Silicon Valley: Seizoen 1

Silicon1.jpg
Genre:
Comedy Creators: Mike Judge, John Altschuler, Dave Krinsky Cast: Thomas Middleditch, T.J. Miller, Josh Brener, Martin Starr, Kumail Nanjiani, Amanda Crew, Zach Woods, Matt Ross, Christopher Evan Welch Speelduur: 8 x 30 minuten Jaar: 2014

Het verhaal:
Richard, een introverte computerprogrammeur, verblijft samen met zijn boezemvriend Big Head, de pompeuze Gilfoyle en de sarcastische Dinesh in het Hacker Hostel, een kweekwijver voor beginnend talent van de zelfvoldane dotcommiljardair Erlich. Ze betalen geen huur, maar hij wil wel tien procent van wat hun projecten opbrengen. Wanneer Richard, met zijn totaal gebrek aan sociale vaardigheden, een revolutionair zoekalgoritme bedenkt, wordt hij overrompeld door tal van bieders. Ten einde raad besluit hij dan maar zijn eigen bedrijfje op te richten.

Het oordeel:
Is het niet opmerkelijk dat er twee lopende series op de buis zijn over technerds waarvan alleen The Big Bang Theory een miljoenenpubliek weet te bereiken? Silicon Valley verkeert inmiddels in het derde seizoen en lijkt aan populariteit te winnen maar persoonlijk had ik zelf nog niet eerder een aflevering ervan gezien.

Zelf heb ik onwijs genoten van de eerste seizoenen van The Big Bang Theory maar naarmate het aantal afleveringen toenam begon het steeds meer de vormen aan te nemen van een relatiecomedy. Misschien is het daarom dat Silicon Valley voor mij aanvoelt als een frisse wind daar van enige relatieperikelen nergens sprake is (nog niet althans). Het eerste seizoen legt de focus volledig bij de whizzkids zelf waarvan de meest introverte jongen een algoritme heeft ontwikkeld die de digitale wereld op haar grondvesten doet schudden.

Silicon collage.jpg

Silicon Valley is ontsproten aan het brein van Mike Judge (Beavis and Butt-Head, Office Space) die putte uit zijn eigen ervaringen toen hij ooit drie maanden lang werkzaam was voor een techbedrijf. Het moeten volgens mij hele vervelende maanden zijn geweest want de serie geeft af op alles en iedereen die Silicon Valley een warm hart toedraagt. Meerdere malen moet Steve Jobs het bijvoorbeeld ontgelden en je hoeft ook niet lang na te denken waar het zielloze bedrijf Hooli naar gemodelleerd is. Het is heerlijk bijtende satire met bijzonder veel knipogen naar de echte wereld.

De sleutel tot succes ligt hem, zoals zo vaak bij komische TV-series, in de samenstelling van de uiteenlopende personages. De overeenkomst is dat men op sociaal vlak nagenoeg gehandicapt is maar tegenover de terug getrokken Richard staat de grofgebekte en onaangepaste Erlich. Gilfoyle is de kalmte zelf maar de grootste kans is dat hij er geen f*ck om geeft terwijl Dinesh altijd heerlijk verongelijkt uit de hoek kan komen. Het illustere team is compleet met de komst van de neurotische Jared terwijl Big Head een luizenleven leidt bij de grote concurrent.

Het eerste seizoen telt slechts 8 afleveringen van ongeveer 30 minuten die gelukkig niet voorzien zijn van een lachband en te fragmentarische afleveringen. Het verhaal dat in Silicon Valley verteld wordt is een doorlopend geheel waarbij er zelfs sprake is van heuse cliffhangers. Al met al een heerlijk smakende comedyserie die op de opmaat lijkt te zijn voor een sterk tweede seizoen. Een reeks waarin we Christopher Evan Welch niet meer terug gaan zien aangezien hij vlak na de opnames op 48-jarige leeftijd onverwachts is overleden.

85

3 gedachtes over “Silicon Valley: Seizoen 1

 1. Nostra 9 juni 2016 / 08:16

  Aangezien Mike Judge hier achter zit wilde ik deze al een tijd zien, maar ben ik er niet aan toegekomen, maar aangezien het zo’n kort seizoen is moet ik daar toch maar eens ruimte voor gaan maken 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 9 juni 2016 / 13:43

   Heb je Office Space weleens gezien? Vind ik stiekem toch wel 1 van de beste komedies.

   Silicon Valley kun je met een gerust hart gaan kijken; you will love it! De serie kent ook een hele verslavende werking. In nagenoeg 1 avond had ik seizoen 1 klaar en zit nu alweer in het lopende 3e seizoen. Dat zegt genoeg.

   Like

   • Nostra 9 juni 2016 / 14:21

    Ik heb Office Space al zo vaak gezien, ben er groot fan van omdat het zo herkenbaar is 🙂

    Heb je van hem ook Idiocracy gekeken? Die vindt ik ook fantastisch.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s