I Know What You Did Last Summer

I Know 2.pngJaar: 1997 Regie: Jim Gillespie Cast: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze Jr., Bridgette Wilson-Sampras, Anne Heche

Het verhaal:
Vier tieners zijn net klaar met hun middelbare school. Ze hebben net gefeest en gaan nog even naar het strand. Op weg naar huis rijden de vier met de auto per ongeluk iemand aan. Ze dumpen het lijk en maken de afspraak het er nooit meer over te hebben. Een jaar later, terwijl iedereen is verder gegaan met zijn of haar leven, beginnen de jongeren één voor één berichten te krijgen van iemand die zegt te weten wat er zich de vorige zomer allemaal heeft afgespeeld. En dan beginnen er doden te vallen…

Het oordeel:
Jim Gillespie maakte met I Know What You Did Last Summer zijn regiedebuut maar daalde hierna snel af in de krochten der vergetelheid. Pas 5 jaar later maakte hij zijn tweede film in de vorm van D-Tox maar na Venom (2005) leek het wel te zijn gedaan met de carrière van Gillespie.

Klopt het dat je naarmate je ouder wordt je steeds vaker terug grijpt naar het verleden? Op filmgebied betekent dit dat ik regelmatig de neiging heb om een film uit de (digitale) kast te trekken waar ik goede (jeugd)herinneringen aan over heb gehouden. I Know What You Did Last Summer is voor mij zo’n film. Een horrofilm die me positief wist te verrassen en die ik ooit met een stel vrienden zag tijdens de Sneak Preview. Herinneringen zijn echter zoeter dan de werkelijkheid en dat is een gegeven dat pijnlijk de kop opstak tijdens de herziening van IKWYDLS.

I Know Final

Het grootste probleem waar ik tegen aan liep tijdens de herhaalde kijkbeurt is het gegeven dat I Know in de verste verte niet zo spannend was als dat Scream (1996) nu nog wel kan zijn. Het is dan ook moeilijk te geloven dat beide films indertijd streden om de titel van de Beste Tienerhorror. Waar Ghostface als horroricoon je de stuipen op het lijf kan jagen is de mysterieuze man in een trenchcoat allerminst bijzonder. Daarbij komt nog eens dat het lachwekkend is om de tieners hysterisch weg te zien rennen voor dezelfde moordenaar die rustig loopt en slechts gewapend is met een vishaak.

Hierbij moet ik wel in het achterhoofd houden dat de film alweer 19 jaar oud is maar dat betekent dat het de tand des tijds niet doorstaan heeft. Zelfs in 1997 noemde je het verloop van het verhaal voorspelbaar en hebben de personages de diepgang van een plas water. De vier vrienden zijn de stereotypes die je zo vaak in horrorfilms tegen komt; het brave studentje, de stoere football speler, de egocentrische beste vriend en de beauty queen. In geen enkel opzicht weet I Know je dan ook echt te verrassen.

Het klinkt weliswaar erger dan het is want I Know kent wel een paar sterke momenten. De openingsscène is hier een goed voorbeeld van en een aantal donkere scènes zijn prima in beeld gebracht. Het spel van de acteurs is op sommige momenten tenenkrommend slecht maar overall gezien kan het er nog net mee door. In veel aspecten ontstijgt I Know de middelmaat niet en dat reflecteert zich in de eindbeoordeling die toch echt een heel stuk lager ligt dan voorheen.

55

2 gedachtes over “I Know What You Did Last Summer

  1. Gwen 21 mei 2016 / 21:57

    Het is alweer een tijd geleden dat ik IKWYDLS heb gezien, maar ik blijf een soft spot hebben voor deze film. De chase scene met Sarah Michelle Gellar behoort tot mijn favoriete horror scènes.

    Liked by 1 persoon

  2. Naar De Film 22 mei 2016 / 11:22

    Ik heb er ook altijd goede herinneringen aan gekoesterd maar soms moet je dingen laten voor wat ze waard zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s