Popoz

Popoz 4
Jaar:
2015 Regie: Martijn Smits, Erwin van den Eshof Cast: Leo Alkemade, Uriah Arnhem, Pierre Bokma, Noel Deelen

Het verhaal:
Ivo en Randy zijn twee fanatieke politierechercheurs. En gek op Amerikaanse actiefilms. Daardoor reageren ze net wat feller en sneller dan de gemiddelde Hollandse agent. Als ze samen met hun stagiair Coco zich ongevraagd bemoeien met een grootscheepse politieactie, gaan ze volledig buiten hun boekje. Hierdoor vallen er veel doden en gewonden in een regen van kogels en bloed. Ze belanden in de gevangenis en komen in aanraking met Mercator, een nietsontziende crimineel met een verstelbare vuist.

Het oordeel:
De gelijknamige sketchshow op Comedy Central heb ik zelf nog nooit gezien waardoor ik redelijk onbevangen plaats kon gaan nemen voor Popoz. Maar is het een zegen of een vloek dat ik onbekend ben met het bronmateriaal? En zorgt deze film ervoor dat ik benieuwd ben geworden naar de serie?

Bezoekers die ik regelmatig op mijn blog mag verwelkomen weten dat ik inmiddels een gezonde interesse heb in Nederlandse producties. Ons kleine landje staat vooral zijn mannetje op het gebied van drama maar binnen het genre van de actie slaan we regelmatig een modderfiguur. Maar waarom is dat? Te vaak worden actiescènes te knullig in beeld gebracht en de openingsscène van Popoz onderstreept dit nogmaals. Tijdens een nachtelijke achtervolging zijn de straten opvallend leeg maar we zien wel twee vakmannen een grote glasplaat dragen en een man wil met zijn orgel ook oversteken. Driemaal raden wat er met beide objecten gebeurd…

Popoz Collage.jpgDe toon lijkt te zijn gezet en op het gebied van actie oogt Popoz verder niet heel spectaculair. Uiteraard hadden de makers geen Hollywoodiaanse productiebudgetten tot hun beschikking maar de actie die voorgeschoteld wordt weet wel te overtuigen. Het mag dan allemaal niet verheffend zijn maar men maakt zich niet schuldig aan overmatig CGI gebruik terwijl het budget hiervoor niet toereikend was. Het prima gechoreografeerde gevecht in de gevangenis met Mercator vormt op het gebied van actie het hoogtepunt.

Dat de actiescènes overtuigend ogen is één van de weinige positieve punten aangezien er verder weinig is om vrolijk van te worden. Het verhaal van twee incompetente politieagenten wordt nooit interessant en sleept zich maar voort. Voor een comedy kan het verhaal bijzaak zijn maar de komisch bedoelde situaties vallen tussen wal en schip vanwege het beroerde acteerwerk. Hoofdrolspelers Leo Alkemade en Uriah Arnhem doen het gelukkig naar behoren maar enkele acteurs en hun personages werken danig op de zenuwen met de over enthousiaste Noel Deelen als dieptepunt.

Het soort humor dat geserveerd wordt zoekt gretig het randje van het toelaatbare op maar regelmatig is het een beetje too much. Vooral de grofgebekte Henriëtte Tol als commissaris is hier een voorbeeld van maar verder is het wel het soort botte humor wat ik kan waarderen. Maar ook in dit opzicht geldt dat we het vaker en beter voorbij hebben zien komen. Popoz is bedoeld als een parodie op de buddy cop movies maar mag nog eens niet in de schaduw staat van een Hot Fuzz (2007) die op een treffende wijze eendezelfde ode aan dit subgenre bracht.

50

Advertenties

6 reacties op ‘Popoz

 1. Daan Kusen 22 mei 2016 / 17:33

  Nederlandse films vallen voor 99% altijd tegen. Die paar goede films die er bovenuit schieten, daar leert men dan weer niets van.

  Liked by 1 persoon

 2. Nostra 9 juni 2016 / 08:25

  Ik kan de humor van de serie wel waarderen, maar heb de film nog niet gezien….ben ondanks je negatieve cijfer toch wel benieuwd.

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 9 juni 2016 / 13:40

   Klinkt erger dan het is hoor. Het is niet uberslecht maar een goede film kun je het ook weer niet noemen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s