Op de Dijk

Op de dijkJaar: 2016
Regie: Mirjam de With
Cast: Egbert Jan Weeber, Mike Weerts, Victoria Winge

Het verhaal:
Visser Johan woont in Noorwegen met zijn vriendin Sara. Een telefoontje uit zijn geboortedorp Volendam dwingt hem terug te keren. Er zijn financiële problemen in de familie. In Volendam ziet hij zijn beste vriend Chris terug. Johan was met hem in het café tijdens de nieuwjaarsbrand. Terwijl Chris door de ramp getekend is voor het leven, heeft Johan het er redelijk goed vanaf gebracht. Zijn schuldgevoel daarover is nog altijd groot, maar Chris zit niet op medelijden te wachten. Johans grootste wonden zitten diep van binnen en zijn nooit geheeld.

Het oordeel:
Wie aan Volendam denkt zal zich een voorstelling kunnen maken van de pittoreske huisjes terwijl menigeen wellicht zal terug denken aan de vuurzee die op Oudejaarsavond 2000 ontstond in café De Hemel. Onder de jonge slachtoffers vielen er 14 doden te betreuren terwijl tientallen jongeren verminkt raakten. De nasleep van deze inferno vormt de basis voor de tweede Telefilm van 2016.

In tegenstelling tot veel andere reeksen valt het op dat de Telefilms dit jaar voor een (aanzienlijk) deel worden opgenomen in het buitenland. Hope speelde zich volledig af in New York terwijl Op de Dijk niet alleen in Volendam maar ook in Noorwegen is geschoten. Het geeft deze laatste titel een groot gevoel van authenticiteit mee en ondanks het beperkte budget ziet deze Telefilm er verzorgd uit. Weliswaar geen beelden die op je netvlies gebrand zullen staan maar deze prent herbergt toch wel de nodige fraaie shots.

Eendezelfde soort aandacht had wat mij betreft geschonken mogen worden aan het script van Cecilie Levy dat niet al te best is. Het verhaal wil teveel vertellen en teveel mensen aan het werk zetten met als gevolg dat het dramatische effect verloren gaat. Wat mij betreft had de focus vooral op de verbroken vriendschap van Johan en Chris moeten liggen maar samen delen deze twee opvallend weinig screentime. Aan het begin belooft de eerste ontmoeting na zoveel jaren vuurwerk maar deze premise wordt nooit ingelost. Naar het einde is er wel een verplichte scène waarin Johan zich emotioneel laat gaat maar dan valt er niet veel meer te repareren.

Want ondanks een korte speelduur wordt de kijker opgezadeld met personages en verhaallijnen die overbodig zijn en de aandacht alleen maar afleiden. De relatie tussen Johan en zijn vriendin Sara mag misschien nodig zijn voor de laatste akte maar tussen het vertoonde materiaal zitten teveel overbodige scènes. Hetzelfde geldt voor de vader en broer van Johan in een subplotje rond het drugsgebruik in Volendam dat in zijn geheel achterwege gelaten kon worden.

Op de Dijk maakt zijn potentie niet waar maar is onder aan de streep geen vervelende film om naar te kijken. Zoals gezegd steekt het visueel best knap in elkaar maar de grootste reden om de film uit te kijken luistert naar de naam Egbert Jan Weeber. Nu heb ik hem altijd wel een goede acteur gevonden maar Weeber zet met zijn vertolking van de getraumatiseerde Johan opnieuw een solide prestatie weg. Mike Weerts doet het ook niet onaardig maar krijgt minder materiaal om mee te werken terwijl beide heren wel overtuigend een Volendams accent ten gehore brengen.

60

Advertenties

4 reacties op ‘Op de Dijk

  1. Ingeborg Bertens 15 mei 2016 / 09:09

    Geen vervelende film om te kijken. Vond vooral de opnames in Noorwegen erg mooi….
    En je dan ook zo n accent aanleren, knap hoor!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s