. Als drama schiet de film tekort omdat het teveel aan de oppervlakte blijft (de manier waarop homoseksualiteit wordt behandeld is schandalig) terwijl er veel te weinig komische momenten voorbij komen om Ricki and the Flash te betitelen als een comedy.

Naarmate de speelduur vordert blijft de film teveel hinken op meerdere gedachten waardoor de balans zoek raakt. Misschien zou je Ricki and the Flash nog het beste kunnen omschrijven als een feelgood tussendoortje en zolang je er verder niets van verwacht zullen de meesten zich nog kunnen vermaken met het ondersteunende acteerwerk van Kevin Kline en Marnie Gummer. Voor mij persoonlijk had de relatie tussen Ricki en Rick Springfield’s Greg een betere uitwerking verdiend maar het is veelzeggend dat een, verder op safe spelende, soundtrack als één van de spaarzame hoogtepunten beschouwd kan worden.

55

Advertenties

7 reacties op ‘Ricki and the Flash

 1. Ingeborg Bertens 2 juni 2016 / 09:34

  Leuk tussendoortje en het personage een “heerlijk wijf”
  Geweldig!! De opmerkingen en de blikken van anderen… gnifgnif 😉

  Liked by 1 persoon

   • Ingeborg Bertens 9 juni 2016 / 20:44

    Och voor mij volstaat “leuk” of “niet leuk” 😂 ongeacht het plot 😊

    Like

 2. Gwen 5 juni 2016 / 20:28

  Ik moet toegeven dat ik me er niet veel meer van kan herinneren, maar ik vond het wel een leuke feel good movie.

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 9 juni 2016 / 13:46

   Het is dan ook een film die je erg snel vergeet. De laatste akte met alle muziek was wel ok maar verder dan dat blijft er ook niet echt hangen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s