Ciske de Rat

Ciske3.jpg
Jaar:
1984 Regie: Guido Pieters Cast: Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy, Herman van Veen, Willem Nijholt, Peter Faber, Rijk de Gooyer, Linda van Dyck

Het verhaal:
Ciske is een jongetje met een grote mond en een klein hart, dat het beste probeert te maken van zijn leven in het Amsterdam van de jaren 30. Zijn vader is een echte schipper en is dus nooit thuis, en z’n moeder is een kreng. Ciske krijgt een aantal tegenslagen te verwerken.

Het oordeel:
Welke dertigplusser is er nu niet opgegroeid met Ciske de Rat? Het Amsterdamse straatschoffie met een veel te grote mond heeft altijd al de harten van hele generaties weten te veroveren. In mijn herinnering een hele goede film die terecht het stempel klassieker draagt maar krijgt hij eendezelfde soort waardering anno 2016?

Veel van het soort films waar ik warme jeugdherinneringen aan koester blijven zoveel jaar na dato moeilijk overeind dus vooraf vreesde ik het ergste voor deze klassieker van eigen bodem. Illustratief is de befaamde openingsscène waarin Danny de Munk ‘Ik voel me zo verdomd alleen‘ ten gehore brengt. Natuurlijk roept dat alleen al de nodige herinneringen op maar nu pas viel mij op hoe beroerd eigenlijk de zangkunsten van De Munk indertijd waren. Dat beloofde niet veel goeds voor het verdere verloop.

Ciske collage.jpg

Die vrees bleek ongegrond want 32 jaar na dato blijft Ciske de Rat verrassend fier overeind staan. Een zeer groot verdienste van de indertijd slechts 13-jarige De Munk die de film weet te dragen op zijn kleine schoudertjes. Binnen no time sluit je het straatschoffie in je hart en leef je mee met alle ellende die over hem uit wordt gestort. Zo nu en dan begaat De Munk weliswaar een misser maar het stoort niet bepaald wanneer de rest van zijn rol zijn uitstekend ingevuld wordt.

Het is niet alleen De Munk die de film de moeite waard maken. De onnavolgbare Willeke van Ammelrooy geeft met zichtbaar veel plezier gestalte aan de mother from hell die het bloed onder je nagels vandaan weet te halen. In ondersteunende bijrollen vallen vooral Peter Faber, Linda van Dyck en Herman van Veen op want zeg nu zelf, wie wilde Meester Bruis nu zelf niet als leraar? Daarnaast is er een groot pluspunt voor het fraaie tijdsbeeld dat erg overtuigend neer is gezet. Het Amsterdam van de jaren ’30 bruist en het is eigenlijk wel jammer dat het geheel zich grotendeels binnenskamers afspeelt.

Nederlandse films uit de jaren ’80 hebben de gewoonte om ontzettend traag te zijn en hierin weet Ciske de Rat zich eveneens te onderscheiden. Dit is eerder een manco dan een compliment want regisseur Guido Pieters jaagt de plotontwikkelingen er met een sneltreinvaart doorheen. Ciske wordt van de ene pijnlijke situatie naar de andere gesleept terwijl de kijker nog net niet bekomen is van de vorige shock. Het drama dat over het titelpersonage wordt uitgestort is zoveel dat het een beetje too much is. Behoorlijk melodramatisch maar dan wel in de vorm van een klassieker die anno 2016 nog dik de moeite waard is.

75

4 gedachtes over “Ciske de Rat

 1. Ingeborg Bertens 26 mei 2016 / 08:30

  Heerlijke film! Vooral leuk om Santi op de kwajongensstreken te wijzen gnifgnif
  Mooi hoe t tijdsbeeld neergezet wordt.
  Houd wel van dit soort Nederlandse films. Schoffies die vanalles uitvreten of/en de tijd waarin t zich afspeelt 😊

  Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 9 juni 2016 / 08:19

  Dat liedje zong iedereen toen 🙂 De film heb ik toen ook gezien, maar kan me er bijzonder weinig van herinneren. Goed om te horen dat hij toch de tand des tijds heeft weerstaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s