Everly

Everly 3.jpgJaar: 2014 Regie: Joe Lynch Cast: Salma Hayek, Hiroyuki Watanabe

Het verhaal:
Wanneer haar voormalige vriend, een gevaarlijke maffiabaas van de Yakuza, er achter komt dat Everly (Salma Hayek) een informant is voor de FBI is hij woest. Terwijl Everly zich verschanst in haar appartement stuurt haar ex-vriend een golf aan moordenaars op haar af. Ondertussen probeert ze ook nog haar moeder en dochter te redden.

Het oordeel:
Zijn regiedebuut Wrong Turn 2: Dead End was direct het grootste wapenfeit van Joe Lynch die verder nog Knights of Badassdom (2013) inblikte. Met eendezelfde knipoog dien je naar zijn derde film te kijken want Every is allesbehalve een serieuze actiefilm.

Het is en blijft een gewaagd concept wanneer een actiefilm zich tegelijkertijd als comedy wil profileren. In het geval van de buddy movies kan dit leuk werken maar vaak slaat men de plank (finaal) mis. In deze laatste categorie is Everly een nieuwe toevoeging waarbij overigens wel aangemerkt mag worden dat de film tot aan het einde toe redelijk watchable is. Het is echter de zoekgeraakte balans tussen actie en comedy wat Everly uiteindelijk de das om doet.

Everly collage.jpg

In essentie vertelt de film een even meeslepend als dramatisch verhaal wanneer een vrouw op de vlucht slaat voor de Yakuza en tegelijkertijd tracht haar moeder en dochter te beschermen. Het titelpersonage bevind zich echter in een appartement en zal diverse waves van vijanden moeten zien te overleven. Het is weliswaar een flinterdun plot maar een film als Leon (1994) had ook niet veel locaties nodig om uitermate geboeid te blijven. In ieder geval is het geen plot dat zich laat lenen voor de nodige humor en dat is wel waar Everly bol van staat.

Een bitchfight wordt regelmatig onderbroken door spitsvondige oneliners, een aanstormende vrouw krijgt een dosis hagel en vliegt veel te hard naar achteren. Zo kan ik wel even doorgaan maar Everly grossiert in dit soort momenten. Aan de andere kant van het spectrum zien we echter ook vrij lang uitgesponnen scènes die doodserieus zijn en waar geen komische intermezzo aan te pas komt. Het maakt Everly bijzonder evenwichtig in een verhaal dat toch al inboet aan geloofwaardigheid vanwege de onaantastbaarheid van het titelpersonage.

Met geen mogelijkheid valt deze film dan ook serieus te nemen maar het goede nieuws is dat het verteltempo best lekker is. Na de eerste behoorlijk bloederige gevechten levert men in op kwaliteit doordat er ruimte gecreëerd wordt voor een verhaal wat er niet toe doet. Daarna is het eigenlijk wel vermakelijk om te zien hoe hordes vijanden naar het hiernamaals geholpen worden. Zolang je er geen hoge verwachtingen van hebt is Everly best te doen maar wie hem overslaat zal er helemaal niets aan missen.

50

4 gedachtes over “Everly

  1. De Protagonisten 24 mei 2016 / 17:47

    Ik sluit mij aan bij jouw omschrijving. Ik was hem alweer vergeten 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Gwen 29 mei 2016 / 19:02

    Everly sprak me al niet zo aan dus ik denk dat ik de film maar laat zitten. Genoeg andere dingen om te kijken!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s