The Nice Guys

Nice Guys3.jpgGenre: Crime / Comedy Regie: Shane Black Cast: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice, Matt Bomer, Keith David, Kim Basinger Speelduur: 116 minuten Jaar: 2016

Het verhaal:
Los Angeles, de jaren 70. Holland March is een eigenzinnige en vertroebelde privédetective die een onverwachte samenwerking met het ingehuurde werkpaard Jackson Healy aangaat. Samen trachten ze de verdwijning van een meisje op te lossen die al snel in verband wordt gebracht met de dood van een pornoster. Naarmate ze dichter bij de waarheid komen, merken ze dat er een grote samenzwering gaande is.

Het oordeel:
De scenarioschrijver van de Lethal Weapon (1987), The Last Boy Scout (1991) en Last Action Hero (1993) leverde ooit een fenomenaal regiedebuut af met Kiss Kiss Bang Bang (2005). Het was lang wachten op de volgende film van Shane Black en die verwachtingen werden niet helemaal ingelost met Iron Man 3 (2013). Toch waren mijn verwachtingen er niet minder om toen bleek dat Black zou gaan samenwerken met Ryan Gosling en Russell Crowe.

Als ik zo eens om me heen kijk verbaasd het mij eigenlijk dat The Nice Guys niet zoveel aandacht genereert. Wie naar de bios gaat zal eerder een bezoekje brengen aan grote studiofilms als X-Men: Apocalypse, Alice Through the Looking Glass en / of Angry Birds en hiertussen lijkt The Nice Guys te worden genegeerd. Volledig onterecht als je het mij vraagt aangezien Shane Black’s regiedebuut in combinatie met het talent van zijn hoofdrolspelers filmliefhebbers massaal naar de zalen zou moeten lokken.

Nice Guys collage.jpg

The Nice Guys is dan ook een film die onmiskenbaar de signature van de regisseur draagt. Getuige de scripts die hij afleverde in de ’90s is Black een liefhebber van de buddy cop movies; een element dat ook sterk vertegenwoordigd is in The Nice Guys. Maar meer dan dat lijkt deze titel meer op zijn regidebuut Kiss Kiss Bang Bang aangezien opnieuw detectives de hoofdrol vertolken in een film noir achtig verhaal. Misschien niet origineel maar omdat het zich voltrekt in het Los Angeles van eind jaren ’70 straalt het geheel toch een eigen vibe uit. De foute kleding, dito kapsels, een aantal (film)verwijzingen en een fijne soundtrack bewijzen allen hun meerwaarde en het is een mix die heerlijk oogt en klinkt.

Dit soort films vallen of staan met de chemistry tussen beide hoofdrolspelers en in dit opzicht staat The Nice Guys op eenzame hoogte. Russell Crowe en Ryan Gosling vormen een onwaarschijnlijk leuk duo dat perfect op elkaar ingespeeld is. Crowe overtuigd moeiteloos in zijn rol van bottenbreker Jackson Healey maar het is Ryan Gosling die een perfecte komische timing aan het daglicht brengt. Zijn Holland March is het type zoals we die vaker zien; aan de drank, gedesillusioneerd en er geen moeite mee heeft om mensen geld afhandig te maken. Vooral voor March geldt dat zijn zaken opgelost worden door louter toeval en een instinct wat soms aan het werk wordt gezet.

De wisselwerking tussen Crowe en Gosling is een genot om naar te kijken maar hierbij mag het spel van de jeugdige Angourie Rice zeker niet onvermeld blijven. Doorgaans ben ik niet snel overtuigd van kindacteurs maar hopelijk gaan we Rice vaker zien in dit soort rollen. The Nice Guys is dan ook een film waarvan ik hoop dat ze een sequel maken en ook dat zeg ik niet zo snel. Je hoeft The Nice Guys niet te gaan zien voor het vrij inwisselbare plot maar het is lang geleden dat ik nagenoeg 2 uur lang met een brede grijs in de bios heb gezeten.

80

6 gedachtes over “The Nice Guys

 1. Gwen 5 juni 2016 / 20:26

  Ik wil The Nice Guys nog wel zien, maar niet zozeer in de bios. Als ik een unlimited pas had was dit waarschijnlijk een ander verhaal geweest.

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 9 juni 2016 / 13:44

   Tussen alle spektakelfilms is The Nice Guys inderdaad geen film waarvoor je naar de bios zou moeten hollen. In jouw schoenen zou ik in dat geval vanwege de CGI ook eerder voor X-Men gaan.

   Like

 2. Nostra 9 juni 2016 / 07:29

  Deze wil ik erg graag naar toe, maar is er nog niet van gekomen. Hij draaide niet overdag op de dagen dat ik vrij ben en heb het op het moment te druk om er in de avond naar toe te gaan.

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 9 juni 2016 / 13:44

   Dat is erg jammer. Hier in Tilburg heeft hij de afgelopen week gelukkig wel overdag gedraaid en gisteren ben ik er zelfs voor de 2e keer heen geweest. En dat doe ik niet zo vaak.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s