Hush

Hush2Jaar: 2016 Regie: Mike Flanagan Cast: Kate Siegel, John Gallagher Jr.

Het verhaal:
Een jonge vrouw heeft haar gehoor verloren toen ze nog een tiener was. Ze woont nu in een afgelegen huis en leeft er teruggetrokken in haar stille wereld. Op een dag verschijnt aan het raam een gemaskerd gezicht. Het blijkt dat van een psychotische moordenaar te zijn. De vrouw zal zichzelf buiten haar mentale en fysieke grenzen moeten begeven om de nacht te overleven.

Het oordeel:
Voor iemand die redelijk goed op de hoogte blijft rond nieuwe releases kwam Hush als een donderslag bij heledere hemel. Ik wist helemaal niet dat de regissseur van Oculus (2013) met een nieuwe film bezig was en zonder enige vorm van reclame verscheen hij onlangs tussen het aanbod op Netflix. Het was na een enthousiaste review van Be Cool, Sodapop dat Hush op mijn radar verscheen.

Home invasion thrillers zijn er in allerlei smaken maar als filmmaker moet je anno 2016 van goede huize komen als je aan dit subgenre een originele draai wilt geven. Regisseur Mike Flanagan tekende samen met zijn vrouw Kate Siegel (die tevens de hoofdrol vertolkt) voor het scenario dat als origineel uitgangspunt een dove hoofdpersoon in de gelederen heeft. Een veelbelovend uitgangspunt dat voldoende mogelijkheden bied om voor de verandering eens verrassend voor de dag te komen.

Hush collage.jpg

Hush is echter niet zo verrassend en origineel als dat Oculus (2013) wel was en achteraf gezien is de potentie van het veelbelovende uitgangspunt niet helemaal ingelost. Met een dove vrouw als hoofdpersoon levert dit wel enkele zenuwslopende momenten op maar net iets te vaak vervalt Hush in een doorsnee home invasion thriller zoals we die al zo vaak hebben gezien. Zo maakt Maddie veel onlogische en redelijk domme keuzes en dit staat in schril contrast met de op papier erg sterke vrouw die overigens erg goed vertolkt wordt door Kate Siegel.

Met vijf acteurs en slechts 15 minuten aan dialogen is Hush ongetwijfeld één van de meest minimalistische films ooit gemaakt. Anders dan ik aanvankelijk had verwacht maakt de film zich niet schuldig aan te lang uitgesponnen en overbodige scènes. Sterker nog, de belager had een betere uitwerking verdiend. De gemaskerde man onthult vrij vroeg zijn ware identiteit en hierdoor had ik op zijn minst wel een motivatie verwacht. In het soortgelijke The Strangers (2008) bijvoorbeeld ontbrak eveneens een motivatie maar doordat de maskers opbleven droeg dit wel bij aan het creepy sfeertje. Dat is veel minder van toepassing bij Hush.

De hobby recensent in me constateert veel oneffenheden maar hiermee maakt men de recensie zuurder dan hij zou moeten zijn. Onder de streep doet Hush namelijk hetgeen wat je ervan zou mogen verwachten en in dit opzicht ontstijgt deze kleine thriller absoluut de middenmaat. Zoals gezegd levert Kate Siegel een krachtige performance af en doet de afgelegen locatie en fijn, overzichtelijk camerawerk de rest. Het concept mag dan wel niet heel vernieuwend zijn, toch heb ik me erop betrapt dat ik meerdere keren op het puntje van mijn stoel zat. En er zijn tegenwoordig verdacht weinig thrillers die dat effect bij me teweeg weten te brengen.

70

 

5 gedachtes over “Hush

 1. Gwen 29 mei 2016 / 18:57

  Bedankt voor de shout out! 😉 Ik heb wel iets meer genoten van Hush dan jij, maar daar tegenover staat dat ik weer niet zo enthousiast was over Oculus. :p

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 29 mei 2016 / 19:05

   Ja zoiets had ik al door inderdaad. Maar Hush is zeker wel een meer dan vermakelijk tussendoortje

   Like

 2. Nostra 9 juni 2016 / 08:17

  Niet eentje die in m’n straatje past, maar goed om te lezen dat je je er, ondanks de minpunten toch mee hebt vermaakt.

  Geliked door 1 persoon

   • Nostra 9 juni 2016 / 14:20

    Thrillers in principe wel, maar horror….nee…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s