Pixels

PixelsJaar: 2015
Regie: Chris Columbus
Cast: Adam Sandler, Kevin James, Michelle Monaghan, Peter Dinklage, Josh Gad

Het verhaal:
Wanneer buitenaardse wezens de videobeelden van klassieke arcadespelletjes verkeerd interpreteren als een oorlogsverklaring vallen ze de aarde aan. Hierbij gebruiken ze de spelletjes als model voor hun verschillende aanvallen. President Will Cooper roept de hulp in van zijn beste jeugdvriend Sam Brenner, in de jaren 80 een videospelkampioen en nu een installateur van thuisbioscopen, om een team arcadegamers te leiden en zo de buitenaardse wezens te verslaan en de planeet te redden.

Het oordeel:
In de jaren ’90 verwierf regisseur Chris Columbus bekendheid met Home Alone (1990) en Home Alone 2: Lost in New York (1992). Hierna volgden nog meer komische succesfilms als Mrs. Doubtfire (1993) en Nine Months (1995). Dankzij Stepmom (1998) en Bicentennial Man (1999) leek Columbus zijn beste tijd te hebben gehad totdat hij zich waagde aan de eerste twee Harry Potter films. Na de degelijke musical verfilming Rent (2005) en het flauwe I Love You, Beth Cooper (2009) is Columbus nu terug met Pixels.

Ik heb het in eerdere recensies vaker aan gehaald maar er zijn weinig acteurs die zoveel verdeeldheid zaaien als dat Adam Sandler doet. Hoewel zijn laatste echt goede film alweer uit 2007 stamt (Reign Over Me) wordt iedere film waarin Sandler te zien is het liefst voor de première al met de grond gelijk gemaakt. De groep Sandler haters lijkt met het jaar toe te nemen en eerlijk gezegd begrijp ik daar maar weinig van. Je kunt er immers ook voor kiezen om met een boog om de Sandler films heen te lopen.

Diegenen die Sandler als acteur niet trekken zijn zeer waarschijnlijk geen fan van zijn schreeuwerige en kinderachtige gedrag. In dat opzicht speelt de acteur in Pixels enigszins behouden want alhoewel hij opnieuw de rol van loser vertolkt is zijn spel ditmaal meer ingetogen. Waar Sandler is kan Kevin James niet ver weg zijn en de bromance die zo goed werkt in andere films is ook hier weer aanwezig. James is ditmaal echter niet grappig en voor de lachers kunnen we ons melden bij Peter Dinklage en Josh Gad. Michelle Monaghan krijgt weinig te doen maar haar aanwezigheid is ook weer niet echt storend.

Maar het manco waaronder Pixels gebukt gaat is de uitwerking van het veelbelovende uitgangspunt. Arcade games die tot leven worden gebracht en de aarde aanvallen beloofd veel goeds maar de potentie wordt nergens ingelost. Diegenen die veel tijd met arcadegames hebben doorgebracht zullen bijvoorbeeld veel personages wel herkennen maar daar blijft het wel bij. Geen enkel figuur wordt naar tevredenheid uitgewerkt en laat staan dat ze een soort van ziel mee hebben gekregen.

Eendezelfde tekortkomingen zien we terug in het verdere verloop van het verhaal dat veel wil zijn maar eigenlijk vlees noch vis is. Er loopt een plotje over misgelopen kansen, het huwelijk tussen de president en zijn vrouw, de romance tussen Brenner en zijn potentieel nieuwe vriendin + kind. Geen enkel subplotje wordt goed aan de man gebracht en kan kun je niets anders concluderen dat Pixels bol staat van de gemiste kansen. De verder prima ogende special effects kunnen hier geen verandering in brengen. Een lege huls kun je namelijk mooi aankleden maar het blijft een… juist.

60

8 gedachtes over “Pixels

 1. Nostra 19 mei 2016 / 08:00

  Eén grote teleurstelling en ik was er minder positief over. Ik ben trouwens iemand die al tijden met een grote boog om z’n films heenloopt. Gezien het onderwerp was dit een uitzondering waar ik uiteindelijk spijt van heb gekregen.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 20 mei 2016 / 18:12

   Ja, ik kan me jouw negatieve recensie nog wel voor de geest halen. Ach, ik keek hem met bepaalde verwachtingen en ik ben niet teleurgesteld.

   Like

 2. Wilco Born 19 mei 2016 / 10:36

  Ik vond vooral dat het scenario heel erg cheesy was geschreven. Meerdere keren heb ik mijn ogen doen rollen om hoe grappig/slecht de dialogen waren en hoe over-de-top het tegelijkertijd was.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 20 mei 2016 / 18:12

   Ja, het sprong van de hak op de tak en het wilde teveel van alles zijn. En het logische resultaat is dan vlees noch vis.

   Like

  • Naar De Film 20 mei 2016 / 18:13

   Klinkt interessanter dan het is maar als je Adam Sandler films kunt waarderen zul je deze ook leuk vinden. Zo niet, dan staat je een hele lange 90 minuten te wachten.

   Like

 3. Gwen 21 mei 2016 / 22:31

  Ik heb me hier uiteindelijk prima mee vermaakt. Meer vraag ik eigenlijk niet van dit soort films.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 22 mei 2016 / 11:12

   Het is geen goede film maar ik heb me er wel mee vermaakt. Voldeed aan de verwachtingen laten we maar zeggen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s