Hope

HopeJaar: 2016
Regie: Erik de Bruyn
Cast: Monic Hendrickx, Gene Bervoets, Marcel Musters

Het verhaal:
Hannah Binnekamp is een bevlogen econome van in de veertig. Wanneer haar vader na de zoveelste reportage over de economische crisis en graaiende bankiers beweert dat het een verrotte wereld is die nooit zal veranderen, besluit ze naar New York te gaan en zijn ongelijk te bewijzen. Ze ontmoet er topbankier Ben Elzen, die haar steunt en met wie ze een liefdesaffaire krijgt. Totdat ze haar hand overspeelt en zij en Ben recht tegenover elkaar komen te staan.

Het oordeel:
Ieder jaar rond deze tijd verschijnt er een nieuwe lichting Telefilms; speelfilms gemaakt voor televisie die inspelen op een relevant maatschappelijk thema. Regisseur Erik de Bruyn (Wilde Mossels, J. Kessels) en hoofdrolspeelster Monic Hendrickx (Penoza) bijten het spits af met Hope.

De film is losjes gebaseerd op de uit de hand gelopen romance tussen powervrouw Heleen Mees en econoom Willem Buiter maar aan een vergelijking tussen werkelijkheid en fantasie hoef je jezelf niet te wagen. Daarvoor zijn de verschillen te groot al moet worden gesteld dat Hope dezelfde zaak vanuit een heel ander perspectief bekijkt. Een interessante invalshoek waar wel meer mee gedaan mocht worden. Een pluspunt is in ieder geval dat de film ook goed te volgen is voor mensen die niet bekend zijn met financiële (kracht)termen. Verfrissend voor een film die verhaalt over het reilen en zeilen op Wall Street.

De zwakte van Hope wordt gevormd door de tegenstellingen die de film rijk is. Je leert als kijker al snel dat Hannah erg graag one of the guys in het bankwezen wil worden (ze veranderd zelfs haar achternaam naar een concurrende bank) maar nooit komt goed naar voren waarom de intelligente vrouw zich zo blijft afzetten tegen het systeem. Het wordt er ook niet bepaald beter van door in het tweede bedrijf een veel te prekerige toon aan te nemen die alleen maar open deuren intrapt; de ‘grote’ mannen binnen het bankwezen zijn eigenlijk maar kleine, onvolwassen jongetjes.

Toch is Hope geen straf om naar te kijken en dat is een grote verdienste van hoofdrolspeelster Monic Hendrickx die we met een zichtbaar genoegen aan het werk zien. Hendrickx draagt de film volledig maar krijgt ook goed tegenspel van de immer solide Gene Bervoets die eveneens zijn stempel weet te drukken. Met een beperkt budget en draaischema is Hope op locatie opgenomen in New York maar het is spijtig dat men Nederlandse acteurs heeft gebruikt die voor Amerikanen door moeten gaan. Veel uitspraken en accenten zijn zo onder de maat dat dit anno 2016 echt niet meer door de beugel kan.

60

2 gedachtes over “Hope

 1. Nostra 16 mei 2016 / 07:07

  Vond het ook tegenvallen. Overigens is niet als in New York opgenomen. Aantal scènes waren duidelijk in Rotterdamn opgenomen in het Nationale Nederlanden gebouw en in het park bij de Euromast.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 20 mei 2016 / 18:22

   Ah altijd fijn om te weten maar dat kan jou als Rotterdammer natuurlijk niet zijn ontgaan

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s