Bastille Day

Bastille DayJaar: 2016
Regie: James Watkins
Cast: Idris Elba, Richard Madden, Kelly Reilly, Charlotte Le Bon

Het verhaal:
Michael Mason (Richard Madden) is een Amerikaanse zakkenroller die in Parijs woont. Op een dag steelt hij een tas die meer bevat dan alleen maar een portemonnee en wordt hij opgejaagd door de CIA. Sean Briar (Idris Elba), de agent die op de zaak gezet wordt, beseft al gauw dat Michael slechts een pion is in een veel groter spel en dat hij ook zijn beste kans is om een grootschalige samenzwering bloot te leggen.

Het oordeel:
Hij maakte zijn regiedebuut met het naargeestige Eden Lake (2008) en met The Woman in Black (2012) bleef regisseur en scenarist James Watkins binnen het genre van de horror. Met zijn derde regieklus verkent hij ditmaal het genre van de actiefilm.

Watkins tekende samen met debutant Andrew Baldwin voor het script en als er één ding is wat je ervan af kunt leiden is dat men veel heeft gekeken naar de zogeheten buddy movies en heel veel andere actiefilms. Het eindproduct dat de titel Bastille Day draagt wordt er zo door beïnvloed dat het een dertien in een dozijn film is geworden. Kijkend naar andere films over Amerikanen die huishouden in Parijs (Taken, From Russia with Love) hoeft dat niet per definitie een slecht iets te zijn natuurlijk.

Toch is het moeilijk om aan de indruk te ontkomen dat er veel meer in had kunnen zitten en dat men slordig is geweest met de uitwerking ervan. Het verhaal over een bomaanslag en de samenzwering die erachter verscholen gaat is redelijk te verwaarlozen. Een paar verrassend bedoelde plotwendingen zie je van mijlenver aan komen en de ervaren filmkijker zal hieruit weinig voldoening kunnen halen. Hetzelfde geldt voor het optreden van hoofdrolspeler Richard Madden die met zijn verveelde en gepijnigde blikken nooit echt wil overtuigen.

Daarentegen staat dan wel het goede optreden van Idris Elba die hier openlijk solliciteert naar de rol van James Bond. Zonder echt te excelleren zijn de droogkomsiche oneliners en imposante voorkomen meer dan genoeg om het grootste gespuis angst in te boezemen. Aan actie is er weinig gebrek en deze talrijke momenten zijn wel overzichtelijk in beeld gebracht ondanks dat het af en toe vrij snel gaat. Met een speelduur van anderhalf uur duurt Bastille Day geen minuut te lang waardoor ik bijna zou zeggen dat de film de indruk doet wekken dat de tijd 10 jaar lang heeft stil gestaan. Weinig nieuws onder de horizon maar vermakelijk zolang hij duurt.

65

7 gedachtes over “Bastille Day

 1. Ingeborg Bertens 16 mei 2016 / 08:20

  Ik vond t een heerlijke wegkijker.
  En aangezien dat “ervaren” er bij mij wel afkan zag ik weinig tot niets aankomen.
  Fijne acteurs ook om naar te kijken en mooie taal om naar te luisteren.
  You, me, Paris???? 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Wilco Born 17 mei 2016 / 00:15

  Ja ik vond de film ook niet heel bijzonder. Als dit Idris Elba’s solicitatie voor de rol van James Bond moet voorstellen, mogen ze hem wat mij betreft aan iemand anders geven.

  Geliked door 1 persoon

   • Wilco Born 20 mei 2016 / 21:29

    Ik vind van die emotieloze types altijd veel te makkelijk geacteerd. Krijg ik meteen het gevoel van dat ik dat ook wel kan doen en tegelijkertijd kan ik mij daar niet mee identificeren.

    Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 20 mei 2016 / 18:18

   100% correct. Op het tijdstip dat ik naar de bios wilde kon ik alleen maar kiezen uit Bastille Day en de nieuwe Clooney. Toch vooral hier heen geweest om mijn vrouw een plezier te doen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s