The Little Mermaid

Little MermaidJaar: 1989
Regie: Ron Clements, John Musker
Cast: Jodi Benson, Christopher Daniel Barnes

Het verhaal:
Ariel, de jongste dochter van Koning Triton, is niet tevreden met het leven als zeemeermin. Ze verlangt ernaar met de mensen te leven aan de oppervlakte. Ze krijgt uiteindelijk van de zeeheks Ursula de gelegenheid om drie dagen als mens door te brengen, om zo de man van haar dromen aan de haak te slaan.

Het oordeel:
Nog niet zo heel lang geleden heeft Netflix een aantal Disney classics aan de catalogus toegevoegd. Nadat Beauty and the Beast bij zoonlief in de smaak viel grepen we opnieuw terug naar een good ol’ Disney-classic: The Little Mermaid. Opnieuw een animatiefilm die ik vroeger heb grijs gedraaid.

Beauty and the Beast verscheen slechts twee jaar na The Little Mermaid maar toch is het even schrikken wanneer je ziet dat de visuals niet meer zo mooi waren als dat je jezelf herinnerde. De openingsshot is weliswaar met de computer gegenereerd maar verder zijn het handgetekende animaties wat de klok slaat. Zeker in het begin had ik hierdoor wel moeite om in het verhaal te komen al moeten we ons natuurlijk wel beseffen dat The Little Mermaid indertijd, ook op visueel gebied, baanbrekend was.

Gelukkig gebeurd er heel veel om de aandacht af te leiden van het uiterlijk vertoon en de makers houden de vaart er goed in. Naast de vaak zwijgzame Ariël is er de betweterige krab Sebastian, een bang aangelegde clownvis als beste vriend, een zeemeeuw die onterecht pretendeert veel van de mensenwereld te weten, een boze heks en is een wijze vader natuurlijk ook van de partij. Ook is er nog de prins waar Ariël heimelijk verliefd op wordt waardoor The Little Mermaid alles in huis heeft op het gebied van romantiek, humor en spanning.

Deze drie ingrediënten vormen een zeer aangenaam geheel waarbij ik eigenlijk vergeten was hoe ontwapenend de film op sommige momenten kan zijn. Het is echter niet helemaal rozengeur en maneschijn want in de tweede akte zijn bepaalde scènes te lang en sleept de film te lang door. In tegenstelling tot een aantal andere Disney classics herbergt The Little Mermaid geen iconisch (thema)lied maar sowieso zijn de muzikale intermezzos niet zo denderend. Of het nu een tekstueel iets of de Caribische insteek is, is iets waar ik nog niet over uit ben.

75

Een gedachte over “The Little Mermaid

  1. Nostra 19 mei 2016 / 08:13

    Het blijft een klassieker…heb ‘m laatst opgezet en half meegekeken met m’n dochter en blijft een leuke film.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s