Two-Bit Waltz

Two Bit Waltz 1Jaar: 2014 Regie: Clara Mamet Cast: Clara Mamet, William H. Macy, Jared Gilman, Rebecca Pidgeon

Het verhaal:
Tiener zijn is nooit makkelijk, maar voor Maude kan het nauwelijks nog erger worden. In een week wordt ze door de school geschorst, aan de kant geschoven door haar boezemvriendin en gedumpt door haar liefje. Bovendien is haar oma net overleden en laat ze haar een fortuin na. Dat lijkt misschien een halve opsteker, maar er is een voorwaarde aan verbonden: Maude moet, dik tegen haar zin, naar de universiteit, en van haar knettergekke, excentrieke familie moet ze absoluut geen steun verwachten.

Het oordeel:
Er zijn niet veel twintigers die de kans krijgen om een eigen film te schrijven en te regisseren terwijl je zelf ook nog eens de hoofdrol voor je rekening neemt. Clara Mamet is de dochter van schrijver, producer en regisseur David Mamet en zodoende kon Clara rekenen op de steun van naasten. Rebecca Pidgeon vervult ook in de film de moederrol terwijl David’s vriend William H. Macy ook aan boord kwam.

Anders dan je aanvankelijk zou mogen verwachten lijkt Clara niet geïnspireerd te zijn geraakt door haar vader. De stijl die haar regiedebuut uitademt valt nog het beste te vergelijken met die van Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) maar dit is eigenlijk een veel te groot compliment. Wes Anderson-films zijn haast een genre op zich geworden en voor iemand die duidelijk minder getalenteerd is betekent dit geen goed nieuws. In het geval van Two-Bit Waltz resulteert het in een pretentieuze film waar bijna geen doorkomen aan is.

Two Bit Waltz collage.jpgClara Mamet werkt met vergrotingen maar wat ze in haar regidebuut vergeet is dat de quirky personages wel verder uitgediept moeten worden om het voor de kijker interessant te houden. Neem vader Carl bijvoorbeeld die constant met zijn neus in de boeken zit. Niet alleen is zijn vertolker William H. Macy te weinig in beeld; die keren dat we hem zien is hij alleen maar aan het lezen. Tussendoor lepelt hij nog wat oneliners op maar de vader des huizes maakt nauwelijks een ontwikkeling door. En dat geldt voor het gros van de personages.

Wat verder de film helemaal niet ten goede komt is dat men met Maude één van de meest oninteressante leading ladies in de gelederen heeft. Het is een kettingrokende snob die op alles en iedereen neer kijkt en daarnaast heel egocentrisch handelt. Misschien wilde Mamet dicht bij de realiteit blijven maar dan is het wel een triest beeld wat je van de mensheid hebt. In ieder geval maakt het Two-Bit Waltz tot een vreselijk lange zit en dan te bedenken dat de film maar 79 minuten lang is. Als er daarna ook nog eens mensen met dierenhoofden in het beeld verschijnen is dat het moment dat je mij als publiek definitef verloren bent.

30

2 gedachtes over “Two-Bit Waltz

  1. Gwen 29 mei 2016 / 19:03

    Oei! Ik had nog niet van deze film gehoord, maar misschien was dat maar goed ook!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s