The Angry Birds Movie

Angry BirdsJaar: 2016
Regie: Clay Kaytis, Fergal Reilly
US Cast: Peter Dinklage, Jason Sudeikis, Sean Penn, Bill Hader, Maya Rudolph
NL Cast: Eddy Zoëy, Frank Lammers, Ruben Nicolai, Jörgen Raymann, Isa Hoes

Het verhaal:
Bird Island is een ongerept paradijs dat bewoond wordt door naïeve, onschuldige vogels die geen weet hebben van de buitenwereld. Wanneer Red een aantal keer zijn kalmte heeft verloren wordt hij op een cursus woedebeheersing gestuurd, onder leiding van Mathilda. Daarnaast zijn er de razendsnelle Chuck en Bomb, een vogel die lijdt aan een stoornis waardoor hij regelmatig ontploft en daarom in een schuilkelder woont. Wanneer een stel varkens het eiland bezoekt raken ze bevriend met elkaar. Red vertrouwt de varkens echter voor geen cent.

Het oordeel:
Rovio Entertainment is het Finse bedrijf achter het waanzinnige succes van de Angry Birds games. Opgericht in 2003 groeide de firma naar grote hoogtes alleen is daar anno 2016 niet veel meer van over gebleven. In 2013 halveerde de nettowinst en werden meer dan 100 werknemers ontslagen. De ooit zo geliefde franchise is op gamegebied passé en boze tongen beweren dat een animatiefilm over de kwade vogels weleens de laatste strohalm voor Rovio zou kunnen zijn.

De aankondiging van The Angry Birds Movie verbaasde me een aantal maanden geleden enigszins aangezien het een beetje als mosterd na de maaltijd aanvoelt. Het is mij dan ook onduidelijk waarom men nooit eerder gewaagd heeft aan een film over de schattige maar boze vogels die overigens niet kunnen vliegen. Aangezien de zaal zojuist tot aan de laatste stoelen bezet was, zit het volgens mij nog best snor qua populariteit. De vraag is dan ook of dat The Angry Birds Movie een box office succes zal zijn en dat men hierdoor weer massaal de gelijknamige games gaat spelen.

Het concept waarbij vogels al vliegend en stuiterend stellages met varkens te lijf gaan is wat magertjes voor een film en dat zie je goed terug in deze titel. De film is op haar best met de introductie van de heetgebakerde Red die in tegenstelling tot zijn vrolijke soortgenoten helemaal nergens zin in lijkt te hebben. Jong en oud genieten van zijn talrijke ergenissen en woedeuitbarstingen die gepaard gaan met veel fysieke humor. In de finale waarin de vogels dan eindelijk worden gelanceerd wint de film aan kracht. Vanaf dat moment gaan alle remmen los en levert dat pret op die naar mijn smaak wel iets langer mocht duren.

Het is echter het middenstuk van The Angry Birds Movie dat niet zo heel lekker verloopt. Hoewel het nooit vervelend is om naar te kijken betekent de komst van de varkens geen goed nieuws. Niet voor de vogels zelf maar ook voor het jonge publiek dat toch wat minder goed uit de voeten zal kunnen met het trage tempo en banale grapjes. Ook het feit dat de drie belangrijkste personages op zoek gaan naar de legendarische Mighty Eagle is niet iets waarvoor men de handen op elkaar krijgt.

Tegenwoordig zien we weinig animatiefilms die slecht geanimeerd en in dat opzicht zijn de Angry Birds een genot om naar te kijken. Ik heb het idee dat de kleurrijke vogels nog feller gekleurd zijn dan ooit de bedoeling kan zijn geweest maar de kleinsten onder ons zullen zich daar niet aan storen. Die zijn te druk bezig met het simpele, doch doeltreffend verhaal en de vele fysieke humor. Voor volwassenen betekent dit zeker geen lijdensweg, hier en daar kom je nog een enkele filmverwijzing tegen (The Shining!) maar het is allerminst het niveau van een Pixar of een recentere Disney.

65

9 gedachtes over “The Angry Birds Movie

 1. Ingeborg Bertens 15 mei 2016 / 16:58

  Was gezellie ff met Santi. Wat moest ie toch lachen. 😂
  Leuke muziek in deze film en mooie kleuren.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 20 mei 2016 / 18:19

   Ja het was een chaotisch en kleurrijk geheel. Niet geheel onbelangrijk dat de film doet wat hij moet doen en dat is het kind helemaal weten te vermaken.

   Geliked door 1 persoon

 2. Gwen 15 mei 2016 / 19:19

  Deze film lijkt me eigenlijk wel leuk. Ik weet niet hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Maar ook weer niet zo leuk dat ik ervoor naar de bios ga. VOD it is!

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 20 mei 2016 / 18:19

   Benieuwd wat jij ervan vind ook al heb je volgens mij niet zo heel veel met animatiefilms.

   Like

  • Naar De Film 20 mei 2016 / 18:20

   Zo klinkt het zeker. Je wordt er hoogstwaarschijnlijk lekker vrolijk van in ieder geval.

   Like

   • Nostra 20 mei 2016 / 19:34

    Mogelijk, maar dan wacht ik toch liever op zoiets als Finding Dory

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s